RTX 5060 Ti için 1080p mi 2K mı monitör alınmalı?

5060 ve 5060 Ti daha çok 1080p klasmanında ama bu demek değil ki 2K dada kullanamazsın. Özellikle 5060 Ti 16 GB modeli 2K da kullanılabilir ama rekabetçi oyunlarda en yüksek ayarlarda yüksek FPS alamazsın. Eğer hikayeli oyunlar oynacaksan sorun olmaz bir şekilde 60 FPS üzerinde tutar. İleride ekran kartını değiştirir daha iyi bir kartla daha yüksek bir FPS alabilirsin.

Ucuzladı diye içindeki SSD çipinin veya bellek kalitesi düşük, yazma/okuma ömrünün kısa olduğu modellerin seçilmesi kaliteli bir HDD'den daha berbat bir deneyim, verilerin kaybolması, RAM de tutulan verinin akışının bozulması veya dosya bütünlüğünün bozulması gibi durumlara yol açabilir.

Şahsi fikrimce ucuz bir SSD almaktansa kaliteli bir HDD tercih ederim.
Malesef katılmıyorum buna. 3-4 tane bozuk kafa atma arızası olan disk çöpe attım. Sesmi dersin, vız vız yıl artık 2025 hem ucuzladılar hem hızlandılar. Yazma ömürleride seni beni toprağa gömer merak etme. O zamana kadar zaten PC değişir, gen 6, gen 7 çıkar. Bazı oyunlar SSD gereklilikleriyle çıkıyor artık. Mekanik diskleri ben olsam kesinlikle sistemime takmam. Pcnin kalitesini direk aşağı çekecek, yeni sistem toplamış hissine varamayacaksınız.

Hocam 2K 720P'nin 2 katı değil mi?

720p: 1280 × 720 Pixel'dir.
1080p: 1920 X 1080 Pixel'dir.
2 K: 2560 X 1440 Pixel'dir.
4 K: 3840 X 2160 Pixel'dir.

Bunlar monitörün Ultrawide, normal, inç ve en boy oranına göre farklılık gösterebilir.

Malesef katılmıyorum buna. 3-4 tane bozuk kafa atma arızası olan disk çöpe attım. Sesmi dersin, vız vız yıl artık 2025 hem ucuzladılar hem hızlandılar. Yazma ömürleride seni beni toprağa gömer merak etme. O zamana kadar zaten PC değişir, gen 6, gen 7 çıkar. Bazı oyunlar SSD gereklilikleriyle çıkıyor artık. Mekanik diskleri ben olsam kesinlikle sistemime takmam. Pcnin kalitesini direk aşağı çekecek, yeni sistem toplamış hissine varamayacaksınız.
Söylemiş olduğunuz bazı hususlar çok doğru İşlemci, Ram ve Ekran kartı uygulama için optimal olsa bile sırf okuma/yazma hızları yüzünden anlık takılmalar yaşanabiliyor. çok sabırlı biri ve dakik bir hayat yaşıyorsanız o kadar dert etmiyorsunuz çünkü oyun oynamak, uygulama geliştirmek veyahut tasarım renderı almak için zaten vaktinizi ona göre hesaplıyorsunuz.

Herkes dakik veya sabırlı değil o yüzden SSD bu tür durumlarda kullanılabilir tavsiyem illa SSD alınacaksa : SKC3000D/2048G veyahut SRNGD/2000G alınması.

Hocam 2K 720P'nin 2 katı değil mi?

Aslında teknik olarak bir birlerinin tam katı değiller litarütürde bu şekilde sınıflandırılmış 1080P-2K-4K gibi sanki bir birlerinin katıymış gibi gözüküyor ama tam olarak öyle değil. Aslında biraz satıcı hilesi gibi önemli olan monitörün pixsel çarpanı 1920x1080 gibi. Monitörün genişliği veya büyüklüğününde buna bir etkisi yok yani 27" bir montör 1920x1080 olabileceği gibi 2560x1440 da olabilir. Burada ki mantık o monitörün içinde olan görüntü pixsellerinin çarpanı. Yani 27" montör 1920x1080 ise 2560x1440 pixele göre toplamda daha az pixsele sahip olduğundan görüntü daha bulanık olacaktır çok yakından bakıldığında yani pixsel aynı kaldıkça monitörün ekranının büyümesi çok kaliteli bir görüntü sunmayacaktır.

Adamı yanlış yönlendirmeyin, yıl 2025 monitör devamlı değişen bir parça değil. 2k yı alırsın kafan rahat olur. İşlemci olarakta 7600x düşünebilirsin, sadece oyun içinse fazla yüksek işlemcilere ihtiyacın yok. Özellikle 2k da!!
2k Monitör alacağım diye panelden Hzden gamuttan kısarsan hiçbir mantığı yok. Ekran kartını satıp daha iyi modele geçeceği gibi monitörü satıp 2K monitore de ileride geçebilir. Anakarttan bahsetmiyoruz monitör bu neden değişmesin?

Eğer görüntü önemsizse FHD alınır ama QHD'de ayar kısarsan zaten daha iyi.
2k da pestil olacak ekran kartı güçlü olmadığı için üstüne bus width yetmediği için daha düşük performans sergiliyor zaten 2k oynayın diye yapılmamış. 9070 ile aralarında normalde %39 fark olan kart 4K'da %50'ye çıkıyor. Durduk yere %30 peformans düşüşü var. (İkisinin de VRAM aynı)

Son düzenleme:
5060 Ti çoğu oyunu 2K'da rahatlıkla oynatıyor. Üstüne üstlük 16 GB VRAM versiyonunu almışsınız. 1080p bence bu karta düşük kalır. Sonuçta 3060 da 1080p kartı ama aralarında dağlar kadar fark var sonuçta. 2K en mantıklısı.

5060 Ti çoğu oyunu 2K'da rahatlıkla oynatıyor. Üstüne üstlük 16 GB VRAM versiyonunu almışsınız. 1080p bence bu karta düşük kalır. Sonuçta 3060 da 1080p kartı ama aralarında dağlar kadar fark var sonuçta. 2K en mantıklısı.
Bunu anlatmaya çalışıyorum. Bu kartı 2k da kullanmayacaksınız 2.el 2060 yada 3060 alıp keyfinize bakın. Fazla kasmaya gerek yok. 20-25 k ekran kartına yatırıp yapmış birinin 1080p yi aklına bile getirmemesi lazım. 2k artık standart olmalıdır, nasıl 16 gb ram asgari diyoruz buda aynı şekilde. 4k için yine erken ama 2k için artık hertürlü ortam hazır. Monitör ekran kartı gibi çabuk değişen bir parça değildir. Alırsın ve uzun yıllar kullanırsın. Tüplü Amiga mönitörlerden 32'' 2k mönitöre gelene kadar hemen hemen her boyutu ve teknolojiyi denemiş biri olarak 27'' ortalama olması gerektiğini düşünüyorum donanıma bukadar para yatırdıktan sonra onu ekranda görememek gerçekten üzücü.

Bunu anlatmaya çalışıyorum. Bu kartı 2k da kullanmayacaksınız 2.el 2060 yada 3060 alıp keyfinize bakın. Fazla kasmaya gerek yok. 20-25 k ekran kartına yatırıp yapmış birinin 1080p yi aklına bile getirmemesi lazım. 2k artık standart olmalıdır, nasıl 16 gb ram asgari diyoruz buda aynı şekilde. 4k için yine erken ama 2k için artık hertürlü ortam hazır. Monitör ekran kartı gibi çabuk değişen bir parça değildir. Alırsın ve uzun yıllar kullanırsın. Tüplü Amiga mönitörlerden 32'' 2k mönitöre gelene kadar hemen hemen her boyutu ve teknolojiyi denemiş biri olarak 27'' ortalama olması gerektiğini düşünüyorum donanıma bukadar para yatırdıktan sonra onu ekranda görememek gerçekten üzücü.

Rahatlıkla oynatmak 60 FPS Ultra ise bu kartın 1 ay önce çıktığı gerçeğini unutmayın. Önümüzdeki senelerde 60 fpse dayanmak için ayar kısmaya başlarsınız.

Bunu anlatmaya çalışıyorum. Bu kartı 2K da kullanmayacaksınız 2.el 2060 ya da 3060 alıp keyfinize bakın. Fazla kasmaya gerek yok. 20-25 k ekran kartına yatırıp yapmış birinin 1080P'yi aklına bile getirmemesi lazım. 2K artık standart olmalıdır, nasıl 16 GB RAM asgari diyoruz bu da aynı şekilde. 4K için yine erken ama 2K için artık her türlü ortam hazır. Monitör ekran kartı gibi çabuk değişen bir parça değildir. Alırsın ve uzun yıllar kullanırsın. Tüplü amiga monitörlerden 32" 2K monitöre gelene kadar hemen hemen her boyutu ve teknolojiyi denemiş biri olarak 27" ortalama olması gerektiğini düşünüyorum donanıma bu kadar para yatırdıktan sonra onu ekranda görememek gerçekten üzücü.

Aynen öyle hocam. Dediğiniz gibi 2060 ve 3060 gibi kartlar bile 1080P'de halen yeterli. Bir karta 20-25k verdikten sonra neden 1080p kullanalım? Her NVIDIA kart çıkardığında aynı konular tartışılıyor. Artık yavaş yavaş 2K standart hale gelmeli. Ki geliyorda zaten.

Rahatlıkla oynatmak 60 FPS Ultra ise bu kartın 1 ay önce çıktığı gerçeğini unutmayın. Önümüzdeki senelerde 60 FPS'e dayanmak için ayar kısmaya başlarsınız.

Dediğinizin yakın zamanda olacağını hiç sanmıyorum. Ki olsa bile 2K medium 1080p highdan iyidir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı