RX 5700 XT Yüksek Saat Hızı

Jeatron

Centipat
Makaleler
1
Ekran kartım : Sapphire RX 5700 XT Nitro+ SE OC

1.png

Normalde saat hızı en fazla 1965 olması gerekirken çok çok üstü değerlerde kartım çalışmakta. Üstelik bu yakaladığım en düşük değer 2150 MHz değerine kadar çıkış yapabiliyor.
İşin enteresan yanı OC işlemi yapılmadı.
Zaten OC yapılsa tüm parçalar için bir hız artışı olur diye biliyorum.
Fakat bu sadece ekran kartında oluyor.

Bu bir sorun mu? Yoksa GPU Boost olayı mı?
BIOS'da sadece XMP 2 açık, bunun sebebi RAM'in 3600 MHz değerinde çalışması için.
Eğer OC açılmış ise bunu nasıl tespit edebilirim?

Aldığınız model zaten fabrika çıkışlı OC’li. Ayrıca bildiğim kadarıyla Nitro+ SE olanlar daha iyi soğutmaya sahip ve diğer OC’li modellere göre bir tık daha fazla OC’li. Detaylarını bilmiyorum ama sitesinde yazan değerlere göre mi yaptınız bu değerlendirmeyi, çünkü normal olabilir bu hızlar.

Normal, fabrika çıkışlı OC'li.

5700XT'nin bu değerleri çıktığını daha önce hiç görmemiştim, saat hızı böyleyken sıcaklıklar ne durumda acaba ?

Bende de Nitro+ var SE olmayan versiyon. Ani frekans fırlamalarıyla 2150’ye çıkabiliyor benimki de. Radeon Wattman’de Otomatik Overclock seçeneğini seçmiş olabilir misiniz kurcalarken falan? Ben Radeon Wattman’de gezinirken yanlışlıkla o seçeneği tıklamıştım Frekans 2000 mhz’ten aşağı düşmüyordu. Şuan normale aldım 1960-2000 mhz aralığında ama ani sıçramalar olabiliyor bazen. Benim kartım kağıt üzerinde 2010 mhz sizinki 2035 bu fark normal mi bilmiyorum. Bu arada kartınızda sessiz BIOS özelliği var ona geçerseniz frekans ve voltaj dolayısıyla da fan hızı düşüyor. Rahatsızsanız Sapphire’in uygulamasından secondary BIOS’u seçebilirsiniz.

5700XT'nin bu değerleri çıktığını daha önce hiç görmemiştim, saat hızı böyleyken sıcaklıklar ne durumda acaba ?
70’i geçmiyordur büyük ihtimal. Sapphire bu kartları 70 dereceye göre ayarlamış. Benim kasamın airflowu iyi 70 derecede 1200-1400 rpm arasında gidip geliyor. Kasa fanlarını kapasam hava akışını kessem de 70 derece oluyor ama fanları daha hızlı dönüyor o zaman.

Bende de Nitro+ var SE olmayan versiyon. Ani frekans fırlamalarıyla 2150’ye çıkabiliyor benimki de. Radeon Wattman’de Otomatik Overclock seçeneğini seçmiş olabilir misiniz kurcalarken falan? Ben Radeon Wattman’de gezinirken yanlışlıkla o seçeneği tıklamıştım Frekans 2000 mhz’ten aşağı düşmüyordu. Şuan normale aldım 1960-2000 mhz aralığında ama ani sıçramalar olabiliyor bazen. Benim kartım kağıt üzerinde 2010 mhz sizinki 2035 bu fark normal mi bilmiyorum. Bu arada kartınızda sessiz BIOS özelliği var ona geçerseniz frekans ve voltaj dolayısıyla da fan hızı düşüyor. Rahatsızsanız Sapphire’in uygulamasından secondary BIOS’u seçebilirsiniz.

70’i geçmiyordur büyük ihtimal. Sapphire bu kartları 70 dereceye göre ayarlamış. Benim kasamın airflowu iyi 70 derecede 1200-1400 rpm arasında gidip geliyor. Kasa fanlarını kapasam hava akışını kessem de 70 derece oluyor ama fanları daha hızlı dönüyor o zaman.

Wattman'i nasıl açıp kontrol edebilirim?
Radeon uygulamasında herhangi bir ayar yapmadım şu ana kadar. Bir göz atmak isterim.
Kartın sesi öyle çokta çıkmıyor kasa hemen yanımda rahatsız edici bir ses şu ana kadar duymadım.
Sapphire uygulaması nedir?

Wattman'i nasıl açıp kontrol edebilirim?
Radeon uygulamasında herhangi bir ayar yapmadım şu ana kadar. Bir göz atmak isterim.
Kartın sesi öyle çokta çıkmıyor kasa hemen yanımda rahatsız edici bir ses şu ana kadar duymadım.
Sapphire uygulaması nedir?
Uygulamayla alakalı değildir o zaman. Şimdi internet sitesinden baktım benim saatin Game Clock’u 1905 mhz sizinki 1965 mhz. Benimki oyunlarda 1960-2000 civarı oluyor genel olarak. Sizin frekanslar normal yani. Sapphire Trixx uygulamasını indirip kartın bios’unu değiştirebilirsiniz. Kart frekans düşürüp sessizleşir böylelikle. Fiziksel bir switch de var aslında kartın üstünde ama uygulama varken kasayı açıp uğraşmayın boşuna. Aynı uygulama üzerinden kartın RGB kontrolünü de yapabilirsiniz.

Buna ek olarak, bazı oyunlarda bu GPU MCLK yazan değer 1250 MHz değerine sabit kalıyor, bunun sebebini bilen birisi var mı? Normalde 1800 MHz'de çalışması gerekiyor çünkü.

(Oyun ayarları: Özetle Ultra yapılabilen ayarlar Ultra. En yüksek yapılabilen ayarlar en yüksek)
2.png

[/QUOTE]

Sanıyorum siz, biraz daha bilgilisiniz bu konu hakkında.
Bir kaç şey daha sormak isterim.

Bu kart için uygulamalar veya BIOS üzerinde yapmam gereken ayarlar nelerdir?
Nasıl daha verimli ve stabil şekilde kullanabilirim?
Şöyle söyleyeyim, sürücüyü kurup direk kurulumu atla deyip sade bir şekilde kullanıyorum. Yaptığım ek bir ayar yok.

Son düzenleme:
Buna ek olarak, bazı oyunlarda bu GPU MCLK yazan değer 1250 MHz değerine sabit kalıyor, bunun sebebini bilen birisi var mı? Normalde 1800 MHz'de çalışması gerekiyor çünkü.

(Oyun ayarları: Özetle Ultra yapılabilen ayarlar Ultra. En yüksek yapılabilen ayarlar en yüksek)
Eki Görüntüle 499055

Şöyle söyleyeyim, sürücüyü kurup direk kurulumu atla deyip sade bir şekilde kullanıyorum. Yaptığım ek bir ayar yok.
[/QUOTE]
Değerleriniz gayet normal. Kasanız nedir bu arada sizin de sıcaklık ve fan hızlarınız güzelmiş. Bellek frekansının herhangi bir sorundan kaynaklı olarak düştüğünü sanmıyorum. Anlık düşüşler yaşanabilir aynı şey çekirdek frekansı için de geçerli. Kartın stok hali stabildir zaten. Değerlerin stabil olmasını istiyorsanız undervolt ve fan ayarlamlarıyla yapabilirsiniz ama bence gerek yok böyle bir şeye. Quite Bios’ta aşağı yukarı aynı işi görüyor. Bios’a gelirsek Sapphire Trixx uygulamasında Bios seçeneği var ilk sayfasında. Şuan evde değilim bulamazsanız akşam atarım. Orada Primary Bios seçili olacak. Siz onu Secondary Bios’a alın. Bilgisayarı yeniden başlatın böylelikle bios değişmiş olacak.

Değerleriniz gayet normal. Kasanız nedir bu arada sizin de sıcaklık ve fan hızlarınız güzelmiş. Bellek frekansının herhangi bir sorundan kaynaklı olarak düştüğünü sanmıyorum. Anlık düşüşler yaşanabilir aynı şey çekirdek frekansı için de geçerli. Kartın stok hali stabildir zaten. Değerlerin stabil olmasını istiyorsanız undervolt ve fan ayarlamlarıyla yapabilirsiniz ama bence gerek yok böyle bir şeye. Quite Bios’ta aşağı yukarı aynı işi görüyor. Bios’a gelirsek Sapphire Trixx uygulamasında Bios seçeneği var ilk sayfasında. Şuan evde değilim bulamazsanız akşam atarım. Orada Primary Bios seçili olacak. Siz onu Secondary Bios’a alın. Bilgisayarı yeniden başlatın böylelikle bios değişmiş olacak.
[/QUOTE]
3.png

Zaten Primary BIOS ayarında. Söylediklerinizden yola çıkarak fabrika ayarında kalması her zaman daha iyidir.
Ki bu şekilde benim pek bir sorunum yok.

Kasaya gelince CORSAIR Crystal Serisi 570X kullanıyorum.
Dilerseniz, fotoğrafını çekip buradan gönderebilirim. (Konum ve dizayn olarak görebilirsiniz, internetten bakarak kendim montaj yaptım.)

Eki Görüntüle 499057
Zaten Primary BIOS ayarında. Söylediklerinizden yola çıkarak fabrika ayarında kalması her zaman daha iyidir.
Ki bu şekilde benim pek bir sorunum yok.

Kasaya gelince CORSAIR Crystal Serisi 570X kullanıyorum.
Dilerseniz, fotoğrafını çekip buradan gönderebilirim. (Konum ve dizayn olarak görebilirsiniz, internetten bakarak kendim montaj yaptım.)
[/QUOTE]
Öncelikle primary bios performans modu. Eğer frekansınızın düşmesini, fan hızınızın düşmesini istiyorsanız secondary bios seçebilirsiniz, sessiz modu o. Ve ikisi de Sapphire’e ait yani secondary bios seçseniz bir sıkıntı olmaz merak etmeyin, sapphire tarafından testleri yapılmış bunların ne de olsa. Sıcaklık ve fan hızı değerlerimiz aşağı yukarı aynı. Kasanızı merak ettim içini atsanız da bir görsek :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı