Ryzen 5 3600 4.3 OC dengesiz sıcaklık değerleri

adım adım
Anakart modelim MSI MPG B550 GAMING Plus. Auto yaptığımda voltaj 0.9 ile 1.0 arasında gidip geliyor. Sıcaklık nedendir bilmem bana yüksek geliyor ama boşta ve Chrome gezinirken sürekli 36-38 arası. Ben de buna anlam veremedim. Acaba macunu mu bol sıktım diye şüphelenmiyor değilim. Ama tehlikeli sıcaklıklar olmadığı için üşeniyorum, biraz da kokuyorum açıkçası. Çünkü önceki anakartımı soğutucuyu takarken mahvettim. Üstüne soğutucunun demir plakası düştü, ondan sonra görüntü vermedi bir de işlemciyi görmedi. Allah'tan servise gönderdiğimde zorunlu iade oldu. Muadili ve onarımı yapılmadığı için. O Gigabyte B450 GAMING X idi.

BIOS ver: E7C56AMS.100

Arkadaşa BIOS versiyonun söylemek için restart yaparken 0.025 arttırdım voltajı, şimdi 38'den 46-47'ye zıplayıp iniyor. Tahminimce 1.225'te stabil olarak çalıştırabilir.
İşlemcinin voltajını sıcaklık stabil olana kadar adım adım düşürün.
Ne kadar fazla güç o kadar fazla sıcaklık demektir.
Voltaj ve Ghz yükseldikçe işlemcinin stabilitesi bozulur. Yani yukarıdaki arkadaşın söyleminin tam tersine voltajı düşürün.

Adım adım.
İşlemcinin voltajını sıcaklık stabil olana kadar adım adım düşürün.
Ne kadar fazla güç o kadar fazla sıcaklık demektir.
Voltaj ve GHz yükseldikçe işlemcinin stabilitesi bozulur. Yani yukarıdaki arkadaşın söyleminin tam tersine voltajı düşürün.

İkinizin dediğini de deneyeceğim yarın.

Eskiden meraklıydım böyle konulara. Hız aşırtma rekoru kıran işlemcileri, yanmasın diye sıvı nitrojanle soğutuyorlardı. Ne kadar yüksek GHz o kadar fazla sıcaklık demek. Recep Baltaş'ın işlemci ve hız aşırtma videoları vardır. Onlardan fikir edinebilirsiniz.

Şu an sizi dinleyip 1.1 voltaja çektim. Sıçrama aynı yine 38-47 sıçrayıp iniyor. Onu çözemedim. Ama 16 dakikalık stres testinde 65-67 gezdi sürekli sadece 1 saniyeliğine 68'e çıkıp indi.

Base değerler yani hiç voltajla oynanmamış, fabrika çıkışı değerlerine alıp dener misiniz? Eğer yine dengesizlik, sıcaklık sıçramaları devam ediyorsa daha detaylı incelemek lazım.

Geçmiş olsun tabii ki hem daha uzun süre gözlem yapma fırsatınız olur.

Hocam şu an çok mutluyum. 4.3GHz 1.1v de sıçramalar vardı 4.3GHz 1.075'e indirdim yine aynıydı. Öyle deneye deneye 1.025'e indim. Açtım 4.3 GHz'de baktım stabilite işi çözülmüş. Dedim bir stres testi yapayım, gittim bastım AIDA64 Extreme'deki stres testine PC restart attı. Gittim 4.2'ye çektim açtım yine stabilite çözülmüştü 36-37-38 arası boşta ve Google gezinirken sabit idi, sevindim. Stres test yapayım dedim tekrar, bu sefer restart atmadı ve 17 dakikalık stres testinde sıcaklık 61'i geçmedi 60 sabit gezdi 3-4 kere 61'e çıkıp indi. Şu an 4.2GHz 1.025 voltaj ile evet yanlış duymadın 1.025 voltaj ile stabil çalışıyor ve stres testinde 61 dereceyi geçmiyor. SS bırakıyorum inceleyebilirsin. Mutluluktan 19 dakika stres test yapabildim, bekliyemedim. Ama 1 saat yapsam bile en fazla 2-3 derece oynar diye düşünüyorum. Kasam Sharkoon RGB Flow, önde üç adet Arctic P12 üstte 2 adet Akasa Viper s-Flow 14cm ve egzoz fan olarak Arctic bionix p120. işlemci soğutucum ise MSI Core Frozr L. Fanların hepsi %50 ile çalışıyor. Onun üstünde biraz rüzgar sesi duyuluyor. Yani stress testindede %50 ile çalışıyorlardı.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    172,3 KB · Görüntüleme: 67
Bende çok sevindim. Hız aşırtma yaparken voltajı, damla damla yükseltmek gerek. Her işlemcinin bir limiti var.
Yüksek voltaj işlemcinin dengesini bozar, sıcaklığı arttırır, Anakartın ve diğer komponentlerin ömrünü kısaltır. yüksek render vs yapmıyorsan, hız aşırtmayla oynamamanı, ellememeni tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Şu an sizi dinleyip 1.1 voltaja çektim. Sıçrama aynı yine 38-47 sıçrayıp iniyor. Onu çözemedim. Ama 16 dakikalık stres testinde 65-67 gezdi sürekli sadece 1 saniyeliğine 68'e çıkıp indi.
Cinebench Testi yaptınız mı? Yaptıysanız skor nedir? 4.2ghz 1.2 v 3750p - 4.2ghz 1.125v denedim şuan normalde performans düşüyor diye oralara hiç inmemiştim 3675p aldı. Bu puan farkının illaki etkisi olur diye düşünüyorum.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı