RX 5500 XT Rastgele siyah ekran ve diğer sorunlar

Makaleler
42
Yaklaşık 2-3 haftadır rastgele siyah ekran hataları almaya başladım. Sürücüden diye düşünüyordum fakat 20.4.2, 20.8.3 ve 4 ay boyunca sorunsuz kullandığım sürücülerde de bu anlık siyah ekranlar gelmeye başladı. Ama bu çok sık veya sadece oyundayken olmuyor. Masaüstü, Chrome, oyun tamamen rastgele, bazen 3-4 saat siyah ekran olmadığı da oluyor. Dün sabah bilgisayarı ilk açtığımda tüm ekran karıncalıydı aynı böyle görünüyordu;

Bu karıncalanma tam bilgisayarın açılış ekranında oldu. 2-3 saniye sonra kendiliğinden düzeldi ve ilk girdiğim oyunda 5-10 saniye sonra sistem kendisini yeniden başlattı. Şu olay yıllardır başıma ilk kez geldi belki hayatımda ilk kez böyle bir sorun gördüm. Bunu bizzat AMD'ye sorduğumda beni teknik bir sorun olabileceği şüphesiyle Sapphire firmasına yönlendirdiler. Durumu onlara da açıkladım ve bir dönüş bekliyorum. Aklımda 2 parça var sorun çıkarabilecek. Dün sabahtan beri de aynı hatayı almadım sistemi zorlamama rağmen.

Şüpheliler;

1. 3,5 yıllık Dark Force 600W PSU
2. 5 aylık Sapphire Pulse RX 5500 XT 8 GB

Son düzenleme:

İlginç normalde 5500 XT güç tüketimi 1650S ile aynı olduğu söyleniyordu. Bakalım bir güç kaynağı siparişi vereyim bakalım. 500w 80 Plus iş görür mü?

İlginç normalde 5500 XT güç tüketimi 1650S ile aynı olduğu söyleniyordu. Bakalım bir güç kaynağı siparişi vereyim bakalım. 500W 80 Plus iş görür mü?
RX 5500 XT'nin o kadar az güç tüketmesinin imkanı yok. Birçok incelemeye bakarak karar vermek en mantıklısı.

Güç kaynağı konusuna gelirsek kesin sorun sorun güç kaynağındandır diyemiyorum. Ancak değiştirmekte fayda var tabii ki de.

Bir sonraki ekran kartınızın hangi marka olacağına göre seçim yapın derim. NAVI kartlar eski topolojileri kullanan güç kaynakları ile sorun çıkarabiliyor açıkçası.

Şimdi 500W 80+ rastgele bir PSU alırsın yine sorun çıkabilir.

Eğer bir sonraki ekran kartı RTX 3070 veya RX 6700XT / 6800XT gibi bir şey düşünülüyorsa benim minimum önerimi biliyorsunuzdur artık: Umarım sorun bu şekilde çözülür geçmiş olsun.

Son düzenleme:
RX 5500 XT'nin o kadar az güç tüketmesinin imkanı yok. Birçok incelemeye bakarak karar vermek en mantıklısı.

Bende 100w üzerine hiç görmedi tüketimi. Genellik 80-90w civarında geziyor. İzlediğim güç tüketimli videolar da benimle aynı değerlere sahip.

Bu testte MSI Gaming X 5500 XT 8GB kullanılmış.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Burada Asus 5500 XT 8GB kullanılmış;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam AMD kartlar anlık olarak çok fazla güç çekebiliyor. Mesela 5700XT sözde 225W ama stres testinde anlık olarak 300W civarına kadar çıkabiliyor.

Hocam AMD kartlar anlık olarak çok fazla güç çekebiliyor. Mesela 5700XT sözde 225W ama stres testinde anlık olarak 300W civarına kadar çıkabiliyor.

Bu siyah ekranlar rastgele olduğu için. Chrome açıkken mesela kaç watt çekebilir veya yalnızca klasörlere bakarken. Bir de tüketici haklarında 6 aylık süre önemli, herhangi bir sorun varsa teknik servisle sinir krizi yaşamamak için. Bakalım DDU ve 20.4.2 sonrası henüz siyah ekran gelmedi. 1-2 gün böyle geçsin. Duruma göre ilk önce kartı bir servise yollayıp çıkan sonuca göre güç kaynağı değişimi yapabilirim.

Hocam hwinfo ile anlık kaç watt çektiğini görebiliyorsunuz diye hatırlıyorum.

Hocam HWiNFO ile anlık kaç Watt çektiğini görebiliyorsunuz diye hatırlıyorum.

Ona bakmıyor böyle tier sınıfı D-E (ve C olup önerilmeyen aralıkta) gibi en önerilmeyen aralıkta kalan PSU'larda ve uyumsuzluk yaptığı PSU'larda genellikle RX5000 düşük yükte de siyah ekran ve reset atabiliyor. Karar arkadaşın bizimki sadece tavsiye.

Hem PSU modeli Single rail değil ayrıca minimum önerilenin altında hem sertifikası bile yok hem de çok eski vallahi iyi cesaret.

ASUS güncel minimum ve ideal PSU önerisi tüm güç 12V Single rail tek kanal tabii ki.

Son düzenleme:
Hocam hwinfo ile anlık kaç watt çektiğini görebiliyorsunuz diye hatırlıyorum.

Az önce tam Technopat'a bakarken yine vurdu anlık siyah ekranı. Siyah ekrandan geri gelirken de hafif titrer gibi oldu. Sürücü olmadığı kesin artık. 2-3 haftadır hepsini denedim, 4 aydan fazladır sürücü sorunu yaşamadım sonuçta. Teknik bir sorun, bakacağız. Şu Sapphire bir dönüş yapsın da.

@Jarex sorun hangisinde bilmiyorum ama bayağı şaşırtacak sonuç beni. Sadece oyunda vursa derim ki tamam ya güç kaynağı besleyemedi ya da ekran kartı yükte sapıttı. Bazen 1 saatte 3 kere vuruyor bazen 6 saatte tık yok. Oyun vb. farketmiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…