Çözüldü RX 9070 XT R7-7800x3D sistemde ekran kararıyor ama ses gelmeye devam ediyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

bl19ackea03gle

Centipat
Daha fazla  
RAM
Kingston FURY Beast DDR5 32GB (2x16GB) 5200MT/s DDR5 CL36
SSD veya HDD modeli
MLD M300 NVMe SSD 1TB
Ekran kartı
Sapphire RX 9070 XT Pulse
Anakart
MSI MB PRO A620M-E AM5 DDR5
İşlemci
Ryzen 7 7800x3d
Son 1-2 aydır boşta ve oyun esnasında ekranım bir anda gidiyor bu esnada Windows'taki sesleri duyabiliyorum, arkadaşlarım da beni duyabiliyor, yani sistem hala aktif ve bazen yaklaşık 10-20 dakika boyunca reset atıp anca getirebiliyorum, bazen o gün saatlerce geri ekran gelmiyor. Ekran kartı üzerindeki PCI-e kablolarının yerlerini değişince ekranım geliyor fakat en fazla 1 gün olmazsa ertesi gün oyun oynarken tekrar gidiyor. Farklı monitörlerde denedim sonuç yine aynı. Problemin güç kaynağından olabileceğini düşünüp en son güç kaynağımı yükselttim 850W Gold sertifikalı bir güç kaynağına geçiş yapmama rağmen problem hala devam ediyor. Bazen 1 gün hiç yaşanmıyor bazen günde 3-4 kere oluyor. Ek olarak ekran kartı sürücüm, Windows'um, chipsetim ve anakart BIOS'um güncel durumda. Ekran kartı üzerindeki farklı DP ve HDMI slotlarını denedim yine değişen bir şey yok. BIOS default ayarlarda EXPO açık kapalı denedim.
Ekran kartı sürücüsünü DDU ile güvenli modda tamamen kaldırıp yeniden kurdum (factory reset seçeneğiyle). Power limit değerini -10% yaparak test ettim, değişiklik olmadı. HDMI ve DisplayPort bağlantılarını farklı kablolar ile denedim sorun aynı şekilde devam ediyor.
Kartı PCI-e slotundan çıkarıp yeniden taktım, PSU bağlantılarını kontrol ettim. Bu problem sık sık yaşanmıyor yaptığım FurMark ve 3DMark stres testlerini ekran gitmeden tamamladığı oluyor. OCCT ileyük altında (yaklaşık 1 saat) sıcaklık değeri en fazla 63 derece oldu. Ek olarak ekran kartı fanları bilgisayar boştayken yaklaşık 1 saat arayla saniyelik son hızda dönüp geri duruyor. Fan curve ayarlı. Tekrar tekrar kontrol etmeme rağmen bunu yaşıyorum ve ekran gidip PC'ye reset attığımda fanlar son hızda 1 saniye dönüp duruyor ve ekran gelmiyor fakat PCI-e güç kablolarının yerlerini değiştirdiğimde son hızda dönmüyor ve ekranım geliyor. Ekranım overclocklu 180 Hz normalde 165Hz ama 120Hz de bile problem yaşanıyor.
Teknik servis ile iletişime geçtim pazartesi günü kargolayacağım fakat aklımda bir soru işareti var yukarıda da belirttiğim gibi 1-2 gün hiç olmadığı oluyor. Bazen 3DMark FurMark testlerini ekran gitmeden tamamlayabiliyor. Bu durumda teknik servis stres testini yaparken ekran gitmezse sorun bulunamadı tarzı bir şeyle bana geri dönüş yaparlar mı ve bu konuda fikri ya da yardımcı olabilecek birisi var mı?

Son düzenleme:
Çözüm
Hocam bazı teknik serivslerin veya kullanıcıların kaçırdığı bir konu var. Mesela GPU için furmark veya OCCT ile testi sorunsuz geçerse problem yok demek değil. Çok düşük oranlarda o testlerde sorun olmuyor. GPU servise gönderin değişsinler. Yazılımsal bir problem değil anlatıklarınız. Şahsi görüşüm Nvidia GPU'ya yönelmen olur o ayrı konu.
Başka ekran kartı ile denedin mi? Yine aynısı olursa ram yuvalarını elektronik kart temizlik spreyi ile temizle yağsız olanı ile. Ram yuvalarına sık bolca 1 dk sonra Ram’leri tak. Aynı yazdıklarını bende yaşadım . Ama önce başka bir ekran kartı dene. Ve sende ki ekran kartını arkadaşının pc ye tak öyle dene

Başka ekran kartı ile denedin mi? Yine aynısı olursa ram yuvalarını elektronik kart temizlik spreyi ile temizle yağsız olanı ile. Ram yuvalarına sık bolca 1 dk sonra Ram’leri tak. Aynı yazdıklarını bende yaşadım . Ama önce başka bir ekran kartı dene. Ve sende ki ekran kartını arkadaşının pc ye tak öyle dene
Evet iki senaryoyu da denedim, yazmayı unutumuşum.

● GPU fanları dönmeye devam ediyor (tam devirde değil).
● Sistem açık kalıyor, ses ve iletişim kesilmiyor (örneğin Discord üzerinden konuşma devam ediyor).
● Reset atıldığında GPU fanları bir an tam devirde dönüp duruyor, ancak görüntü gelmiyor.
● PCI-e güç kablolarını çıkarıp yeniden taktığımda sistem normal şekilde açılıyor ve görüntü geri geliyor.
Monitörde “no signal” yazdığı anda GPU fanları hız değiştirmiyor; kart tamamen kapanmıyor, yalnızca sinyal kesiliyor.
● Monitörü farklı bir sistemde test ettim ve problemi yaşamadım.
● Sistem üzerinde farklı bir ekran kartı ile de test ettim fakat problemi yaşamadım.
● Reset sonrası fanların bir an tam devirde dönüp durması, kartın yeniden güç aldığı ancak başlatma sırasında hata yaşadığını gösteriyor.
● Bilgisayar boştayken de GPU fanları bazen kısa süreliğine son hızda dönüp duruyor. Bu anlar AMD Adrenalin yazılımında görünmüyor, dolayısıyla donanımsal bir güç kontrolü devreye giriyor olabilir.
● PCI-e kablolarını çıkarıp takmak bu döngüyü sıfırlıyor ve görüntü geri geliyor.
● Bu nedenle sorunun PSU değil, ekran kartının güç alımı veya bağlantı kararlılığıyla ilgili olabileceğini düşünüyorum.
● PSU 850W Gold sertifikalı, yeni ve sağlam.
● Termal testlerde GPU tam yük altında maksimum 63°c'ye ulaştı.
● Farklı HDMI ve DisplayPort kabloları, farklı monitörler ve farklı çıkış portları denendi ve sorun devam etti. Sorun bazı günler hiç yaşanmıyor, bazı günler 3–4 kez peş peşe tekrar ediyor.
● Ekran karardığında GPU veya kasa LED'lerinde herhangi bir uyarı/yanıp sönme olmuyor.
Monitörde “no signal” yazdığı anda GPU fanları hız değiştirmiyor; kart tamamen kapanmıyor, yalnızca sinyal kesiliyor.● monitörü farklı bir sistemde test ettim ve problemi yaşamadım.
● Sistem üzerinde farklı bir ekran kartı ile de test ettim fakat problemi yaşamadım.
● Reset sonrası fanların bir an tam devirde dönüp durması, kartın yeniden güç aldığı ancak başlatma sırasında hata yaşadığını gösteriyor.
● Bilgisayar boştayken de GPU fanları bazen kısa süreliğine son hızda dönüp duruyor. Bu anlar AMD Adrenalin yazılımında görünmüyor, dolayısıyla donanımsal bir güç kontrolü devreye giriyor olabilir.
● PCI-e kablolarını çıkarıp takmak bu döngüyü sıfırlıyor ve görüntü geri geliyor.
● Bu nedenle sorunun PSU değil, ekran kartının güç alımı veya bağlantı kararlılığıyla ilgili olabileceğini düşünüyorum.
● PSU 850W Gold sertifikalı, yeni ve sağlam.
● Termal testlerde GPU tam yük altında maksimum 63°c'ye ulaştı.
● Farklı HDMI ve DisplayPort kabloları, farklı monitörler ve farklı çıkış portları denendi ve sorun devam etti.
RAM, anakart ve BIOS kaynaklı olasılıklar düşüktür; çünkü sistem donmuyor, yalnızca görüntü gidiyor.
● Format atıldı, problem tekrar yaşandı ve problemin yazılımsal olma ihtimali ortadan kalktı.
● BIOS, GPU sürücüsü, chipset sürücüleri ve Windows sürümü günceldir.
● Test merkezinde arıza tekrarlamazsa “arıza yok” denmesinden endişe ediyorum.
● Ancak mevcut belirtiler, sistem davranışı ve video kayıtları donanımsal bir sorun olduğunu açıkça göstermektedir.
PDF ten kopyaladığım için bazı yazım hataları oldu görebildiklerimi düzeltmeye çalıştım.
Yukarıda maddeler şeklinde belirttiğim gibi bir rapor hazırladım bir kaç ek not ve ekranın gittiği anın videosu, ekran gittikten sonra kabloların yerlerini değişince ekranın geri gelmesini, ekran siyah olduğu süre içerisinde arkadaşlarımla discorddan konuşabildiğimi, tek tek videoya çektim youtube a yükledim ve rapora ekledim. PDF'in çıktısını alıp ekran kartı kutusuna koyup bugün kargoya teslim ettim.
Sizce bu rapor yeterli olur mu? yolladığım yer Arena Teknik Servis, daha önce burada kötü veya iyi tecrübe yaşamış insanlar var mı?

Son düzenleme:
Hocam bazı teknik serivslerin veya kullanıcıların kaçırdığı bir konu var. Mesela GPU için furmark veya OCCT ile testi sorunsuz geçerse problem yok demek değil. Çok düşük oranlarda o testlerde sorun olmuyor. GPU servise gönderin değişsinler. Yazılımsal bir problem değil anlatıklarınız. Şahsi görüşüm Nvidia GPU'ya yönelmen olur o ayrı konu.

Çözüm
Zaten sonda da belirttiğim gibi aldığım yeri aradım arena teknik servise yönlendirildim. Karşı ödemeli olarak bu yazdıklarımı belirttiğim PDF'in çıktısını alıp faturasıyla beraber yolladım. Üstelik kayıt altına aldığım videolar da var, değişim süreci nasıl oluyor ilk defa bir eşyamı garantiye yolladığım için bilmiyorum da eğer farklı marka seçenekleri sunulursa direkt nvidia tarafına geçeceğim çünkü cidden yordu ve rapor yeterli mi onu merak ediyorum çünkü bu teknik servise yollanan bazı ekran kartları problemli olmasına rağmen arıza yoktur denip geri gönderilmiş.

Son düzenleme:
Evet o tarz şikayetleri bende duyuyorum maalesef. Farklı GPU için komple ürünü iade edip ücret iadesi talep etmen lazım ama sanırım ilk 14 gün içindeydi.
Değişim olmadan iade aşamasına geçilirse, aldığım fiyat 36000TL idi. 36000 iade edilirse üzerine koyar Nvidia tarafına direkt geçiş yaparım.

Evet o tarz şikayetleri bende duyuyorum maalesef. Farklı GPU için komple ürünü iade edip ücret iadesi talep etmen lazım ama sanırım ilk 14 gün içindeydi.
Sapphire rx 9070xt Nitro+ ile değişim yaptılar hocam bilgilendirmek istedim :)

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı