RX 5700 XT sistem donuyor kalıyor

tmaxox

Femtopat
Merhaba. P5 50 PSU var ChatGPT yetmediğini söyledi 750W +80 High Power aldım yarın gelecek sorun kesinlikle PSU mudur?

RX 5700 XT.
8x2 apachear 3200MHz RAM.
CPU Ryzen 5500.
ASUS A520 mk.

Son düzenleyen: Moderatör:
550 watt yeterli olması lazım diye düşünüyorum. Donma sorunu genel olarak 5000 serisinde kronik ki ben 7800XT ile bile bazen yaşıyorum. Sürücün kararlı ve güncel sürümde mi?

Sorun kesinlikle PSU diyemeyiz ama yetersiz.
Anladığım kadarıyla sizin PSU 500W.
Ekran kartı için önerilen PSU 650W.
Aldığınız PSU yeterli olacaktır. Fakat sorunun tam olarak PSU'dan olup olmadığını test ederek anlayabiliriz.

550 watt yeterli olması lazım diye düşünüyorum. Donma sorunu genel olarak 5000 serisinde kronik ki ben 7800XT ile bile bazen yaşıyorum. Sürücün kararlı ve güncel sürümde mi?
?
Ekran Resmi 2025-12-21 19.33.48.png

Aldığınız PSU yeterli olacaktır. Fakat sorunun tam olarak PSU'dan olup olmadığını test ederek anlayabiliriz.

Önerilen PSU dediğiniz o 650watt üreticilerin garanti olsun diye verdiği bir değer. Genellikle bu değerler en yüksek rakama göre hesaplanıyor. 5700XT 220watt tüketiyor, kullandığı işlemci ise 65watt. Zaten bu ikisini toplayınca 300watt etmiyor. Hadi ediyor desek geri kalan 200 watt nasıl yetmesin? Anakart ve diğer birleşenler tek başına 200 watt mı tüketiyor? PSU konusunda hata yapmışım 550watt olarak aldım ama 500watt bile ucu ucuna olsa da yetebilecek güçte.

Eki Görüntüle 2626266

1766335356058.png

Genellikle sizin söylediğiniz değerler şişirme değerler oluyor. Kullanıcı gidip 5700XT'li sisteme 50 tane fan ve en üst düzey işlemci taksa bile yetsin kafasında oluyor.

Son düzenleme:
1. Sorunun PSU'dan kaynaklanıyor gibi bir cümle kullanmadım.
2. PSU'nun bileşenlerinin aşırı ısınmasından veya kabloların ısınmasından dolayı güç kestiğini düşünüyorum(halen).
3. Attığınız değerleri bileşen kalitesi düşük PSU ile denersek, arkadaşın PSU'su gibi sence ne tür sonuçlar ortaya çıkar?
PSU değişince bu konuda buluşmak üzere, iyi sosyaller.

1. sorunun PSU'dan kaynaklanıyor gibi bir cümle kullanmadım.
2. PSU'nun bileşenlerinin aşırı ısınmasından veya kabloların ısınmasından dolayı güç kestiğini düşünüyorum(halen).
3. attığınız değerleri bileşen kalitesi düşük PSU ile denersek, arkadaşın PSU'su gibi sence ne tür sonuçlar ortaya çıkar?
PSU değişince bu konuda buluşmak üzere, iyi sosyaller.

Umarım sorun PSU kaynaklıdır çünkü değil ise çözüm daha zorlaşacaktır.
Evet "PSU'nun bileşenlerinin aşırı ısınmasından veya kabloların ısınmasından dolayı güç kesmesi" doğru, onun yanı sıra sertifikasına göre de PSU belirttiği gücü veremeyebilir. Mesela bronz sertifikalı ve çok ısınan bir PSU varsa ve bu PSU 600 watt verdiğini idea ediyorsa oluşan ısı sonucunda boşa giden güçten dolayı 500 watt a kadar düşebilir.
Sorun şurada ki arkadaşın sistemi aşağı yukarı 400watt bile çekmiyor. Zaten asgari denilen rakamda 450 watt yazılmış ki bu değer orta sertifikalı ve ortalama ısınan bir sistem için yazılan değer. 550 watt ise en kötü ihtimal. PSU dünyanın en kötü PSU'su olsa ısınmaktan 200 dereceye çıkıp adeta bir saatli bomba misali çalışsa gene 550 watt yetecektir. Yanı çok yüksek ihtimalle 350 watt civarı tüketen bir sistem için 500 watt her koşulda yeterli olacaktır.

Yine de burada ki en mantıklı karar yeni alınan PSU'nun arkadaşın eline ulaşıp test edip ondan sonra konuya yazması olur. Şu an beklemek en mantıklı karar.

Evet "PSU'nun bileşenlerinin aşırı ısınmasından veya kabloların ısınmasından dolayı güç kesmesi" doğru, onun yanı sıra sertifikasına göre de PSU belirttiği gücü veremeyebilir. Mesela bronz sertifikalı ve çok ısınan bir PSU varsa ve bu PSU 600 watt verdiğini idea ediyorsa oluşan ısı sonucunda boşa giden güçten dolayı 500 watt a kadar düşebilir.
Sorun şurada ki arkadaşın sistemi aşağı yukarı 400watt bile çekmiyor. Zaten asgari denilen rakamda 450 watt yazılmış ki bu değer orta sertifikalı ve ortalama ısınan bir sistem için yazılan değer. 550 watt ise en kötü ihtimal. PSU dünyanın en kötü PSU'su olsa ısınmaktan 200 dereceye çıkıp adeta bir saatli bomba misali çalışsa gene 550 watt yetecektir. Yanı çok yüksek ihtimalle 350 watt civarı tüketen bir sistem için 500 watt her koşulda yeterli olacaktır.

Yine de burada ki en mantıklı karar yeni alınan PSU'nun arkadaşın eline ulaşıp test edip ondan sonra konuya yazması olur. Şu an beklemek en mantıklı karar.

Bence de.
Anakart kapasitörleri ve MOSFET'leri zarar gördüyse vay halimize.

PSU'nun bileşenleri aşırı ısınmadan zarar görürse anakartın daha önce de bahsettiğim MOSFET ve kapasitörleri zarar görmez mi?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı