Ryzen 5 5600 manuel OC ile AIDA64 testinde kapanıyor

Katılım
16 Haziran 2020
Mesajlar
18
RAM
16 Gb 3600Mhz
Ekran kartı
Gtx1060 3Gb
Anakart
Asus prime b450M-K
İşlemci
Ryzen 5 5600
Arkadaşlar hepinize merhaba, yeni almış olduğum Ryzen 5 5600 işlemcimin potansiyelini merak ediyorum. Bir videoda 4.9GHz 1.35 voltajla bile çıkıldığını gördüm bütün çekirdeklerde, benim sorum şu olacak;
AIDA64 stress testinde 10 dakikalık test ardından sistem kapanıyor fakat CB23 ve CB20 de test yapabiliyorum, sorunsuz şekilde ve oyunlarda uzun oynamalar sonucunda da bir crash almadım. CB23'te yaptığım testte 30 dakikalık stability testti AIDA64. eğer voltaj sorunu yaşasaydım 10. dakikaya kadar gelemezdi işlemci diye düşünüyorum, sizin de fikirlerinizi merak ettim.
Soğutucum: Wraith Prism.
Anakart: ASUS Prime B450M-K
Stabil olduğunu düşündüğüm değerler.
4.7GHz all Core 1.21875v
Cinebench R23 multi Core: 12330 Single Core: 1578.
Cinebench R20 multi Core 4750 Single Core: 612.

Ve puan değerlerim nasıl sizce?
 
Manuel voltaj değerlerinde işlemci anlık boost içi!n 1.35 voltajlar veriyor o sıra cs oynarken bile 100 watt çektiğini görüyorum o yüzden sabit hız benim daha çok işime geliyor açıkcası. Fikrinizden ötürü teşekkür ederim yine de.
 
Manuel voltaj değerlerinde işlemci anlık Boost içi! N 1.35 voltajlar veriyor o sıra CS oynarken bile 100 watt çektiğini görüyorum o yüzden sabit hız benim daha çok işime geliyor açıkçası. Fikrinizden ötürü teşekkür ederim yine de.

Benim kastettigim de bu zaten :D sabit GHz sabit voltaj.
 
Curve Optimezer kullanın daha verimli oluyor. R5 5500 var bende, CPU-Z denedim, tek çekirdek 605, çok çekirdek 4850 puan civarı alıyor. Hangi stabil voltajı verirsem vereyim, hangi hıza çıkarırsam çıkarayım bu puanları alamıyorum. Benim anakart +200 MHz verebiliyor en fazla, anakartım B450M-S2H. Sorun yaşamazsam 4.450 MHz ile devam ederim.
 
Son düzenleme:
@Ankaranın gülü adım adım voltaj çıkar ama dikkat işlemcin yanabilir. Bence @Mkrp'in dediği gibi GHz'ni ve voltajını sabitle. Benim önerim ise, GHz'i normal olarak çıkabildiği seviyesine sabitleyip yavaş yavaş voltaj düşürmen.

Örneğin GHz 4.4 olsun (bu normal olarak çıkabildiği seviye) voltaj da 1.25. Baktın testlerde kapanmıyor ya da bir sorun almıyorsun biraz daha düşür. Yine bir sorun yok yine düşür. Ama dikkat et PC açılmazsa bil ki voltajın çok düşük, seni zaten BIOS'a geri atar. Bu şekilde optimum değeri bulabilirsin. He baktın oyunlarda PC kapanıyor vb voltajı biraz arttır.

İnternete veya foruma 5600 undervolt yazarak küçük referanslar alabilirsin ama dikkat et işlemci modelin aynı olsa bile her işlemcinin kalitesi aynı olmadığından seninki daha düşük veya daha yüksek voltajlarda çalışabilir yani referans aldığın bir yazıdan aynı değerleri girip aynı sonuçları alamaman çok doğal olur.
 
@Ankaranın gülü Ne yazık ki her işlemcinin silikon kalitesi aynı değil. Benim işlemcim 1.3V'da 4.70 Ghz hızlarına çıkarken başka biri 1.2V'da 4.90 Ghz bile alabilir. Uyguladığınız stres teslerinde sisteminiz kapandığına göre frekansı düşürmeyi deneyeceksiniz ya da çok üst bir segment bir anakart ile şansınızı deneyeceksiniz.
 
Ryzen işlemcilerde hem voltaj hem de çekirdek çarpanına sabit değer verilerek en güzel sonuç elde ediliyor. Daha eski modeller için de geçerli. Mesela ben Ryzen 7 3700X işlemciyi 1.2V ile 4200 MHz hızında kullanırım. Bazen de 1.22V / 4250 MHz de yapıyorum. Yükteyken hatta stres testindeyken sıcaklık ve enerji tüketimi makul kalıyor. Boştayken de anormal sıcaklık ve fan devri dalgalanması olmuyor.

Eğer uygun noktayı bulduysan yüksek sıcaklıktan kapanmaz. Kapanıyorsa soğutucu yetersiz demektir. Kaldı ki Wraith Prism, Wraith Stealth'a kıyasla çok daha iyi. Memnuniyetle kullanıyorum. Düşük voltajda da test başlar başlamaz sistem kapanır zaten.
 
Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ediyorum yanıtlarınızdan ötürü benim sormak istediğim bu değildi aslında oc, silikon vb şeyleri biliyorum tavsiyeleriniz için teşekkür ederim sormak istediğim asıl soru;
cinebench r23 r20 gibi testlerde sorunsuz sonuç alırken aida64 te 10. dakikaya kadar çalışan pc sonrasında kapanıyor şaşırdığım nokta bu eğer voltaj yetmeyecek olsa çekirdek kullanımı %100 olmadan kapanırdı ben bunu sormak istemiştim yani sistem çalışırken her hangi bir sorunla da karşılaşmadım henüz crash vb oyunlarıda bu şekilde oynuyorum bir sorun yok sadece aida64 testi kafama takılmıştı o yüzden sormuştum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı