RX 6600 sistemde anlık FPS düşüşü

mavigezegen

Hectopat
herkese selam
Arkadaşlar çok büyük bir sıkıntım var. Daha doğrusu benim kardeşimin (1 kat altımda oturuyor) sorunu var. Anlık FPS düşmesi yiyor örneğin;
Oyunda 120 FPS sabit oynuyor oyun maksimum 120 FPS desteklediği için maksimum 120 FPS ile oynarken yarım saniyelik FPS 80 gibi değere düşüyor fakat 110, 100, 94 ve 90 gibi inmiyor 120'den direk 80'e düşüyor 80 sadece bir örnek 90 da olabiliyor 99 da sorun şu ki düştüğü anda yarım saniye drop yiyorum. 15 dakika oynadıgımda en az 5 defa bazen 20 defa olabiliyor. Her şeyi denedik açıkçası ama bir şeyi gözümüzden kaçırıyor gibiyiz o nedenle sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle yaptıklarımızı anlatayim sizlere ki aynı şeyleri konuşmayalım. İlk olarak sorun ekran kartındadır diyerek ekran kartımı söküp kardeşimin kasasına taktık sorun devam etti anladık ki ekran kartı değil. Sonrasında dedim ki SSD 2 yıllıktı SSD ölmüştür SSD alalım. Samsung 970 EVO Plus modeli aldık Windows 10 kurduk sorun devam etti. 1300 TL gitti :D sonrasında bu RAM'dir. 8x2 3000 MHz RAM vardı Corsair marka dedim ki bunu da değişelim bende ki RAM'leri taktık sonuç? Tabii ki aynı. Geriye anakart ( 4-5 aylık ) Power ve işlemci kalıyor fakat bunları söküp takmak bayağı yorucu olduğu için denemedim. Kardeşimin sistem bilgilerini paylaşayım sizlerle önemi oldugunu düşünmüyorum ama sorarsınız.

Anakart: Gigabyte B450M-H
Ekran k: RX 6600 testlerde + oyunda Max sıcaklık 61 derece.
İşlemci: R5 3600 kule tipi soğutucusu var bütün teslerde Max sıcaklık oyun dahil Max sıcaklık 77 derece.
SSD: Samsung 970 EVO Plus.
Power: Sharkoon 650W+80 V2.

Not: Evet bütün oyunlarda böyle.
Not 2: Evet XMP açık. Onun RAM'leri ile frekans 3000MHz benim RAM'leri takınca 3200 MHz.
Not 3: Farklı ekran kartı sürümleri denedik. Son sürüm- önceki sürüm ve daha önce ki sürüm.
Not 4: Windows 10'da bir sorun vardır belki Windows 11 yapalım dedik sorun devam etti sonrasında komple format atıp Windows 10 kurduk sorun yine devam etti.

Sizleri rahatsız ettiğim için çok üzgünüm. @Ali Güngör yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım. Sanırım @Recep Baltaş Amerika'da o yardımcı olamayacak. :) Ali bey size elimi uzatıyorum tutun kaldırın beni :)

Anakart BIOS sorunu sebebiyle işlemci anlık darboğazları yaşadığınızı tahmin ettim. Grafik ayarları yükselttiğiniz halde FPS düşüşlerinde azalma yoksa işlemciden ziyade durum sistem güç beslemesinden kaynaklanıyor olabilir. Artık ilk mesajda dediğiniz gibi güç kaynağı ve anakart denemelerine geçeceksiniz. Bundan önce bir de Undervolting deneyebilirsiniz: AMD Ryzen Voltaj Düşürme Rehberi ancak burada yanlış ayarlarla sistemi bozma ihtimaliniz var.

Anakart BIOS sorunu sebebiyle işlemci anlık darboğazları yaşadığınızı tahmin ettim. Grafik ayarları yükselttiğiniz halde FPS düşüşlerinde azalma yoksa işlemciden ziyade durum sistem güç beslemesinden kaynaklanıyor olabilir. Artık ilk mesajda dediğiniz gibi güç kaynağı ve anakart denemelerine geçeceksiniz. Bundan önce bir de Undervolting deneyebilirsiniz: AMD Ryzen Voltaj Düşürme Rehberi ancak burada yanlış ayarlarla sistemi bozma ihtimaliniz var.
Merhaba Ali bey tekrardan. Bugun adaptive sync compatible aktif ettim. Şuan denemeler yapıyorum. 2-3 oyun FPS drop hiç olmadı arada bir ekran göz kırpması gibi sorun yaşıyorum. Düzeltmeye çalışıyorum. Emin olur olmaz buraya durum hakkında bilgi vereceğim. Adaptive Sync sorunu çözmediği taktirde Under Voltage'ı deneyeceğim. Bugun bilgilendirme yapacağım. Size tekrar çok teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı