RX 580 Isınma Sorunu

xCle

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar oyun oynarken 88-90 dereceye kadar çıkıyor. Bu sorunu nasıl halledebilirim? Ekran kartını daha 5 aydır kullanıyorum. Bir ayar falan mı yapmam lazım Radeon ayarlarından? Radeon ayarlarında ekran kartı için ayarlama kontrolü diye bir şey var. O şu an manuel onu otomatik yapsam işe yarar mı acaba? Bu arada boşta 50 derecede çalışıyor ekran kartı.

Bu kartlar böyle çok ısınıyor. Kullandığın kasa zebellah gibi olsun isterse farketmez ısınıyor. Bende ASUS ROG STRİX RX 590 var. Standart şekilde kullandığımda fan ayarları falan otomatikte iken 85 dereceden aşağı düşmüyor. Çareyi undervolt yapmakta buldum. Ve fan ayarlarını manuel ayarladım bu kadar. Manuel fan ayarı ve -30 mv undervolt ile maksimum 72 dereceye çıkıyor. Ben bu şekilde ekran kartımdan çok memnunum. Velhasıl undervolttan başka çare yok.
Hocam o modelde ısınıyorsa ne diyeceğimi bilemedim. Bende de XFX RX 590 var ben ismini alev topu koydum. Bende otomatik ayarlarında 89 dereceyi görmüştüm. Aynen tek çare undervolt ve fan ayarı.
Öncelikle teşekkür ederim undervolt ve fan ayarını nasıl yapabilirim güncel resimli veya videolu anlatım var mıdır ?

Bende ayarlar bu şekilde. Sizin kartınızda ayarlar biraz değişkenlik gösterebilir. Soldaki voltaj ayarlarında ilk 3 tanesine dokunma. ilk 3 tanesi hariç diğer bütün voltaj değerlerini düşür. Yani sizin ekran kartınızın voltaj değerleri yani rakamları benim ekran kartımla aynı olmayabilir. Siz voltaj bölümünde kaç yazıyorsa 30 birim düşürün. Misal 1150 ise 1120 yapın. Ben ilk 50 mv düşürüp denemiştim. Olmadı kart hata verdi. Sonra 30 mv düşürdüm ve bu şekilde hiçbir sorun olmadan kullanıyorum. Sağdaki fan ayarlarını ise kendi kartına ve isteğine göre ayarla.
undervolt.png

Son düzenleme:
Bende ayarlar bu şekilde. Sizin kartınızda ayarlar biraz değişkenlik gösterebilir. Soldaki voltaj ayarlarında ilk 3 tanesine dokunma. ilk 3 tanesi hariç diğer bütün voltaj değerlerini düşür. Yani sizin ekran kartınızın voltaj değerleri yani rakamları benim ekran kartımla aynı olmayabilir. Siz voltaj bölümünde kaç yazıyorsa 30 birim düşürün. Misal 1150 ise 1120 yapın. Ben ilk 50 mv düşürüp denemiştim. Olmadı kart hata verdi. Sonra 30 mv düşürdüm ve bu şekilde hiçbir sorun olmadan kullanıyorum. Sağdaki fan ayarlarını ise kendi kartına ve isteğine göre ayarla.Eki Görüntüle 595342
Neden ilk 3 tanesine ellemiyoruz benim ilk 3 ü 750 - 769 - 887 şeklinde

Öncelikle teşekkür ederim undervolt ve fan ayarını nasıl yapabilirim güncel resimli veya videolu anlatım var mıdır ?
Öncelikle forum içerisinde birçok undervolt konusu mevcut. Fikir sahibi olmanız açısından o konulara bakmanızı tavsiye ederim. Zaten @Chomarpat hocam açıklamış. Bende birkaç şey ekleyeyim. Misal aynı ekran kartını aynı modelini kullansak bile benim yapmış olduğum ayarlar sizde çalışmayabilir ve çökebilir bizzat bu durumu yaşadım. Benimle aynı ekran kartını kullanan bir kişi stok 1580 Frekans Mhz değeri ile 1085 voltaj ayarını sıkıntısız kullanırken bende bu ayarlar çöktü. Ben Frekans Mhz değerini biraz düşürmeden yaptığım bütün undervolt çalışmaları hep çöktü nedenini halen anlamış değilim. Ben o yüzden orjinal Mhz değerinden 90 değer düşürüp o şekilde undervolt uyguladım. Herhangi bir performans düşüklüğü olmadı. Fan ayarını sıcaklığa göre ayarlayabilirsiniz. 70-79 derece arasında bir sıkıntı olmaz zaten. Undervolt mantığı ise kendiniz deneme yanılma yolu ile en stabil ayarları bulmanız lazım. Ayrıca Radeon programından ayar yapacaksanız görsele eklediğim Windows ayarlarından hızlı başlatmayı aç (önerilen) kısmındaki tik işaretini kaldırıp kapatmanız lazım yoksa Radeon ayarları sıfırlanıyor.
Neden ilk 3 tanesine ellemiyoruz benim ilk 3 ü 750 - 769 - 887 şeklinde
Evet ilk üç değeri değiştirmeye gerek yok. Sonraki değerler bizi ilgilendiriyor. Ayrıca kullanılan kartlar farklı olduğu için değerlerinde farklı olması normal.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı 3.PNG
    Ekran Alıntısı 3.PNG
    20,3 KB · Görüntüleme: 131
İlk 3ü hariç diğerlerini eşit bi şekilde düşürüyorum ozaman hata alırsam ne gibi bi ekranla karşılaşırım bi sorun olur mu

İlk 3ü hariç diğerlerini eşit bi şekilde düşürüyorum ozaman hata alırsam ne gibi bi ekranla karşılaşırım bi sorun olur mu
Direk veya herhangi bir oyuna girdiğinizde sistem çöker kitlenir. Reset atarsanız bilgisayarı açılır ve yaptığınız ayarlar sıfırlanır. Bu da o yaptığınız ayarların eksik veya yanlış olduğunu gösterir. O ayarların üstüne +10 eklersiniz. Çökerse bir +10 daha. Yani bu şekilde en stabil ayarları bulursunuz.

Bir sorun olmaz ekran kartınız hata verir. Sisteminizi yeniden başlatırsınız bütün ayarlar sıfırlanır bir daha denersiniz. Evet ilk 3 tanesi hariç bütün kutulardaki rakamları 25 yada 30 birim düşürün.

Direk veya herhangi bir oyuna girdiğinizde sistem çöker kitlenir. Reset atarsanız bilgisayarı açılır ve yaptığınız ayarlar sıfırlanır. Bu da o yaptığınız ayarların eksik veya yanlış olduğunu gösterir. O ayarların üstüne +10 eklersiniz. Çökerse bir +10 daha. Yani bu şekilde en stabil ayarları bulursunuz.
Bir sorun olmaz ekran kartınız hata verir. Sisteminizi yeniden başlatırsınız bütün ayarlar sıfırlanır bir daha denersiniz. Evet ilk 3 tanesi hariç bütün kutulardaki rakamları 25 yada 30 birim düşürün.
30 birim düşürdükten sonra oyuna girdim herhangi bir hata vermedi ama daha hızlı bir şekilde 90 dereceye ulaştım fan ayarlarından mı kaynaklanıyor ve mv yi daha düşürmeyi denemeli miyim hata verene kadar

30 birim düşürdükten sonra oyuna girdim herhangi bir hata vermedi ama daha hızlı bir şekilde 90 dereceye ulaştım fan ayarlarından mı kaynaklanıyor ve mv yi daha düşürmeyi denemeli miyim hata verene kadar

Evet fanlarınızıda manuel ayarlayın. Ben fanları otomatiğe aldığım zaman, undervolt yapmama rağmen kartım 80 dereceyi buluyor. Yani undervolt tek başına yeterli olmayabiliyor çünkü fanlar otomatikte iken hızlı dönmüyorlar.

Fan ayarı da yapmanız lazım. Evet hata verene kadar düşürün.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı