RTX 3080 ve R9 5900X Sistemin Sıcaklık Değerleri

phenex

Hectopat
Merhaba arkadaşlar,

Sistemi yeni kurdum, dün birkaç oyun yükledim. Assains Creed Odyssey adlı oyunu yükleyip yarım saatten fazla zaman geçirdim. Daha sonra HWiNFO64 adlı programla sıcaklık değerlerime baktım. Kullanım sonunda sonuçları görsel olarak yüklüyorum. Sizce bu sonuçlar nasıl? Ayrıca CS:GO da oynadım fakat onda değerler daha düşük oluyor. Oyun dünyasına çok aşina birisi değilim, hangi oyun ne kadar yorar bilemiyorum ama çok yüksek grafikli oyunlar yükleyeceğim, yani bu değerlere göre sıkıntılı bir durum var mı, yoksa her şey normal mi? CPU, CPU Package, Chipset, GPU ve GPU Memory Junction Temperature (Bu derece asıl ekran kartı sıcaklığı mı? Tam olarak ne oluyor? Bu yüksek gözüküyor.)

• İşlemci: Ryzen 9 5900X
  • Ekran Kartı: RTX 3080
  • Anakart: ASUS X570-E
  • Soğutucu: Corsair iCUE H150I Elite Capellix 360mm
Teşekkür ederim.

HWiNFO64 sensör değerleri;

sicaklik.jpg

Assassin's Creed Odyssey oynarken oyun içi sıcaklık değerleri görüntü. (En yüksek gördüğüm derece, 65 ile 72 arasında gidip geliyor.)

derece.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Bütün değerler gayet normal. Sizin en sıcak dediğiniz ekran kartının belleğinin sıcaklığı.
Yani ekran kartı sıcaklığı dendiğinde ona bakmamam mı gerekiyor, şundan dolayı takıldım. Oynadığım oyun performans yorucu bir oyun mu bilmiyorum ama daha büyük oyunlar yükleyip yayın açarak oynamakta sıkıntılı durumlar oluşur mu diye sordum. (Bu oyunda bile bu sıcaklığa ulaşıyor şunu oynasam kim bilir nasıl olur algısı gibi bir algıda oldum sanırım.) Genel olarak değerlerde sıkıntı yok diyorsunuz o zaman.

Yani ekran kartı sıcaklığı dendiğinde ona bakmamam mı gerekiyor?
Genelde ekran kartının bellekleri sıcak çalışır. AMD RX serisinde bu sıcaklıklar 85 derecenin üzerine çıkabiliyor. Bellek sıcaklığına bakmanıza gerek yok.
Daha büyük oyunlar yükleyip yayın açarak oynamakta sıkıntılı durumlar oluşur mu?
Zaten ekran kartı paylaştığınız fotoğrafta tam anlamıyla kullanılıyor. Şimdi paylaştığınız sıcaklıkarın üstüne çıkmaz. Eğer ekran kartınızın daha soğuk çalışmasını istiyorsanız Msi Afterburner üzerinden kendiniz göre fan hızı ayarı yapabilirsiniz.

Genelde ekran kartının bellekleri sıcak çalışır. AMD RX serisinde bu sıcaklıklar 85 derecenin üzerine çıkabiliyor. Bellek sıcaklığına bakmanıza gerek yok.

Zaten ekran kartı paylaştığınız fotoğrafta tam anlamıyla kullanılıyor. Şimdi paylaştığınız sıcaklıkarın üstüne çıkmaz. Eğer ekran kartınızın daha soğuk çalışmasını istiyorsanız Msi Afterburner üzerinden kendiniz göre fan hızı ayarı yapabilirsiniz.

Evet ne demek istediğini şuanda anladım zaten %96 kullanımda 71 dereceye çıkmış yani başka bir oyunda tam kullanımda da bu dereceyi görür çok da fazlası olmaz anladığım kadarıyla. Bir de şunu deneyeceğim; ekran kartımın üzerinde bir Bios switch'i var. iki tane seçenek var, birisi "Silent" diğeri "Gaming" fabrikadan bana "Silent" modda geldi, yani sessiz çalışma modu. Bugün çalıştırırken o tuşu "Gaming" moduna alarak kullanacağım belki de sıcaklık değerlerinde kayda değer bir düşüş yaşarım ya da etki etmez bilemem.
gamng.jpg

Zaten çalışma modları sıcaklıkları düşürmek ve daha iyi performans almak için oluyor. Ben gaming mode kullanarak bu sıcaklıkları aldığınızı tahmin ederek söylemiştim. Gaming mode kullanarak çok daha iyi sıcaklıkar elde edebilirsiniz.

Zaten çalışma modları sıcaklıkları düşürmek ve daha iyi performans almak için oluyor. Ben gaming mode kullanarak bu sıcaklıkları aldığınızı tahmin ederek söylemiştim. Gaming mode kullanarak çok daha iyi sıcaklıkar elde edebilirsiniz.
Sorularıma yanıt verdiğin için teşekkür ederim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı