Ryzen 5 3600 sıcaklık değerli normal mi?

lettoozan

Hectopat
Katılım
18 Şubat 2020
Mesajlar
78
Çözümler
2
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Kalite Kontrol Mühendisi - QA Tester
RAM
Team T-Force Delta TUF Alliance RGB 16GB (2x8GB) 3200MHz Ram CL16
Anakart
MSI B450M-A PRO MAX 4133(OC)MHz mATX Anakart
Merhabalar,
Yeni bir masaüstü sistem topladım ve işlemci olarak R5 3600 kullanıyorum. Soğutma olarak stok fan değil de Gamepower airbender RGB CPU hava soğutucunu kullanıyorum. Sistemin içinde gelen bir üründü değiştirme şansım yoktu. İşlemci yük altında (oyun olarak sadece PUBG de gördüm bu sıcaklığı diğer oyunlarda ortalama 80-85 derece) 92-93 derecelere kadar çıkıyor. Bunun çok normal olduğunu düşünmüyorum ama fan bu sıcaklıklara çıkınca yaklaşık 2200RPM de dönüyor ama soğutamıyor gibi. Acaba kötü bir termal macun mu kullandılar yoksa az mu sürdüler bilmediğim için fanı söküp yeni bir termal macun sürmek istedim ancak fanı hiçbir şekilde çıkartamadım. AMD stok fanın aksine bu fan yan taraflarından mandal ile bağlanmış. Ve bu mandalları kancasından kurtaramadığım için çıkartamadım ve öyle kaldı. Fazla da zorlamak istemedim çünkü bayağı bir güç uyguladım ama olmadı. Eğer bu sıcaklık değeri normal ise sıvı soğutma alana kadar beni idare etse güzel olur yoksa bir işlem yapmam gerekiyor mu?
Bu fanı çıkartmak için internette biraz araştırma yaptım ve hiçbir şey bulamadım. Ürünün içinden çıkan kullanım kılavuzunda sadece ürünü nasıl takacağımı anlatmışlar çıkartmayı göstermemişler. Ve bu fan genişliği ve anakartın küçük olması sebebiyle RAM'lerin üzerindeki RGB kapağını yana kaydırmış. Koyacağım resimlerden bu olayı görebilirsiniz.
Teşekkürler.

 

Dosya Ekleri

  • resim 1.jpeg
    resim 1.jpeg
    75,8 KB · Görüntüleme: 34
  • resim 2.jpeg
    resim 2.jpeg
    32,4 KB · Görüntüleme: 30
  • sıcaklık değerleri.png
    sıcaklık değerleri.png
    71,9 KB · Görüntüleme: 36
Soğutucunuz pek bir kalitesiz aslında, bu derecelere çıkması bu soğutucu ile normal sayılabilir. Sağlıklı değil ama.
Yakın zamanda soğutucunuzu değiştirmenizi tavsiye ederim.
 
Bende aynı işlemci var, sıvı soğutma ve undervolt yapmıştım 4.2ghz kullanıyorum oyun oynarken max 55 dereciyi görüyor. Undervolt yapmanızı tavsiye ederim sıcaklık illaki düşüyor.
 
Bende aynı işlemci var, sıvı soğutma ve undervolt yapmıştım 4.2ghz kullanıyorum oyun oynarken max 55 dereciyi görüyor. Undervolt yapmanızı tavsiye ederim sıcaklık illaki düşüyor.
Daha önce yapmadığım ve bilgimin olmadığı bir konu yardımcı olma şansınız var mı?
 
Soğutucuyu değiştirmenizi öneririm ben AMD'nin kendi stok fanında buna yakın değerler alıyordum Wraith Max'a geçtim gayet işimi görüyor stok macunu pek iyi değil ama :)
 
Çok. Ama zarar verecek kadar değil. Suçu soğutucuya yükleyeceğim, 200 TL bandında bir soğutucu kolayca çözecektir sorununuzu.

Peki tamamdır. İleride sıvı soğutma almayı planlıyorum zaten. Beni alana kadar idare etmesi gerekiyor. Tavsiye verebileceğiniz bir CPU soğutucusu var mı?
 

Geri
Yukarı