Ryzen 5 2600X AIDA64 testinde donuyor

Normal kullanımda stres testindeki şartlar oluşmayacağından default ayarlarda sisteminizi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Eğer normal kullanımda bilgisayar kapanırsa ısıdan dolayı o zaman müdahale etme yolunu tercih edebilirsiniz.
Yeni anakartı taktım henüz stres testi yapmadım fakat boştayken devamlı olarak 10 derece artıp düşme sorunu hala aynı bu normal bir şey mi?

Dur tahmin edeyim: Anakartın MSI'mı? Core Performance Boost aktifken anakart bazen sapıtıp 1.4V'lara kadar verebiliyor işlemciye. Haliyle işlemci kızarıyor resmen.
Bazı anakartlar yanlış raporlama yapıp yanlış voltaj verebiliyor. Bios güncellemesi var ise yapın eğer sorun hala daha devam ederse otomatik frekans arttıran her şeyi kapatın ve siz kendi elinizle yavaş yavaş frekans arttırın.
Arkadaşlar fazla voltaj sorununun kaynağı AMD'nin çipsetleri markalarla ilgisi yok. AMD hala çözüm üretmedi.

Arkadaşlar fazla voltaj sorununun kaynağı AMD'nin çipsetleri markalarla ilgisi yok. AMD hala çözüm üretmedi.
Fazla voltaj sorun değil. AMD'nin boost algoritması. Normalde sıcaklığa göre voltajı ve hızı arttırması gerekirken sıcaklığı pek takmıyordu ancak son zamanlarda hiç aşırı ısınma konusu görmedim.

Ayrıca çoğunlukla MSI anakartlarda olduğunu görüyorum ve bu konu hakkında bir link de paylaştım.

Genel bir sorun mu yani bu olay? Oyuna girdiğim zaman sıcaklık sabitleniyor dalgalanma olmuyor. Masaüstünde boşta iken sürekli anlık 10 derece artıp artıp düşüyor. İşlemciye zarar verme gibi bir riski yok sanırım bu durumun?

Fazla voltaj sorun değil. AMD'nin boost algoritması. Normalde sıcaklığa göre voltajı ve hızı arttırması gerekirken sıcaklığı pek takmıyordu ancak son zamanlarda hiç aşırı ısınma konusu görmedim.

Ayrıca çoğunlukla MSI anakartlarda olduğunu görüyorum ve bu konu hakkında bir link de paylaştım.
Yine bana denk geldi o zaman :D yeni aldığım kart Gigabyte.

Sıcaklık oyunda ve boşta kaç derece oluyor?
Oyunda 58 - 63 arası değişiyor genel olarak 60 sabit. Masaüstü boştayken 49 oluyor anlık olarak 60'a fırlıyor 49'a geri düşüyor yine fırlıyor ve yine düşüyor. Normalde sıcaklığın kademe kademe artması gerekirken 10-15 derece birden artıyor.

Anakart üreticileriyle de ilgisi tabi ki var. Benim eski apu sistem ilk önce Gigabyte anakarta takılıydı ve 1.3 gibi bir voltaj veriyordu sonradan aynı sisteme Msi anakart taktım ve aynı frekansta işlemciye 1.45 voltaj vermeye başladı ve modelinden olacak gerek elle de ayarlanamıyor.

Ani voltaj ve ısı değişikliği işlemcinin performansını ve ömrünü kısaltır mı? Yeni anakart almak çözüm olmadı güzel bir sıvı soğutma ile sorun çözülebilir mi yoksa kronik bir problem mi? Konuyu hortlattığım için üzgünüm.

Stok fan ile default ayarlarda kullanırsanız hiç bir sorun yaşamazsınız. Daha serin çalışsın istiyorsanız kule tipi hava soğutma seçeneği oldukça ekonomik ve sıvı soğutma ile hemen hemen aynı performansı veriyor. Daha önce sıvı soğutma kullanıp hava soğutmaya geçenlerin yorumları bu yönde. Ben de Ryzen 5 3600 ile Akasa Nero 3 kullanıyorum. Oyunlarda 65-70 derecelerde çalışıyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı