RTX 4070 12 GB mi RTX 5060 Ti 16 GB mi?

Bayağı az oyunlarda 9060XT önde ancak 5 FPS değişiyor genel olarak 4070 daha önde saf kas gücünde.
Saf kas gücü olarak şöyle düşün : 4070 > RTX 5060Ti ≥ RX 9060XT .

Araya DLSS FSR falan girer ise: 5060 Ti > 4070 > 9060 XT. AMD yeni yeni donanımsal yapay zekaya geçtiği için ilk kartlar için böyle.
Birde 2026 hazirana kadar ekran kartları aşırı zamlanır mı? Yani her yılbaşı geldiğinde ve sonrasında da ekran kartı piyasası her zaman çok mu zamlanıyor? Mesela 25.000TL'lik bu Nvidia ekran kartları 30.000-40.000 arası olur mu?

Bence DLSS veya FSR = uzun ömür çünkü zaten gelecekte oyunlarda 80 FPS verse bile rahatça 100-120 belki 140-150 bile yaparsın FPS'ini.
O zaman 5060 Ti'a çıkıyor yol yine. Son bir soru :D 16gb vram yerine 12gb vram 5000 serisi almaya kalksam daha ucuz olur mu? Yani 12gb vram versiyonu varsa gerçi 5000 serisinde. Çünkü 16gb vram aşırı mı fazla acaba? Hani gerek var mı o kadar?

Bir de 2026 Hazirana kadar ekran kartları aşırı zamlanır mı? Yani her yılbaşı geldiğinde ve sonrasında da ekran kartı piyasası her zaman çok mu zamlanıyor? Mesela 25.000TL'lik bu NVIDIA ekran kartları 30.000-40.000 arası olur mu?

O zaman 5060 Ti'a çıkıyor yol yine. Son bir soru :D 16 GB VRAM yerine 12 GB VRAM 5000 serisi almaya kalksam daha ucuz olur mu? Yani 12 GB VRAM versiyonu varsa gerçi 5000 serisinde. Çünkü 16 GB VRAM aşırı mı fazla acaba? Hani gerek var mı o kadar?

5000 serisinde daha üst kartlarda var 12 GB VRAM en düşüğü 5070 mesela gereklilik tartışılır işine bağlı. Zam kapı da bunu da bildireyim.

Lakin ben şimdi DLSS4'ü önemsemem mi lazım?
Yeni oyunlarda belli bir FPS'nin üzerinde kalmayı istiyorsanız tabii ki önemsemeniz gerek.

Hocam mesela bu SS'lerde RTX 4070 öne geçiyor FPS konusunda. Buna rağmen 5060 Ti alınır mı? Veya bir yeri mi atlıyorum?
Saf kas gücünü atlıyorsunuz. Yazılım desteği işin içine girdiğinde durumlar değişiyor. @LiXR gerekli açıklamaları yapmış zaten.

Birde 2026 hazirana kadar ekran kartları aşırı zamlanır mı?
Dünyada ki RAM krizinin farkında mısınız? Koskaca firmalar tüketici odaklı kanatlarında faaliyet durdurup AI tarafına RAM pompalamaya başladı. Samsung'un bile üreticilere NAND tedarik etmediği ortaya çıktı. Tüketici için sıkıntılı günler kapıda.

5000 serisinde daha üst kartlarda var 12 GB VRAM en düşüğü 5070 mesela gereklilik tartışılır işine bağlı. Zam kapı da bunu da bildireyim.
Onlara denk gelmişim meğer ama 16gb versiyonuyla benzer fiyattalar hatta biraz daha geçiyor. 5060 ile 5070 arasında Vram harici başka çok büyük fark yoktur sanırsam. O yüzden 16gb Vram'e ihtiyacım da olmasa o modeli almak istedim. Zam kapıda olsa bile şuan alamıyorum :( Umarım çok zamlanmaz.

Onlara denk gelmişim meğer ama 16 GB versiyonuyla benzer fiyattalar hatta biraz daha geçiyor. 5060 ile 5070 arasında VRAM harici başka çok büyük fark yoktur sanırsam. O yüzden 16 GB VRAM'e ihtiyacım da olmasa o modeli almak istedim. Zam kapıda olsa bile şu an alamıyorum :( umarım çok zamlanmaz.

Şöyle diyeyim 5060 Ti ile 5070 arasında 30 FPS fark var sadece cypherpunk 2077'de.(5070 önde.) Saf kas gücü bu arada.

Benim AMD'ye yönelme amacım FSR 4 ile -DLSS4'e göre- görünüş kaybı da olsa daha da ucuza ekran kartı almak. Lakin senin bahsettiğin AMD modeli direkt 30.000TL'den başlıyor. Bu safer de direkt NVIDIA alıp hiç riske girmem. Veya konu illa FSR DLSS'de olmayabilir daha da bakmam gerekebilir lakin yine 30.000TL'lik NVIDIA da 9070'e karşı kötü performans sergilemez herhalde.

Hocam FSR4 ile DLSS arasında ki farkı gözle idrak edebilmek çok zor. 9060XT şu an en alınabilir kart. En ucuz 5060 Ti 16 GB 22.7k sonra 23.5kdan başlıyor. PCB kalitesi vesaire önemli konular. Garantisi bittikten 4-5 hafta sonra ürün bozulmasını istemezsiniz. Yaklaşık 1.5 yıl tek fanla çalışan 6650XT Nitro+ kart hala çalışıyor. Yan sistemden emekli ettim artık. 9060XT Pure aldım. Kendi sistemimde RX 9070 kullanıyorum. Neredeyse aynı fiyata satıldığı 5060'dan RT dahil her konuda daha iyi. Kendinden 5-6k pahalı 5060 Ti ile de yarışabiliyor. Arada ki farka bir upgrade yaparsınız hocam. İşlemci değiştirirsiniz en basitinden. Dual channel RAM yoksa onu alırsınız. Ekstra 2TB SSD alırsınız. Kısacası o farkı sisteminizin genel kalitesine harcarsınız. Bu arada 10 Aralıkta, yani 6 gün sonra FSR redstone güncellemesi gelecek. Donanım olarak kapatmaya çalıştıkları farkın, yazılım yönünü de ortaya çıkartacak AMD. İş sektörü ile uğraşmıyorsanız, tuşa basıp 2 saat oynayacaksanız, herhangi bir hissiyat farkı yaşamazsınız. VRAM konusunu açıklayayım hemen. GPU'yu bir havuz olarak düşünün, VRAM ise su, maksimum 12 GB alacak havuza 16 GB atarsanız bu absürt olur. Havuzun büyüklüğü seneler içinde artmaz. GPU gücü sabittir. Bugün 12 GB yetiyor, yarın yetmeyecek diyenlere aldırmayın. 5070 12 GB VRAM'den daha fazlasını talep ettiği zaman, kart zaten maksimum gücüne ulaşmış olur. Oyun performansı VRAM'den dolayı değil, kartın gücünden dolayı yerlerde sürünür. 12 GB VRAM ile 25 FPS alacaksa 16 GB ile 45-50 alır. Oyun iki türlü de oynanamaz seviyede olur zaten. Bu yüzden VRAM konusuna takılmayın. Bu kartlar sınır VRAM tüketimlerine geldiğinde, zaten performansları yetmiyor demektir.

Dünyada ki RAM krizinin farkında mısınız? Koskaca firmalar tüketici odaklı kanatlarında faaliyet durdurup AI tarafına RAM pompalamaya başladı. Samsung'un bile üreticilere NAND tedarik etmediği ortaya çıktı. Tüketici için sıkıntılı günler kapıda.
Hocam vallah şimdi RAM fiyatları zaten baya arttı, gözüme girmemesi mümkün değil ağzım açık kalıyor her defa gördüğümde :D Lakin yapabileceğim bir şey yok. Yani 5000 serisi almam, 12GB Vram'e sahip 4000 serisi alırım artık. Veya 3000 serisine bile razı kalır mıyım bilemiyorum. Şimdi ekran kartları hakkında hiçbir bilgim yok gibi bir şey zaten belli oluyordur. Lakin 2019 yapımı 2060'tan da kurtulmam lazım. 3060 12gb vram'da aklımda var fiyat olarak daha uygun tabii ki ama başka teknik açılardan oyunlarda High ayarlarda 60 FPS altına düşürür mü acaba? Özellikle yeni AAA oyunlarda. 3000 serisi testlerine bakmadım ama eğer 60 fps altı düşürüyorsa 2060'ı değiştirmenin mantığı kalmaz veya mecbur 4000 serisine kadar gideceğim.

Hocam vallah şimdi RAM fiyatları zaten bayağı arttı, gözüme girmemesi mümkün değil ağzım açık kalıyor her defa gördüğümde :D lakin yapabileceğim bir şey yok. Yani 5000 serisi almam, 12 GB VRAM'e sahip 4000 serisi alırım artık. Veya 3000 serisine bile razı kalır mıyım bilemiyorum. Şimdi ekran kartları hakkında hiçbir bilgim yok gibi bir şey zaten belli oluyordur. Lakin 2019 yapımı 2060'tan da kurtulmam lazım. 3060 12 GB VRAM'da aklımda var fiyat olarak daha uygun tabii ki ama başka teknik açılardan oyunlarda high ayarlarda 60 FPS altına düşürür mü acaba? Özellikle yeni AAA oyunlarda. 3000 serisi testlerine bakmadım ama eğer 60 FPS altı düşürüyorsa 2060'ı değiştirmenin mantığı kalmaz veya mecbur 4000 serisine kadar gideceğim.

Hocam siz 9060XT 16 GB alıp geçin. Sizin için en mantıklı seçenek.

5070 ile 5060Ti arasında kalıyorsanız 5070'i tercih edin.
5060 Ti daha ucuz. İlerleyen zamanlarda da bu kadar fark olursa 5060 Ti tercih ederim. 5070 iyidir ama 5060 Ti'da da memnuniyetsizlik hiç yaşamam gibi geliyor. Üstelik bir kaç bin lira daha ucuzken.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı