RTX 3080 ve 11900K sistem düşük FPS veriyor

sametoz56772

Zeptopat
Daha fazla  
KONU: RTX 3080 + i9 11900K Sistem Düşük FPS Sorunu / Tüm Yöntemler Denendi

Merhaba arkadaşlar,

Sistemim aşağıdaki gibi:

GPU: RTX 3080

CPU: i9-11900K

Anakart: Gigabyte H510M H (BIOS: F15, 2022)

RAM: 32 GB 3200 MHz

PSU: 750W Gold, yeni

Monitör: 1080p, 240Hz

Sorun:
Valorant, PUBG, Rainbow Six gibi oyunlarda sistemin gücüne rağmen FPS düşük, GPU ve CPU kullanımı %50'yi bile zor geçiyor.
Örnek: Valorant'ta 250-300 FPS alıyorum ama 350+ alması gerekir. PUBG'de ise School gibi yerlerde 75-110 FPS'ye kadar düşüyor.

---

Şimdiye Kadar Denediklerim:

✔️ Tüm sürücüler güncel (NVIDIA, yonga seti vs.)
✔️ BIOS içindeki güç ve performans ayarları optimize edildi
✔️ ReSize BAR aktif
✔️ Turbo Boost ve Speed Shift açık
✔️ HPET açık/kapalı test edildi
✔️ ThrottleStop ve MSI Afterburner üzerinden takip yapıldı
✔️ Güç planı "Nihai Performans"ta
✔️ G-Sync, V-Sync kapalı
✔️ Oyun içi FPS sınırı kaldırıldı
✔️ Arka plan uygulamaları kapatıldı
✔️ Termal değerler normal (CPU ~70°C, GPU ~65-70°C)
✔️ Watt kullanımı garip: Lobi sahnelerinde 300W+ çekiyor, ama oyun sırasında 130-160W civarında seyrediyor
✔️ Anakartın destek sayfasındaki son BIOS kontrol edildi, ancak hâlâ F15 sürümündeyim. F20C güncellemesi var, yapıp yapmamak arasında kararsız kaldım.

---

Sorun Özeti:
Sistem tüm gücünü kullanmıyor gibi görünüyor. GPU ve CPU %40-50 civarında çalışıyor ama FPS beklentinin altında. Aynı donanıma sahip kişilerin çok daha yüksek FPS aldığına şahit oldum.
FPS artışı sağlayacak her yolu denedim, ama hala tam performans alamıyorum.

---

Desteklerinizi rica ederim.
Benim gibi bu sorunu yaşayan başka arkadaşlar varsa, yorumlarda buluşalım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyunlarda CPU kullanımı yüksek olması yararlı bir şey değil. Aksine darboğaz yaşadığının belirtisidir.

1080p çözünürlükte zaten o ekran kartı yarı gücünde çalışır.
Tam güçte çalışması için ekran kartını zorlaman lazım DSR ile mesela.
NVIDIA ayarlarında oyunu seçip DSR ayarını 2K ya da 4K çözünürlüğe getirebilirsin.
Mesela 4K çözünürlüğü Full HD monitöre işlemiş olur sıkıştırma yöntemiyle.
Sonuç kart daha fazla yüke biner. Al sana 99% ekran kartı kullanımı.
Tabii kartı zorlayarak kullanmak istiyorsan illa bir yerden patlak verir. Ya VRAM bozulur ya da beklemediğin bir yerden arıza verir.

Her güçlü kartı olan vurucam kırbacı vurucam kırbacı mantığıyla kullandığından ikinci elde bir tane sağlam kart bulunmuyor gördüğümüz üzere.

350+ FPS için günümüzde X3D işlemciler gerekli(üst seviye olmayanlar tabii), işlemcinin tekli çekirdek gücü şu an bu kadarını kaldırabiliyor anca.

Arkadaşlar eksiliyorsunuz ama bir işlemci i9 diye kral olmuyor, bu işlemcinin üzerinden 5 tane nesil geçti. Performans olarak neredeyse 5600X/5700X/12400F ayarında.

Son düzenleyen: Moderatör:
350+ FPS için günümüzde X3D işlemciler gerekli, işlemcinin tekli çekirdek gücü şu an bu kadarını kaldırabiliyor anca.

Arkadaşlar eksiliyorsunuz ama bir işlemci i9 diye kral olmuyor, bu işlemcinin üzerinden 5 tane nesil geçti. Performans olarak neredeyse 5600X/5700X/12400F ayarında.

X3D diye kral olmuyor aynı zamanda, X3D ayrı bir seviye, 5600 bile 350+ görüyor zaten.

X3D diye kral olmuyor aynı zamanda, X3D ayrı bir seviye, 5600 bile 350+ görüyor zaten.
5800X3D, 7800X3D hepsi 400+ veriyor nasıl kral değil? Online oyunlarda X3D kral şu an, tamamen yanlış bir bilgiden bahsediyorsunuz.

Ayrıca bir sürü konu var 5600 özelinde 200 FPS verdiğine dair. Günceli takip edelim.

5800x3D, 7800x3D hepsi 400+ veriyor nasıl kral değil? Online oyunlarda X3D kral şu an, tamamen yanlış bir bilgiden bahsediyorsunuz.

Ayrıca bir sürü konu var 5600 özelinde 200 FPS verdiğine dair. Günceli takip edelim.

Evet günceli takip edelim, X3D işlemci olunca kral olmuyor dememin sebebi sizin diğer işlemciye söylediğiniz laf yüzünden, "lafın gelişi" anlayacağın.
Yanlış bilgi veren sizsiniz.

350+ FPS için günümüzde X3D işlemciler gerekli

X3D falan gerekmiyor, 200FPS veriyor diye konu olması 200FPS verdiği anlamına gelmiyor, 5500'ün 250-300FPS verdiği bir oyun 5600 ile 200FPS vermesi mantıklı geliyor mu sana?
Çok rahat 350+ alıyor, o konularda bir sorun var o zaman, bu kadar basit.

İnternetten bakabileceğin çoğu testte 350+ aldığını görürsün zaten, 350+ için X3D falan gerekli değil.

9950X 350FPS veremiyor o zaman verdiğin bilgiye göre? X3D değil çünkü.

350+ FPS için günümüzde X3D işlemciler gerekli(üst seviye olmayanlar tabii), işlemcinin tekli çekirdek gücü şu an bu kadarını kaldırabiliyor anca.

Dediğin işlemciler benim işlemcimden daha düşük performans veriyor ayrıca dediğin işlemcilere baktığımda onlar en az Valorant gibi oyunlarda 350 FPS altına düşmüyor. Nedense benim PC 150 FPS'lere kadar düşüyor. Evet i9 diye kral olmuyor zaten ben de biliyorum da 5600X ayarında demek biracık mantıksız.

Dediğin işlemciler benim işlemcimden daha düşük performans veriyor ayrıca dediğin işlemcilere baktığımda onlar en az Valorant gibi oyunlarda 350 FPS altına düşmüyor. Nedense benim PC 150 FPS'lere kadar düşüyor. Evet i9 diye kral olmuyor zaten ben de biliyorum da 5600X ayarında demek biracık mantıksız.

Şu konuyu dener misin? Intel işlemciler L3 bakımından kötü olduğu için olabilir.

Şu konuyu dener misin? Intel işlemciler L3 bakımından kötü olduğu için olabilir.

Process Lasso'yu denedim Tenz'in yaptığı ayarları yaptım ancak değişen bir şey yok. :( Acaba BIOS sürümüyle alakalı olabilir mi sizce çünkü son çare o gibi gözüküyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı