Ryzen 5 3600 ve GTX 1660 Ti sistem nasıl?

Urg

Hectopat
Merhaba arkadaşlar, topladığım sistem aşağıdaki gibidir. Bu hafta içinde sipariş vereceğim, tavsiyelerinizi bekliyorum.
Genellikle FPS oyunları oynuyorum, ağırlıklı olarak oynadığım oyunlar Valorant ve CS:GO.
Overclock yapmayı düşünmüyorum dolayısıyla daha düşük bir anakart almak mantıklı olur mu?
Ryzen 5 3600 için stok fan yeterli mi yoksa ekstra soğutucu almam gerekli mi?
Bütçem monitör dahil 10000 TL. Tüm sistemi tek bir siteden toplamak istediğim için İtopya'yı tercih ettim.

AMD RYZEN 5 3600 3.6GHz 35MB Önbellek 6 Çekirdek AM4 7nm İşlemci | ITOPYA
EVGA GeForce GTX 1660 Ti SC ULTRA GAMING 6GB GDDR6 192 Bit Ekran Kartı | ITOPYA
ASUS TUF B450-PRO GAMING 4400MHz(OC) DDR4 Soket AM4 RGB M.2 DVI HDMI ATX Anakart | ITOPYA
GSKILL 16GB (2x8GB) SniperX Gri Kamuflaj 3200MHz CL16 DDR4 Dual Kit Ram | ITOPYA
Seagate 3.5" 1TB Barracuda Sata 3.0 7200Rpm 64MB 210Mb/s okuma Harddisk | ITOPYA
XPG 512GB SX8200 PRO PCIe Gen3x4 M.2 SSD (3500MB Okuma / 2300MB Yazma) | ITOPYA
MSI MAG FORGE 100M Tempered Glass RGB USB 3.2 Mid Tower Kasa | ITOPYA
CORSAIR VS550 550W 80+ 120mm Fanlı PSU | ITOPYA
AOC 24" C24G1 144Hz 1ms VGA 2xHDMI DP FHD Freesync Curved Gaming Monitör | ITOPYA

Toplam 9783 TL.

Mesajı düzenliyorum yanlışlar olmasın diye şimdi bitti.
Edit: Arkadaş ram sorununu çözmüş.

Hocam tek bir siteden toplamak kargo için avantajlı ancak fiyatlar için hiç değil. Bazı parçalar X sitesinde bazıları ise Y sitesinde çok daha ucuz bildiğiniz üzere. Bu sebeple tek tek alabilirseniz daha iyi olacaktır, şiddetle öneririm.

Bu bütçede daha iyi bir ekran kartı seçilebilir.

Anakart B450'lerin en üstlerinde, overclock yapmayacaksanız Gigabyte B450M S2H alınabilir. Veya orta seviye bir B450 yeterli olacaktır.

Seçtiğiniz ram ve benzer Asus anakart ile sorun yaşayan bir arkadaş olmuştu konu şurada.

Monitör olarak seçtiğiniz gibi C24G1 veya 24G2U öneririm. 24G2U IPS olduğu için daha canlı renklere sahip ve düz bir monitör. Öte yandan C24G1 VA panel ve kavisli ekrana sahip. 24" monitörlerde kavis pek etkili değil ama yine de fena değil, farklı bir deneyim. Bu sebeple AOC 24G2U öneririm ama diğeri de pişman etmez.

Stok soğutucuya gelecek olursak evet Ryzen 5 3600'ün ufak tefek ısınma sorunları mevcut ancak Ryzen 3000 serisi işlemciler özellikle 3600 işlemci sıcak çalışmaya eğilimli biraz. Böyle bir durum olursa BIOS üzerinden ufak ayarlarla çözülebiliyor. Ek olarak güzel bir kule tipi soğutma da alırsanız olur tabi. Stok soğutucusu overclock yapılmayacaksa yeterli ama dediğim gibi BIOS'a girmek lazım birkaç ufak ayar için.

Aşağıya bir sistem bırakıyorum, siteler güvenilir ve fiyatlar da en uygun olarak seçmeye çalıştım. Böyle tercih etmeyecek olsanız bile fikir olmuş olur.

Toplam: 10.295 TL

• Bütçeyi 300 TL aşıyor bu sebeple ekran kartı indirimi beklenebilir, güç kaynağı ve SSD düşürülebilir. SSD ve güç kaynağı kalitesini üst seviyede tutmaya çalıştım. Ancak önerdiğim ekran kartı 1-2 gün önce 3750 TL civarıydı fiyatı artmış 150-200 TL kadar. Ekran kartı için indirim bekleyebilirsiniz. Ancak bu bütçeye 1660 Ti gibi bir kart yerine 5700 XT veya RTX 2060 Super öneririm şiddetle.

Son düzenleme:
Mesajı düzenliyorum yanlışlar olmasın diye şimdi bitti.
Edit: Arkadaş RAM sorununu çözmüş.

Hocam tek bir siteden toplamak kargo için avantajlı ancak fiyatlar için hiç değil. Bazı parçalar X sitesinde bazıları ise Y sitesinde çok daha ucuz bildiğiniz üzere. Bu sebeple tek tek alabilirseniz daha iyi olacaktır, şiddetle öneririm.

Bu bütçede daha iyi bir ekran kartı seçilebilir.

Anakart B450'lerin en üstlerinde, overclock yapmayacaksanız Gigabyte B450M S2H alınabilir. Veya orta seviye bir B450 yeterli olacaktır.

Seçtiğiniz RAM ve benzer ASUS anakart ile sorun yaşayan bir arkadaş olmuştu konu şurada.

Monitör olarak seçtiğiniz gibi C24G1 veya 24G2U öneririm. 24G2U IPS olduğu için daha canlı renklere sahip ve düz bir monitör. Öte yandan C24G1 VA panel ve kavisli ekrana sahip. 24" monitörlerde kavis pek etkili değil ama yine de fena değil, farklı bir deneyim. Bu sebeple AOC 24G2U öneririm ama diğeri de pişman etmez.

Stok soğutucuya gelecek olursak evet Ryzen 5 3600'ün ufak tefek ısınma sorunları mevcut ancak Ryzen 3000 serisi işlemciler özellikle 3600 işlemci sıcak çalışmaya eğilimli biraz. Böyle bir durum olursa BIOS üzerinden ufak ayarlarla çözülebiliyor. Ek olarak güzel bir kule tipi soğutma da alırsanız olur tabii. Stok soğutucusu overclock yapılmayacaksa yeterli ama dediğim gibi BIOS'a girmek lazım birkaç ufak ayar için.

Aşağıya bir sistem bırakıyorum, siteler güvenilir ve fiyatlar da en uygun olarak seçmeye çalıştım. Böyle tercih etmeyecek olsanız bile fikir olmuş olur.

Toplam: 10.295 TL

• Bütçeyi 300 TL aşıyor bu sebeple ekran kartı indirimi beklenebilir, güç kaynağı ve SSD düşürülebilir. SSD ve güç kaynağı kalitesini üst seviyede tutmaya çalıştım. Ancak önerdiğim ekran kartı 1-2 gün önce 3750 TL civarıydı fiyatı artmış 150-200 TL kadar. Ekran kartı için indirim bekleyebilirsiniz. Ancak bu bütçeye 1660 Ti gibi bir kart yerine 5700 XT veya RTX 2060 Super öneririm şiddetle.

Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Fiyat konusunda fazlasıyla haklısınız fakat montajıyla uğraşmak istemediğim için sistemi tek bir yerden toplayacağım.
Tavsiyelerinizden sonra birtakım değişikliklere gittim, son hali aşağıdaki gibidir.

Toplam: 10268 TL.

Sadece İtopya ise güzel duruyor.

Aynı güç kaynağının 650W olanını seçebilirsiniz az bir farkla ama ne kadar gerekli bilemiyorum. 600W önermiştim çünkü Gold bir güç kaynağıydı ama seçtiğiniz PSU da oldukça yeterli.

Kasa güzel duruyor ama hava akışı olarak videolara bir göz atın derim bir dezavantajı falan çıkmasın.

Monitör olarak dediğim gibi VA ve IPS panel farkları var ikisi de pişman etmez ben VA paneli görmeden C24G1 aldım oyunlarda güzel ama videolarda vs. bana hitap etmeyen bir görüntü var. 24G2U ise genel anlamda hoş bir monitör bu sebeple.

Yanlış hatırlamıyorsam Sinerji monitörlere ölü piksel testi yapıyordu göndermeden önce. Hala yapıyorlarsa rica edin derim sonra onla uğraşmayın bir de. Bu monitörün fiyatı 1 hafta önce İtopya'da 1500 TL'ydi ama indirimle ve hemen bitirdiler. Yine de fiyatına değecek bir monitör sadece bu kadar uçması hoş değil başka yerlerde uygunsa oralara da bakabilirsiniz Sinerji kargo parası falan da alacak çünkü.

Sadece İtopya ise güzel duruyor.

Aynı güç kaynağının 650W olanını seçebilirsiniz az bir farkla ama ne kadar gerekli bilemiyorum. 600W önermiştim çünkü Gold bir güç kaynağıydı ama seçtiğiniz PSU da oldukça yeterli.

Kasa güzel duruyor ama hava akışı olarak videolara bir göz atın derim bir dezavantajı falan çıkmasın.

Monitör olarak dediğim gibi VA ve IPS panel farkları var ikisi de pişman etmez ben VA paneli görmeden C24G1 aldım oyunlarda güzel ama videolarda vs. bana hitap etmeyen bir görüntü var. 24G2U ise genel anlamda hoş bir monitör bu sebeple.

Yanlış hatırlamıyorsam Sinerji monitörlere ölü piksel testi yapıyordu göndermeden önce. Hala yapıyorlarsa rica edin derim sonra onla uğraşmayın bir de. Bu monitörün fiyatı 1 hafta önce İtopya'da 1500 TL'ydi ama indirimle ve hemen bitirdiler. Yine de fiyatına değecek bir monitör sadece bu kadar uçması hoş değil başka yerlerde uygunsa oralara da bakabilirsiniz Sinerji kargo parası falan da alacak çünkü.
Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler tekrardan, hafta içi sistemi sipariş edeceğim.

Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler tekrardan, hafta içi sistemi sipariş edeceğim.

Rica ederim, arkadaşlar da yardımcı olur başka bir durum olursa. Belki alacağınız zaman indirim olur veya indirim olmasa da parçaların fiyatı artmaz umarım.

Anakart konusunda da bir bilgilendirme yapayım overclock ile işiniz yoksa veya biraz yapacaksanız anakartınız kesinlikle bütçeyi fazla aşmamak adına B450M S2H ancak bu anakartın ses yongası ALC887. Piyasada bulunan anakartlarda ALC887, 892, 1200 ve 1220 gibi yongalar mevcut. Bu ses yongaları kullanacağınız kulaklığa bağlı. Mesela USB bağlantısı olan bir kulaklık kullanacaksanız anakartın ses yongasıyla işiniz yok çünkü kulaklığın kendi ses kartı ve devreleri oluyor içerisinde yani anakart ile alakalı bir durum olmuyor. Lakin 3.5mm jack girişli bir kulaklık bağlarsanız anakartın ses yongasını kullanıyor kulaklık. Şimdi burada da taktığınız kulaklığa göre değişiyor çok üst seviye kulaklık takmadıkça bu yongaların hemen hemen hepsi takılan kulaklıkları besler ama üst seviye kulaklıklarda farklar oluşabilir. Yani burada soru nasıl bir kulaklık takacaksınız?

Ayrıca bu anakart birçok kişi için yeterli ve bütçe dostu, sadece ses yongası ve gelecek Ryzen 4000 serisi işlemciler için desteği akılda soru bırakıyor. B450 anakartlar Ryzen 4000 serisi için destek alacaklar fakat bazı B450 anakartlar diğerlerinden daha iyi termal tasarıma sahip olduğu için yeni seri işlemcilerle daha iyi çalışabilirler. İkinci sorum da bu olacak, ileride Ryzen 4000 düşünüyor musunuz yoksa 3000 serisi üzerinden mi devam edeceksiniz?

Bir de bu anakartta bir tane işlemci fanı için bir tane de normal fan için giriş mevcut. Yani fan girişleri biraz az. Kasa fanları güç kaynağının kablolarına takılabilir (molex) ama tam güçte dönerler. Bu olay basit fan çoklayıcılarla halledilebilir tabi. Yine de belirteyim dedim.

Son olarak sistemi almadan önce 2060 Super ekran kartları fiyatlarına genel anlamda her yerden bakın derim bazen anlık düşebiliyor, onu ayrı alırsınız belki. Gerçi İtopya her şeyi onlardan aldığınız zaman mı montajlayıp gönderiyor bilmiyorum. Neyse zaten inerse de 100 150 TL iner belki de İtopya'da iner fazla uğraşmaya gerek kalmaz.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı