Ryzen 5 2600X, RX 5700 XT için yeterli mi?

@Plyra

2K kartı demek, 2K'dan aşağıda oynaman, o karta küfür etmek gibi demek.

@KöroğluDarius

1080p'de oynayacaksan, dişini sık, bütçeni artır ve R5 3600 al. R5 2600X ile tekli çekirdek odaklı bazı oyunlarda anlık droplar yemen olası bir durum.

Ryzen 5 2600X, 1.200 TL. Ryzen 5 3600 ise 1.500 TL. +300 TL'ye çok ciddi anlamda değer. Sıfırdan sistem toplarken, 1. ve 2. nesil Ryzen toplamak hiç mantıklı bir hareket değil.

Düzenleme: Gerçi 2600X'i satın almışsın. Neyse artık, laf dinlemediğin için, birkaç ay sonra forumda konu açarsın.

Son düzenleme:
Daha alamadan herkes işlemciden soğutmaya çalışmış adamı.

Sadece bilgisayar dünyasında değil, hemen her yerde böyle sohbetleri görmek mümkün.

"hacı yeni araba alayım diyorum, şu model var aklımda ne dersin?"

"kardo ya, onu alacaksan ful paketini alacaksın, gerisi yalan"

Yalan? Ful olmayan paketi kullanan dünyadaki kullanıcı sayısı belki 200 bin, ama araba yalan :)

Bilinçli tüketici bütçesini çok esnetmez. Gerekirse de hiç almaz. Eş, dost, forumdaş da hep "bi üst seviyeye" çıkarmaya çalışır onu.

Denilenler doğru, 3600 daha güncel, daha güçlü, belki 1 sene fazlası var. Ancak 2600X;

1) Hala güncel ve dünyanın en iyi işlemcileri arasında yer alan bir işlemci
2) AMD sürekli güncellemeler çıkarıyor ve oyunlar da sürekli AMD'ye göre güncelleniyorlar. Şarap gibi firmadır kendisi, yıllandıkça güzelleşir.
3) 2600X OC destekliyor mis gibi, ileride güzel bir fan alırsınız, biraz OC yaparsınız, 1 sene daha uzar ömrü.
4) Biraz ayar yaparak güncel ve yeni çıkacak oyunlardan her birini 144 FPS'te destekleyecektir, ki yeni çıkan Radeon Anti-Lag ile daha düşük FPS'lerde bile yüksek duyarlılık elde etmek mümkün.
5) Diyelim ki bir gün geldi ve artık yeni oyunlarda 144 FPS alınamıyor. Olsun, her 144Hz monitörün 120Hz modu da var. Olmadı; 144/2 = 72. Seçenek çok. 72 FPS'te o ekran kartıyla 4K'ya kadar yolunuz var.
6) Bir çipin oyunlarda illa %100 kullanılması gerekmez. Hatta %100'e ulaşmamaları daha sağlıklıdır. Artan sistem kaynakları ile enerji tasarrufu yapılır ya da başka bir şey için (oyunu video kaydetmek gibi) kullanılabilir. Bir oyun sürekli en yüksek FPS'te değil, kontrol edilebildiği sabit bir FPS'te akıcıdır.

Kısacası, 3600 tabi ki daha iyi ama 2600X alanı üzecek bir işlemci asla değil. Özellikle de hızlı bir RAM çifti ile kullanılırsa.

Yurtdışı forumlarda 15-20 Dolar için pazarlık yapanlara, üründen vaz geçenlere, sistemini toplarken kılı kırk yaranlara rastlamanız çokca mümkün. Burası, bilgisayar parçalarının dünyada en pahalı satıldığı ülke. Asgari ücret ise Çin ile eşit. "git sık kendini üstüne 400 TL daha ver" dediğiniz para yılların birikimi olabilir.

Herkes, herkes en iyisini alsın istiyor. İçimizde öyle bir "ürüne ulaşma" arzusu var, ekonomik şartlarımızı ve geçmişten gelen depolama genlerimizi düşününce bunu anlamak mümkün. Karşımızdakine en iyisini aldırın a biz rahatlıyoruz. Ancak bu başlıkta, ürün sahibi zaten parasının alabileceğini en iyisini almış, bütçesini ve ihtiyaçlarını farkında. Yani görev başarılmış.

@Can Çeralp

O kadar soyut şeyler yazmışsın ki mesajını sonuna kadar okuyamadım ve okurken acı çektim.

R5 2600X, dünyanın en iyi işlemcileri arasında öyle mi? Ortalama kullanıcı benchmarklarında 50. sırada olan işlemci, dünyanın en iyi işlemcileri arasında nasıl olabiliyor?

Güncelleme dediğin şey, optimizasyonu artırır ya da bozar. Tekli çekirdek performansını siyah ile beyaz kadar iyileştirmez ya da İşlemci mimarisini değiştirmez.

2600X'i overclock etmekten bahsediyorsun ama anakartın VRM ve MOSFET durumunu sormuyorsun. "Biraz OC" ile çözülecek bir iş değil. R5 2600X'in, R5 3600 ya da daha üstündeki 3. nesil Ryzen'larla olan tekli çekirdek performans farkı, OC ile kapatılacak durumda değil.

Kısacası yeni sistem toplayan adama, 2. nesil işlemci tavsiye etmek, en hafif tabirle iş bilmezliktir. 300 TL fark mı yılların birikimi oluyor? Bir cihazı 300 TL daha ucuza alırsın ama 1.000 TL'lik stres çekersin. Biraz da bu yönden bak. Her zaman en ucuzunu almak seni kurtarmaz.

Adamın sistemi halihazırda 2600X üzerine kurulu olsaydı farklı tavsiyelerde bulunurduk fakat sıfırdan sistem dizen adama 2. nesil al denmez.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bak, burada OC yapılmış 2600X ile stock 2600'ün, 1080p kıyaslaması var. Bak bakalım, 3. nesil Ryzen'larla kıyas edilebilecek düzeye çıkmış mı? R5 2600'ün stock haliyle bile, arada ciddi fark yok. Kaldı ki bu adamın işlemci silikonu nasıl denk gelecek? Aynı overclock değerlerine ulaşabilecek mi? vs. hepsi meçhul. Birebir aynı işlemcilerin bile overclock potansiyelleri farklıdır. Çünkü silikon farkı vardır.

Son düzenleme:
@Can Çeralp

O kadar soyut şeyler yazmışsın ki mesajını sonuna kadar okuyamadım ve okurken acı çektim.

R5 2600X, dünyanın en iyi işlemcileri arasında öyle mi? Ortalama kullanıcı benchmarklarında 50. sırada olan işlemci, dünyanın en iyi işlemcileri arasında nasıl olabiliyor?

Güncelleme dediğin şey, optimizasyonu artırır ya da bozar. Tekli çekirdek performansını siyah ile beyaz kadar iyileştirmez ya da İşlemci mimarisini değiştirmez.

2600X'i overclock etmekten bahsediyorsun ama anakartın VRM ve MOSFET durumunu sormuyorsun. "Biraz OC" ile çözülecek bir iş değil. R5 2600X'in, R5 3600 ya da daha üstündeki 3. nesil Ryzen'larla olan tekli çekirdek performans farkı, OC ile kapatılacak durumda değil.

Kısacası yeni sistem toplayan adama, 2. nesil işlemci tavsiye etmek, en hafif tabirle iş bilmezliktir. 300 TL fark mı yılların birikimi oluyor? Bir cihazı 300 TL daha ucuza alırsın ama 1.000 TL'lik stres çekersin. Biraz da bu yönden bak. Her zaman en ucuzunu almak seni kurtarmaz.

Adamın sistemi halihazırda 2600X üzerine kurulu olsaydı farklı tavsiyelerde bulunurduk fakat sıfırdan sistem dizen adama 2. nesil al denmez.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Bak, burada OC yapılmış 2600X ile stock 2600'ün, 1080p kıyaslaması var. Bak bakalım, 3. nesil Ryzen'larla kıyas edilebilecek düzeye çıkmış mı? R5 2600'ün stock haliyle bile, arada ciddi fark yok. Kaldı ki bu adamın işlemci silikonu nasıl denk gelecek? Aynı overclock değerlerine ulaşabilecek mi? vs. hepsi meçhul. Birebir aynı işlemcilerin bile overclock potansiyelleri farklıdır. Çünkü silikon farkı vardır.

Ah Viktor, her yazdığıma artistik girizgahlı cevaplar yazmaktan asla vazgeçmeyeceksin di mi? =)

Lütfen bir ağrı kesici al ve siteyi okumaya öyle devam et, benim yüzümden daha fazla acı çekmeni istemem.

1182 işlemci arasında 50. olan bir işlemciye (ilk %4) dünyanın en iyilerinden biri dememe bir hata yoktur umarım.

Ortada bir sorun yok, ortada bir sorun varmış ve bunun çözümü ummali bir overclock'muş gibi bir öneride bulunmadım. Bütün sorunların çözümü biraz OC demişim gibi cevap yazmışsın halbuki. Biraz OC'la 3600 seviyesine geleceğini ise, ima dahi etmedim.

Kabul edilsin ya da edilmesin, kendi sınıfında fiyat/performans olarak en başarılı işlemcilerden birisi 2600X. Şu anda da kimseyi yarı yolda biracak, üzecek bir işlemci değil. 5 sene bilgisayar dünyasında uzak gelecek ama önümüzdeki 2-3 sene boyunca (gerekirse çok ufak tavizlerle) her oyunu da kaldıracak bir işlemci. Üstelik oyun firmaları Ryzen'lerin varlıklarını kabul ettikçe güncellemelerle de oyun performansı artacaktır (hayır tek çekirdek performansı değil, fiziksel bir şey değil; oyun optimizasyonundan bahsediyorum).

Ben alışverişini yapmış bir insana bunları yazma gereği hissettim. Çünkü hem aldığı ürün kötü değil hem de herkes çılgınca üzerine gitmiş, 3. nesil almadı diye bilgisayarını açmadan çöp ilan etmeye gelmiş iş.

VRM'lere MOSFET'lere gireceksek de 3. nesiller için yeni nesil bir anakart tavsiye edelim, hem 5700XT'yi de PCI-E 4.0 olarak kullanmış olur. 300 lira farkı biraz geçer ama :)

(bu yazı bir şikayet etmek ya da hır çıkarmak için değil, biraz mizah, biraz sitem olsun diye yazılmıştır. Hayatta her konunun birden fazla bakış açısı vardır)

@Plyra

2K kartı demek, 2K'dan aşağıda oynaman, o karta küfür etmek gibi demek.

@KöroğluDarius

1080P'de oynayacaksan, dişini sık, bütçeni artır ve R5 3600 al. R5 2600X ile tekli çekirdek odaklı bazı oyunlarda anlık droplar yemen olası bir durum.

Ryzen 5 2600X, 1.200 TL. Ryzen 5 3600 ise 1.500 TL. +300 TL'ye çok ciddi anlamda değer. Sıfırdan sistem toplarken, 1. Ve 2. Nesil Ryzen toplamak hiç mantıklı bir hareket değil.

Düzenleme: Gerçi 2600X'i satın almışsın. Neyse artık, laf dinlemediğin için, birkaç ay sonra forumda konu açarsın.
Hocam, ben elimde olan parayla yüksek bir kart almak istedim. Ve aldım, buradaki önerileri dikkate alarak 2600X'te aldım. Gayet iyi performans veriyor, daha neyini uzatıyonuz anlamıyorum ki?
Bana Yardımı Donunan Tüm Arkadaşlara Çok Çok Teşekkür Ederim, Allah Razı Olsun.
Bütçem Yok Dememe Rağmen, İlle 3600 Al Diyenlere de kendilerine bir çeki düzen vermesini tavsiye ediyorum.
Çok içiniz gidiyorsa gönderirsiniz 200-300 lira, ben de alırım Ryzen 5 3600.
Ha yok "ben elaleme neden 200-300 TL göndereceğim, göndermem" diyorsanız boş yapmayın.
Para olsa zaten alırdık, kimsenin bu kadar ısrar etmesine gerek yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Can Çeralp

Sen daha referansını UserBenchmark denen o yalan yanlış bilgiler veren siteden almaya devam et tamam mı? Ayrıca nedir bu AMD'nin eski işlemcilerine olan düşmalık arkadaş öyle bir yazıyorsun ki sanki arkadaş Pentium 4 alacak. Lütfen yapmayın şunu artık ya adam bütçem yok diyor alamam diyor kurtarırmı diyor adamı R5 3600 al diye diye mahvettiniz ya konu sahibi arkadaşın yerinde ben olsam herhalde dünyanın en boktan işlemcisini aldım derdim. Bide laf dinlemediğin için birkaç ay sonra konu açarsın demişsin hem üslubun çok kaba hemde işlemci hakkında bilgin yok.

300 TL, durumu olmayan biri için az para değil. Bu sebeple 2600X tercih etmekle yanlış yapmış sayılmazsınız. Ben de vakti zamanında aynı miktarda para açığı yüzünden i7 değil, i5 almıştım. Ha, yenisini alırsak daha mı iyi oluyor evet ama imkan meselesi. Bu sebeple herkesin imkanı basitçe el veriyormuş gibi önyargıyla yaklaşmamak lazım. Hayırlı olsun bu arada.

300 TL, durumu olmayan biri için az para değil. Bu sebeple 2600X tercih etmekle yanlış yapmış sayılmazsınız. Ben de vakti zamanında aynı miktarda para açığı yüzünden i7 değil, i5 almıştım. Ha, yenisini alırsak daha mı iyi oluyor evet ama imkan meselesi. Bu sebeple herkesin imkanı basitçe el veriyormuş gibi önyargıyla yaklaşmamak lazım. Hayırlı olsun bu arada.
Teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı