RX 5600 XT ve Ryzen 5 3600 Sistemde GTA 5 Ekran Kararıyor

İşletim sistemi
Windows 10

FaLSe

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Arkadaşlar selam. RX 5600 XT ve Ryzen 5 3600 bir sistem topladım. 8x2 16 GB RAM, 650W 80+ PSU. Yalnız GTA 5'e girdiğimde 10-15 dakikalık oyun sonunda ekran birdenbire kararıyor. Kasa, mouse, klavye, hoparlör hepsi çalışıyor ama oyun ekranı gidiyor. Oyunun sesi falan da geliyor. Görev yöneticisine girmeye çalışırken ekran bir geliyor bir gidiyor. Zorla oyunu kapatıyorum. Ekran kartı sürücülerim güncel. Sistem yeni, Windows 10 temiz kurulumlu. Fanları 30'dan 40'a çektim yine aynı. Sorun nedir sizce. Teşekkürler.

O yüzden bu kartları alırken MSI Gaming X ve Asus Rog gibi modelleri öneriyorlar.

O önerdiğin markalar da sorunsuz değil. Yıllardır söylüyoruz sorun AMD'den kaynaklanıyor diye. Sorunun çözümü AMD almamak gibi gözüküyor. Nadiren de olsa Nvidia kartlar da yapıyor bunu.

O önerdiğin markalar da sorunsuz değil. Yıllardır söylüyoruz sorun AMD'den kaynaklanıyor diye. Sorunun çözümü AMD almamak gibi gözüküyor. Nadiren de olsa Nvidia kartlar da yapıyor bunu.

Aynen size katılıyorum. Bu hatalar marka model seçmiyor zaten.

O önerdiğin markalar da sorunsuz değil. Yıllardır söylüyoruz sorun AMD'den kaynaklanıyor diye. Sorunun çözümü AMD almamak gibi gözüküyor. Nadiren de olsa NVIDIA kartlar da yapıyor bunu.

Arka plakası olmayan Palit RTX 2060 alıp 75-80 derece de oyun oynamaktansa 5600XT Gaming X gibi Premium bir kart alıp 55 derece de oyun oynarım. 1-2 güncelleme sonra tamamen çözüleceğini düşünüyorum şu anlık sorunların. Parası olan bence de NVIDIA kart almalı fakat kısıtlı bütçe de AMD biraz uğraştırsa da fazla üzmez.

Arka plakası olmayan Palit RTX 2060 alıp 75-80 derece de oyun oynamaktansa 5600XT Gaming X gibi Premium bir kart alıp 55 derece de oyun oynarım. 1-2 güncelleme sonra tamamen çözüleceğini düşünüyorum şu anlık sorunların. Parası olan bence de NVIDIA kart almalı fakat kısıtlı bütçe de AMD biraz uğraştırsa da fazla üzmez.
Bir kere bu hatalar ile uğraşınca fikriniz değişebilir. :) Aslında sıcaklık değerleri tamam önemli fakat bu kadar da takmamak lazım. Yani 75-80 derece de bu kartlar bozulacaksa neden alıyoruz? Zaten bu kartları 24 saat yük altında 80 derece de de çalıştırmayız herhalde. Kartın otomatik ayarlarında alev topuna dönüşen XFX RX 590 ekran kartımı undervolt ve fan ayarı ile 70-77 derece arası çalışmasını sağladım. Zaten sistem bileşenlerinin sıcaklık değerlerini kullanılan kasa modeli, kasanın hava akışı, ortam sıcaklığı ve kasanın konumu da etkileyeceğini biliyorsunuzdur. Yanlış anlaşılmasın AMD ekran kartları tamamen kötüdür gibi bir söylemde bulunmuyorum. Ama bu hatalar beni AMD ekran kartlarından soğuttu diyebilirim.

Bir kere bu hatalar ile uğraşınca fikriniz değişebilir. :) aslında sıcaklık değerleri tamam önemli fakat bu kadar da takmamak lazım. Yani 75-80 derece de bu kartlar bozulacaksa neden alıyoruz? Zaten bu kartları 24 saat yük altında 80 derece de de çalıştırmayız herhaldekran kartın otomatik ayarlarında alev topuna dönüşen XFX RX 590 ekran kartımı undervolt ve fan ayarı ile 70-77 derece arası çalışmasını sağladım. Zaten sistem bileşenlerinin sıcaklık değerlerini kullanılan kasa modeli, kasanın hava akışı, ortam sıcaklığı ve kasanın konumu da etkileyeceğini biliyorsunuzdur. Yanlış anlaşılmasın AMD ekran kartları tamamen kötüdür gibi bir söylemde bulunmuyorum. Ama bu hatalar beni AMD ekran kartlarından soğuttu diyebilirim.

75-80 derecelerde bozulmaz fakat uzun vadede pek sağlıklı olmaz kartın durumu. Sırf ucuz ve sırf RTX 2060 diye de arka plakası olmayan plastik malzeme kullanan kartlara da 2800-2900 TL para vermeyi pek mantıklı bulmuyorum. XFX zaten çok ısınan kartları var sizin tercihte yanlışınız olmuş ısınma konusunda katılmıyorum size bu durumda ama yazılımsal sıkıntılar konusunda biraz can sıkabiliyor.

75-80 derecelerde bozulmaz fakat uzun vadede pek sağlıklı olmaz kartın durumu. Sırf ucuz ve sırf RTX 2060 diye de arka plakası olmayan plastik malzeme kullanan kartlara da 2800-2900 TL para vermeyi pek mantıklı bulmuyorum. XFX zaten çok ısınan kartları var sizin tercihte yanlışınız olmuş ısınma konusunda katılmıyorum size bu durumda ama yazılımsal sıkıntılar konusunda biraz can sıkabiliyor.
Antalya'da yaşıyorum. Ortam sıcaklığı 35-40 dereceyi buluyor. Önü mesh panel 4 adet fanlı kasa kullanıyorum. Undervolt ve fan ayarı sayesinde XFX RX 590 gibi güç emen bir kartı 70-77 derece arası çalıştırabildim. 5 aydır kartı kullanıyorum. Bakalım uzun vadede sıcaklıktan dolayı bozulursa foruma yazı yazarım zaten. Ama birçok bilgisayar kullandım. Uzun süreli kullandıklarım da oldu. Sıcaklıktan dolayı bozulması başıma gelmedi. Zaten Nvidia kartlar az güç tüketmesiyle bilinir. Sırf soğutması iyi diye Nvidia tarafında performanstan kısıp soğutmaya para vermezdim. Ama AMD tarafında evet iyi soğutmalı bir model tercih edilmeli. Ama burada da bütçe ve tercih meselesi devreye giriyor. Benim gibi kötü soğutmaya sahip bir model tercih edilirse de çözüm yöntemleri var zaten. Sizinde yazılarınızı biraz görme şansım oldu. Sıcaklık değerlerine bu kadar önem veriyorsanız bütçeniz doğrultusunda en iyi soğutmalı modelleri tercih edebilirsiniz. İyi bir hava akışına sahip kasa da alırsanız sıcaklık problemi yaşamazsınız zaten.

AMD Ryzen 5 3600 3.6/4.2GHz AM4 işlemci: 1359 TL.
Samsung 860 Evo 2.5" 550/520 SATA3 500GB SSD: 596 TL.
ASUS TUF B450M-PLUS GAMING anakart: 792 TL.
Corsair Carbide serisi Spec-Delta 550W 80Plus: 885 TL.
G.Skill 16 GB(2x8) Ripjaws V 3200MHz CL16 DDR4 RAM: 572 TL.

Bu parçalar %100 kafama yattı bunlarda sorun yok. Ekran kartı kısmında ise şu seçenekler kaldı elimde:

MSI Radeon RX 5600 XT Gaming X: 2895 TL.
Galax RTX 2060: 2730 TL.
Palit GeForce RTX2060 Dual: 2791 TL.
Gigabyte GeForce RTX 2060 Windforce OC: 2800 TL.

Kasa olarak Corsair Delta Spec kullanacağım hava akışı iyi bir kasa. Galax-Palit-Gigabyte ısınır mı diye düşünüyorum yoksa tercihimi bende NVIDIA GPU'dan yana yapmak tercihim. @FaLSe kartı iade etme şansın varsa iade edip daha stabil çalışan 1660 Super veya biraz daha bütçeni arttırıp RTX 2060 alabilirsin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı