Ryzen 5 1600 AF ve GTX 1660 Ti sistemde düşük GPU kullanımı sorunu

Heropifanes

Centipat
Battlefield 1, GTA 5, Call of Duty WW2, Far Cry Primal gibi oyunlarda sıkıntı çekmekteyim.

Bahsettiğim oyunlarda, hatta tüm oyunlarda yoğunluk olmayan alanlarda ekran kartı kullanımı %100 ve FPS'e örnek vermekte gerekirse 120 FPS diyelim.

Ancak herhangi bir şekilde yoğun bir alana baktığımda veya girdiğimde ekran kartı kullanımım %50-75'lere düşmekte ve bununla beraber FPS değerim de aşırı derecede düşüş yaşamakta.

Benim anlamadığım mantıken yoğun olmayan alanda daha az çalışıp yoğun olan alanda daha fazla çalışacağını düşünürken tam tersi bir durum yaşıyor gibiyim.

Sistemim;

İşlemci: Ryzen 5 1600 AF.
Anakart: Gigabyte b 450 Gaming X.
RAM: Corsair 3000MHz 2x8, toplam 16 GB.
Ekran kartı: MSI GTX 1660 Ti Ventus XS 6 GB.
SSD: Kingston HyperX 500 GB, 550-450 MB Okuma/Yazma hızı.
HDD: Seagate Barracuda 2 TB, 250 MB Okuma/Yazma hızı.
Kasa: Cooler Master RC-K350 600W/psu.

Kasa ile ilgili şöyle bir bilgi ekleyeyim. Kasayı arkadaşımdan aldım eski sisteminin kasası boşta durmaktaydı. Yaklaşık 3-4 yıl kullandığını söylemekte.
Onun haricinde bütün parçalar yeni ve alalı 3 hafta olmuş durumda.

Battlefield 1, GTA 5, Call of Duty WW2, Far Cry Primal gibi oyunlarda sıkıntı çekmekteyim.

Bahsettiğim oyunlarda, hatta tüm oyunlarda yoğunluk olmayan alanlarda ekran kartı kullanımı %100 ve FPS'e örnek vermekte gerekirse 120 FPS diyelim.

Ancak herhangi bir şekilde yoğun bir alana baktığımda veya girdiğimde ekran kartı kullanımım %50-75'lere düşmekte ve bununla beraber FPS değerim de aşırı derecede düşüş yaşamakta.

Benim anlamadığım mantıken yoğun olmayan alanda daha az çalışıp yoğun olan alanda daha fazla çalışacağını düşünürken tam tersi bir durum yaşıyor gibiyim.

Sistemim;

İşlemci: Ryzen 5 1600 AF.
Anakart: Gigabyte b 450 Gaming X.
RAM: Corsair 3000MHz 2x8, toplam 16 GB.
Ekran kartı: MSI GTX 1660 Ti Ventus XS 6 GB.
SSD: Kingston HyperX 500 GB, 550-450 MB Okuma/Yazma hızı.
HDD: Seagate Barracuda 2 TB, 250 MB Okuma/Yazma hızı.
Kasa: Cooler Master RC-K350 600W/psu.

Kasa ile ilgili şöyle bir bilgi ekleyeyim. Kasayı arkadaşımdan aldım eski sisteminin kasası boşta durmaktaydı. Yaklaşık 3-4 yıl kullandığını söylemekte.
Onun haricinde bütün parçalar yeni ve alalı 3 hafta olmuş durumda.

BIOS güncel mi?
Driverlarınız güncel mi?
Funmark testi yapınız.

Dediğin oyunlar ekran kartına çok yük bindirmeyen oyunlar diye biliyorum gta5 vb işlemci bazlı oyunlar diye biliyorum.

Sanırım bir darboğaz söz konusu ancak işlemci ve ekran kartı tabanlı değil. Ayrıca kullanma yüzdesi loading ekranları gibi yerler hariç sürekli %99-%100 olarak kalması lazım, yani kalabalık veya değil farketmez. Kasanın eski olduğunu belirttiniz kaç derece oluyor? Ayrıca aldığınız FPS nedir drop olduğunda.

Hocam şöyle ki işlemciniz ekran kartını ucu ucuna besliyor. Oynadığınız oyunlar da işlemciye yük bindiren oyunlar. Siz yoğun bir alana girdiğinizde işlemci çok yük altına biniyor ve besleyemiyor ekran kartını. Bu yüzden anlık darboğazlar yaşıyorsunuz.

Far Cry Primal tek çekirdeğe yüklenen bir oyun. Tüm çekirdeklerin kullanımını açıp bakarsanız bu durumu anlayabilirsiniz. Bir çekirdeğin kullanımı tavanda olacaktır sürekli. Yani tek çekirdekten kaynaklanan bir darboğaz oluyor o oyunda. Bu durumda ayarları ultraya alıp oynamanız gerekiyor.

Diğer oyunlarda da Far Cry kadar olmasa da tek çekirdek performansı önem arz ediyor. İşlemcinize OC yaparak bir nebze FPS değerlerini artırabilirsiniz. Yok ben ayarları düşürüp 120 veya daha yüksek FPS'lerde oynamak istiyorum diyorsanız işlemcinizi yükseltmeniz gerekiyor belli başlı oyunlarda.

Sanırım bir darboğaz söz konusu ancak işlemci ve ekran kartı tabanlı değil. Ayrıca kullanma yüzdesi loading ekranları gibi yerler hariç sürekli %99-%100 olarak kalması lazım, yani kalabalık veya değil farketmez. Kasanın eski olduğunu belirttiniz kaç derece oluyor? Ayrıca aldığınız FPS nedir drop olduğunda.

Konuyla ilgili fotoğraf paylaşımında bulunacağım sizlere. En yüksek ayarlarda çekilmiş bu fotoğraflarda ısı değerleri ortalama 65-70 derece arasında gidip gelmekte. Sol üst tarafta donanım kullanımıyla ilgili bilgileri görebilirsiniz.

1. fotoğrafta gördüğünüz üzere sakin bir yerde çekilmiş fotoğraf ve baktığı yerde durgun bir şekilde.
bf1 sade.png

Gördüğünüz gibi 2.fotoğrafta ise aksiyonun ortasına dalınmış yoğun bir alana bakılan açıyla alınan değerler.
bf1 yoğun.png

Edit: Arşivimde Far Cry Primal test videosu kalmış, oradan bir ekran görüntüsü aldım :)

Bakın anlatmak istediğim durum bu:
Adsız.png

Diğer oyunlarda bu kadar fazla görünmeyecektir ama bir şekilde yükleniyor.
Konuyla ilgili fotoğraf paylaşımında bulunacağım sizlere. En yüksek ayarlarda çekilmiş bu fotoğraflarda ısı değerleri ortalama 65-70 derece arasında gidip gelmekte. Sol üst tarafta donanım kullanımıyla ilgili bilgileri görebilirsiniz.

1. fotoğrafta gördüğünüz üzere sakin bir yerde çekilmiş fotoğraf ve baktığı yerde durgun bir şekilde.
Eki Görüntüle 558404

Gördüğünüz gibi 2.fotoğrafta ise aksiyonun ortasına dalınmış yoğun bir alana bakılan açıyla alınan değerler.
Eki Görüntüle 558405

DX11'de oynayın hocam. Bir de öyle deneyin.
Ayrıca tüm çekirdek kullanımlarını açın hocam rahat yorum yapabilmemiz için. Genel CPU kullanımı bir şeyi ifade etmiyor şu anlık.

Merhaba. Biraz afaki konuşuyorsunuz.(Suçluyormuş gibi konuşuyorum ama böyle bir amacım yok) Kaç fps'ye düşüyor. Farcry Primal'ı Ryzen 1200'de oynadım onda bile ani düşüşler yoktu. Anlattığınız şeyler normal gibi. Ani çevirirseniz 50-75 yüzdesine düşer zaten. Bu işlemciyi bu kadar kötülemeye gerek yok. Pc mükemmel değil. Performansı da değil.
Sözün özü bir sorun yok gibi. Bir video veya foto çekip atarsanız daha iyi yardımcı olabiliriz.
Ben yazarken fotograf paylaşmışsınız. Teşekkürler.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı