RX 5700 XT R5-5500 oyun oynarken ekran yeşil oluyor

Furkan1071

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, PC'de genelde oyun oynarken bazen ekran tamamen yeşil oluyor. Monitör ve kabloda sorun yok farklı bir monitör ve kablo ile test ettim. Yine yeşil ekran oldu. AIDA64 ile test ederken görselde işaretlediğim aşamada bu sorun anlık oluyor birkaç kez. Bunun dışında oyun oynarken peş peşe anlık yeşil ekran verirse sorun olmuyor ama birkaç saniye kalırsa o süre boyunca cırtlak bir ses çıkıyor ve sonunda PC kendini yeniden başlatıyor. Sorunun ekran kartımda olduğunu düşünüyorum ama anlam veremediğim bir şey var ki o da şu: Ekran kartımı çıkarıp birkaç saniye veya 1-2 dakika içinde tekrar taktığımda bir süreliğine (bazen 2 haftaya kadar) bu sorun çözülüyor. Ne testte ne oyunda hiçbir şekilde hata almıyorum. Ancak bir gün yine aynı yeşil ekran geri geliyor. Garip bir şekilde BIOS'ta en son değiştirdiğim ayar Secure Boot ayarıydı ve kaydedip çıktığımda 2. resimdeki gibi olmuştu. PC'yi yeniden başlattığımda düzelmişti. PSU daha 3-4 aylık. PSU'dan sorun olacağını sanmıyorum. Önceki PSU'da oyun oynarken PC kendi kendine yeniden başlatıyordu o yüzden değiştirdim.

AMD Ryzen 5 5500.
Gigabyte B450M S2H.
XFX RX 5700XT dd.
Hikvision DDR4 16 GB 3200MHz CL16.
FSP Hyper 650W 80+

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-08-16 133026.png
    Ekran görüntüsü 2025-08-16 133026.png
    360,5 KB · Görüntüleme: 30
  • Ekran görüntüsü 2025-08-16 133039.png
    Ekran görüntüsü 2025-08-16 133039.png
    1,5 MB · Görüntüleme: 25
  • WhatsApp Görsel 2025-08-14 saat 10.51.41_a5fe7ec2.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-08-14 saat 10.51.41_a5fe7ec2.jpg
    129,8 KB · Görüntüleme: 20
Merhaba, PC'de genelde oyun oynarken bazen ekran tamamen yeşil oluyor. Monitör ve kabloda sorun yok farklı bir monitör ve kablo ile test ettim. Yine yeşil ekran oldu. AIDA64 ile test ederken görselde işaretlediğim aşamada bu sorun anlık oluyor birkaç kez. Bunun dışında oyun oynarken peş peşe anlık yeşil ekran verirse sorun olmuyor ama birkaç saniye kalırsa o süre boyunca cırtlak bir ses çıkıyor ve sonunda PC kendini yeniden başlatıyor. Sorunun ekran kartımda olduğunu düşünüyorum ama anlam veremediğim bir şey var ki o da şu: Ekran kartımı çıkarıp birkaç saniye veya 1-2 dakika içinde tekrar taktığımda bir süreliğine (bazen 2 haftaya kadar) bu sorun çözülüyor. Ne testte ne oyunda hiçbir şekilde hata almıyorum. Ancak bir gün yine aynı yeşil ekran geri geliyor. Garip bir şekilde BIOS'ta en son değiştirdiğim ayar Secure Boot ayarıydı ve kaydedip çıktığımda 2. resimdeki gibi olmuştu. PC'yi yeniden başlattığımda düzelmişti. PSU daha 3-4 aylık. PSU'dan sorun olacağını sanmıyorum. Önceki PSU'da oyun oynarken PC kendi kendine yeniden başlatıyordu o yüzden değiştirdim.

AMD Ryzen 5 5500.
Gigabyte B450M S2H.
XFX RX 5700XT dd.
Hikvision DDR4 16 GB 3200MHz CL16.
FSP Hyper 650W 80+

RAM hatası olabilir normalde ekran kartında hata olunca ekranda çizgiler çıkar ama Memory copy kısmı RAM ile alakalı olması lazım. PSU'dan kaynaklı ekran o hale gelmez PSU sadece güç verir yetersiz ya da dengesiz güç olunca sistem kapanır. Test edebileceğiniz RAM varsa o RAM'i değiştirip deneyin sorun devam ederse tekrardan yazarsınız. İşlemci hatası da olabilir ama emin değilim.

RAM hatası olabilir normalde ekran kartında hata olunca ekranda çizgiler çıkar ama Memory copy kısmı RAM ile alakalı olması lazım. PSU'dan kaynaklı ekran o hale gelmez PSU sadece güç verir yetersiz ya da dengesiz güç olunca sistem kapanır. Test edebileceğiniz RAM varsa o RAM'i değiştirip deneyin sorun devam ederse tekrardan yazarsınız. İşlemci hatası da olabilir ama emin değilim.
Elimde bir RAM yok. Amazon'dan satın alacağım denemek için. Ancak Memory copy kısmı ekran kartındaki VRAM için değil mi? O testte sadece ekran kartını test ediyorum çünkü.

Elimde bir RAM yok. Amazon'dan satın alacağım denemek için. Ancak Memory copy kısmı ekran kartındaki VRAM için değil mi? O testte sadece ekran kartını test ediyorum çünkü.

Testte ekran kartını test ettiğine dikkat etmemiştim benim hatam.

AIDA64 gpgpu benchmark Memory copy kısmı için bu yazıyor:

Measures the performance of the GPU's own device Memory, effectively measuring the performance the GPU can copy data from its own device Memory to another place in the same device Memory. It is also called Device-to-Device Bandwidth.

Türkçesi:

GPU'nun kendi cihaz belleğinin performansını ölçer ve GPU'nun kendi cihaz belleğinden aynı cihaz belleğindeki başka bir yere veri kopyalama performansını etkili bir şekilde ölçer. Buna Cihazdan Cihaza Bant Genişliği de denir.

VRAM'i kullanırken sorun yaşıyor gibisinden bir şey sanırsam

5700XT sorunlu bir kart bende de vardı çok güçlü fakat bir o kadar da sorunlu bir kart VRAM sorunu yaşıyor olabilirsin fakat bu %100 bir durum değil çünkü teknisyen değilim sana net cevap veremem sadece bildiklerimi olasılık halinde söyleyebilirim.

Testte ekran kartını test ettiğine dikkat etmemiştim benim hatam.

AIDA64 gpgpu benchmark Memory copy kısmı için bu yazıyor:

Measures the performance of the GPU's own device Memory, effectively measuring the performance the GPU can copy data from its own device Memory to another place in the same device Memory. It is also called Device-to-Device Bandwidth.

Türkçesi:

GPU'nun kendi cihaz belleğinin performansını ölçer ve GPU'nun kendi cihaz belleğinden aynı cihaz belleğindeki başka bir yere veri kopyalama performansını etkili bir şekilde ölçer. Buna Cihazdan Cihaza Bant Genişliği de denir.

VRAM'i kullanırken sorun yaşıyor gibisinden bir şey sanırsam

5700XT sorunlu bir kart bende de vardı çok güçlü fakat bir o kadar da sorunlu bir kart VRAM sorunu yaşıyor olabilirsin fakat bu %100 bir durum değil çünkü teknisyen değilim sana net cevap veremem sadece bildiklerimi olasılık halinde söyleyebilirim.
Hocam benimki büyük ihtimalle ekran kartımın vram'lerinden kaynaklanıyor. Yeni RAM az önce geldi ve test ettim. İlk testte yine memory copy aşamasında aynı şekilde yeşil ekran geldi gitti peş peşe birkaç kez. Ayrıca memory copy aşamasına geldiğinde tuhaf ince cırtlak bir ses geliyor nereden geldiği hakkında bir fikrim yok. Bunun dışında her testte de olmuyor. İlk testte oldu ama üstüne belki 5 kere daha test ettim, hiçbirinde olmadı. Çok garip geliyor çünkü bir şey bozuksa bozuktur ve hatayı sürekli yapması gerekmez mi? Anlam veremiyorum açıkçası. Biraz önce belki bir işe yarar diye ekran kartı sıfırlamayı araştırmıştım Win + Ctrl + Shift + B tuş kombinasyonuyla oluyormuş onu denedim. Belki bir işe yarar. Olmazsa mecbur yeni ekran kartı şart oldu. Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Hocam benimki büyük ihtimalle ekran kartımın VRAM'lerinden kaynaklanıyor. Yeni RAM az önce geldi ve test ettim. İlk testte yine Memory copy aşamasında aynı şekilde yeşil ekran geldi gitti peş peşe birkaç kez. Ayrıca Memory copy aşamasına geldiğinde tuhaf ince cırtlak bir ses geliyor nereden geldiği hakkında bir fikrim yok. Bunun dışında her testte de olmuyor. İlk testte oldu ama üstüne belki 5 kere daha test ettim, hiçbirinde olmadı. Çok garip geliyor çünkü bir şey bozuksa bozuktur ve hatayı sürekli yapması gerekmez mi? Anlam veremiyorum açıkçası. Biraz önce belki bir işe yarar diye ekran kartı sıfırlamayı araştırmıştım Win + CTRL + Shift + B tuş kombinasyonuyla oluyormuş onu denedim. Belki bir işe yarar. Olmazsa mecbur yeni ekran kartı şart oldu. Cevaplarınız için teşekkür ederim.

VRAM ile alakali oldugu icin surekli sorun yasatmiyor olabilir kendi GPU kismiyla ilgili bir sıkıntı olsaydi surekli sorun yaratirdi ama VRAM surekli tam gucte kullanilan bir şey degil.

Öncelikle ekran kartını düzgün bir şekilde takıyor musun?

Alttaki resimi iyi incele.

Alttaki rehberdeki adımları yapmanı şiddetle öneririm.

Farklı Kablo ve farklı monitör ile denediğin için bunu önermiyorum zaten yapılmış.

Ek olarak GPU-Z'den bir ekran görüntüsü gönder.

222.PNG

Birlikte bakalım.

Öncelikle cevap için teşekkür ederim.
Ekran kartının tam oturduğuna eminim. Kabloların da tam oturduğuna eminim ancak gönderdiğiniz resimde "Don't do this" olanı yapıyordum. Tabii bunu mecburiyetten yapıyorum. Elimdeki PSU'da tek kablo var. Aynı kablodan uzanan 6+2 var. Yani 16 pin ama hepsi tek kablodan geliyor. Keşke bir sürü hdd/ssd güç kablosu koymak yerine bir 8+8 kablo daha verselermiş.
Wattman ile ilgili rehberde de regedit kısmında OverlayTestMode diye bir şey çıkmadı. O yüzden o kısmı yapamadım. BİOS ayarına birazdan bakacağım.
Bütün sürücülerim güncel.
Eski PSU'm bozulmuştu. Oyundayken kendi kendine pc'yi yeniden başlatıyordu. Konu açmıştım ve PSU olabileceği söylenmişti. O yüzden amazondan bunu (FSP Hyper 80+ PRO) almıştım ve yaklaşık 1 ay boyunca hiç sorun yaşamamıştım. Sonra yeşil ekranlar başladı. Alalı 5 ay olmuş. Denemek için eski PSU'ya dönebilirim. Ama dediğim gibi, onda yüke girince bir süre sonra pc'yi yeniden başlatıyordu. Belki de sorun PSU değil ekran kartıydı. Hiçbir fikrim yok.

1758434724939.png

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı