RX 5700 XT siyah ekran sorunu

enes.ocakci

Hectopat
Arkadaşlar iyi forumlar, Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC ekran kartı sahibiyim. İşlemcim 3600X, PSU 700W. Sistemi daha bugün toplattım, CS:GO oynarken 6 saat içerisinde 3 kere siyah ekran yedim. Sebebi nedir? Aynı durumu yaşayan ve çözen varsa yardımcı olursa sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar,

Ben de bir 5700 XT kullanıcısı olarak aynı sorundan yaklaşık 1.5 haftadır muzdariptim ve bu soruna çare arıyordum. Bugün bir çözüm bulmuş olabilirim, en azından aşağı yukarı 6-7 saatlik testin sonunda herhangi bir siyah ekran veya başka bir sorun ile karşılaşmadım. Oyun oynarken (her oyun için geçerli olmasa da) ekran önce titriyor titremeden yaklaşık 15-20 saniye sonra siyah ekran alıyordum ve bilgisayara reset atmadan hiçbir şekilde görüntü geri gelmiyordu.

Sorun AMD'nin "Adrenalin" yazılımından kaynaklanıyor. AMD'nin bu yazılım aracılığı ile sunduğu tüm o cafcaflı görüntü iyileştirme özellikleri SİZ AKTİFLEŞTİRMESENİZ DAHİ arka planda haberiniz yokken bir şekilde çalışmaya devam ediyor ve bu özellikler de yakındığımız soruna sebebiyet veriyor. Aşağıda Adrenalin yazılımını kurmadan nasıl en son sürüm olan sürücüyü yükleyebileceğinizi anlatacağım.
İndirmeniz gereken programlar: "DDU" (Display Driver Uninstaller), "7-Zip"

Şimdi yaptığım işlemleri sırasıyla aşağıya yazacağım hangi adımın en etkili olduğu hakkında net bir bilgim yok fakat bu işlemler %80-90 ihtimalle sizi de kurtaracaktır, fakat yanlış yapabileceğiniz bir işlemden dolayı bilgisayarınızda yazılımsal veya donanımsal sıkıntılar meydana getirebilecek durumlar karşısında mesuliyet kabul etmiyorum. :)

*Windows 10'u en son sürüme mutlaka güncelleyin. Güncellemeyi Başlat>Ayarlar>Güncelleştirme ve Güvenlik kısmından yapabilirsiniz.

*Güncelleştirme işlemi bittikten sonra, DDU (Display Driver Uninstaller) programını Google'da aratın ve indirin. Bu indirdiğimiz program eski olan veya bilgisayarınızda halihazırda kurulu olan sürücüleri tamamıyla kaldırmaya yarayacaktır.

NOT: Daha önceden Nvidia Ekran Kartı kullanmamış olan arkadaşlar 2'den devam edebilir.

NVIDIA Ekran Kartından AMD Ekran Kartına geçenler için:
1-) Bilgisayarınızı GÜVENLİ MOD'da yeniden başlatın ve DDU'yu çalıştırın. Nvidia'dan AMD karta geçmiş olan kullanıcılar öncelikle bilgisayarlarında Nvidia'ya ait sürücü kalıntı dosya çar çöp bırakmamalıdır. Program penceresinde sağ taraftan ---Select Device Type--- yazan yerden "GPU" yu seçtikten sonra hemen altındaki açılır menüden nVidia'yı seçin ve sol üstteki Clean and Restart butonuna tıklayın. Program ilgili dosyaları sildikten sonra otomatik olarak bilgisayarı yeniden başlatacaktır. Henüz GÜVENLİ MOD'dan çıkmayın.

2-) Bilgisayarınızı GÜVENLİ MOD'da yeniden başlatın, DDU'yu çalıştırın ve program penceresinde sağ taraftan ---Select Device Type--- yazan yerden "GPU" yu seçtikten sonra hemen altındaki açılır menüden AMD'yi seçin ve sol üstteki Clean and Restart butonuna tıklayın. Program ilgili dosyaları sildikten sonra otomatik olarak bilgisayarı yeniden başlatacaktır. Bilgisayarı artık güvenli moddan çıkarıp normal modda kullanmaya devam edebilirsiniz. Artık sürücüleri tamamıyla bilgisayardan kaldırdık.

*AMD'nin websitesine girip en güncel olan 5700 XT sürücüsünü indirin, şu an için geçerli en güncel sürüm 20.5.1. İndirdikten sonra 7-Zip programı yardımı ile indirdiğiniz .exe dosyasının üzerine sağ tıklayıp 7-Zip> Extract to "win10-radeon-software-adrenalin-2020-edition-20.5.1-may27" seçeneğini seçin.

* Çıkarma işlemi tamamlandıktan sonra Başlata tıklayıp "Aygıt Yöneticisi" yazın ve uygulamayı açın. Açılan pencereden Görüntü Bağdaştırıcıları kısmına inin ve yanındaki küçük "ok"a tıklayın "Windows Temel Görüntü Bağdaştırıcısı" veya buna benzer bir ibare çıkacaktır, üzerine sağ tıklayın, sürücüyü güncelleştiri seçin, karşınıza gelen seçeneklerden bilgisayarımdaki sürücülere göz at seçeneğini seçin ve daha sonra Gözat butonu yardımı ile çıkarmış olduğunuz klasörü belirterek onu hedef gösterin. Güncelleme işlemi başlayacaktır, tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. Adrenalinsiz sürücünüz hayırlı uğurlu olsun. sürücünün kurulup kurulmadığını yine Aygıt Yöneticisinden kontrol edebilirsiniz bu sefer Temel Bağdaştırıcı yerine kartın modeli yazacaktır.

* Son adım olarak anakartınızın websitesine giderek BIOS sürümü ve Chipset sürücülerinizin güncellemesini yapmalısınız.

Tüm bu işlemler neticesinde siyah ekran sorunundan kurtulan arkadaşlarım olursa haber verebilir mi? Bunun hakkında daha detaylı bir video çekerek daha büyük bir kitleye ulaştırmak isterim.

Teşekkürler.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı