RX 5500XT 4 GB siyah ekran ve rebooting sorunu

MetalCoreII

Hectopat
Katılım
13 Kasım 2013
Mesajlar
546
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar öncelikle hepinize merhaba. Büyük ihtimalle uzun bir konu olacak çünkü akıllarda soru işareti bırakmamak için her türlü bilgiyi ve sorunu çözme girişimleri yazacağım. Şimdiden okuyup cevap veren arkadaşlara teşekkür ediyorum.

2013 yılında aldığım GTX 770 ekran kartımın rahmetli olmasıyla, iki ay önce Vatan Bilgisayar'dan MSI Mech RX 5500XT 4 GB 128 Bit model ekran kartını aldım.
Kartın montajını yaptım ve 2-3 gün boyunca sorunsuz kullandım. Bu süre zarfında Battlefield 5 (orijinal) bitirdim. Kartı almamın ilk zamanları olduğu için sürekli sıcaklık değerlerini, güç tüketimini kontrol ediyordum ve anormal bir durum yoktu ( Max 80 C hotspot sıcaklığı). Sonrasında problemler baş göstermeye başladı. İlk başlarda bilgisayar oyun içi veya oyun dışı kendini tekrardan başlatmaya başlattı lakin yeniden başladığı zaman ekrana görüntü gelmiyordu o yüzden mecburen güç tuşundan bilgisayarı kapatıp açmaya çalışıyordum fakat açtığım zaman ekran kartının fanları %100'de çalışmaya başlıyor ve ekrana yine görüntü gelmiyordu. Bu sorunu çözmek için yabancı forumlarda, Reddit'te konuları didik didik ettim lakin kesin bir çözüm yolu yoktu. PSU kaynaklı olabileceğini düşünüp AIDA 64 stress testine soktum yaklaşık 1.5 ay önce 10 dakika sonunda herhangi bir problem yoktu. Sonrasında gelen birkaç yeni driver ile bu sorun ciddi biçimde azaldı o yüzden uğraşmamaya başladım. Lakin 1 ay öncesinde Black Desert Online oynarken aniden bir cızırtı sesi ile ekran siyah oldu fakat bilgisayar çalışmaya devam ediyordu. Kapatıp açtıktan 20 -25 dakika sonra yine aynı sorun olmaya başladı. Bu sorunu çözmek için:

1-) PCI Express 16X slotumun kilit pini kırık olduğundan hemen yanındaki 8X slotuna taktım. Çalışmadı.
2-) eski birkaç driverı indirip kurmayı denedim. Çalışmadı.
3-) DDU ile driverları komple kaldırıp tekrardan temiz kurulum denedim. Çalışmadı.
4-)bilgisayarda birikmiş olan tozları temizledim. Çalışmadı.
5-) bilgisayar bileşenleri teker teker söküp tekrar monteledim. Çalışmadı.
6-) farklı bir 8 pin güç kablosu taktım. Çalışmadı.
7-) PSU için 16'a 250V kaliteli bir kablo aldım. Çalışmadı.

En sonunda AMD WattMan üzerinden fan ayarlarını manuel olarak ayarladım ve 2 haftalık süre zarfında hiçbir şekilde bir problemle karşılaşmadım.
Fakat son 3 gündür yeniden baş gösterdi bu sorunlar özellikle bugün 2 kere üst üste siyah ekran aldıktan sonra AIDA 64 stress testi çalıştırmak istedim ilk 2 denememde anında siyah ekran aldım 3. denememde ise GPU stress testini açmadım ve herhangi bir problem yoktu yaklaşık 30 saniye sonrasında onun testini de başlattım ve 15 dakika boyunca test açık kaldı herhangi bir problem olmadı.

Sistem özellikleri:
AMD FX 6300 işlemci.
ASUS M5A97 r2.0 anakart.
G.Skill Ripjaws 8 GB (2x4) 1866MHz RAM.
Samsung 850 Evo 250GB SSD.
WD Blue 1TB 7200 RPM HDD.
Cougar CMX 700W 80+ Bronze modüler PSU.
MSI Mech RX 5500XT 4 GB 128 Bit
LG 27MK430H-B 27 inch 75Hz 5ms FULL HD IPS Monitör.
Dün akşam BIOS pilini çıkarıp tekrar taktım. 20.4.1 nolu sürücüyü indirip kurdum öncesinde DDU ile temizleme işlemi yaptım. Sonuç: Nafile.
 
Son düzenleme:
Hocam elinden geleni yapmışsın zaten garantiye göndermen en doğrusu olur şahsen.
 
Cevaplar için teşekkürler.
Ürünü garantiye yolladım, herhangi bir sorun yok denilerek geri yollandı. Ben bu süre zarfında yeni bir sistem aldım. Sorun ya AMD driverlarıyla ya da sistemdeki diğer parçaların eski olmasıyla kaynaklıydı.
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı