Ryzen 7 3700X sistem donma problemi

xZzyzx

Centipat
Sistem detayları;
  • ASUS TUF Gaming X570 Wi-Fi anakart
  • Ryzen 7 3700X işlemci
  • Sapphire RX 5700xt Nitro+ ekran kartı
  • Adata XPG Spetrix D41 2X8GB RAM
  • Adata XPG SX8200 PRO 1 TB M.2 SSD
  • FSP Hydro g 750 PSU
  • MB511 Cooler Master kasa
  • Windows 10 Pro OEM orijinal OS
  • BIOS güncel
  • Ekran kartı ve chipset driverları AMD ve ASUS sitesinden alınıp kuruldu

Arkadaşlar bu sistem henüz 15 günlük ama 15 gündür sistemin tek canımı sıkan tarafı Windows ilk açıldığında ilk 5 dk içinde diyebilirim herhangi bir oyunu açtığımda açılış ekranında veya lobide veya oyuna başladığım ilk dakikalarda (genelde oyunlarda çünkü başka bir yerde karşılaşmadım) sistem öyle bir donuyor ki sadece başlat çubuğu çalışıyor. Kesinlikle masaüstüne diğer pencerelere görev yöneticisine erişemiyorum bütün pencereler oyunun arkasında kalıyor. Başlattan oturumu kapat deyip bayağı beklemem gerekiyor açık programların kapanması için veya yeniden başlatmak veya kapatmak için.

Bilgisayarı her gün açtığımda ilk 5-6 denememde belki oyun dondu oturumu kapat tekrar aç yine dondu yeniden aynı şeyi yap gibi donmadan dolayı uğraştırıyor. Bu donma olayı bazen oyun içinde yine başlangıçta yapacağı zaman ufacık bir takılma olarak gelip geçiyor gibi hissediyorum sonra her şey normale dönüyor bir daha donma falan olmuyor sanki o eşik kısmını atlatıyor PC.

Bir defasında da PC'yi resetlememe defalarca yeniden başlatmama rağmen düzelmemişti PC'yi kapat demiştim ekran monitör her şey kapanmıştı ama kasa hala çalışıyordu PSU üzerinden düğmeden enerjiyi keserek kapatabildim sistemi bu en kötüsüydü.

SSD'den şüpheleniyorum ama inşallah donanımsal değil Windows'tandır.

Çünkü bazı yazılanlara göre ben önce Windows kurdum sonra BIOS güncelledim BIOS güncellemesinden sonra tekrar Windows kurmam gerekebilirmiş. Ama bu durum BIOS güncellemeden öncede vardı eski BIOS sürümü üzerine Windows kurulduğunda yani.

Biraz acil yorumlarınızı bekliyorum şu anki izleyeceğim yol önce SSD ile şkgili HD Tune ile test yapacağım sonra Windows kurup deneyeceğim sonuca göre SSD'yi garantiye göndereceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende de 3700X X570 2070 superli sistem var. Açılış yavaş ama dediğin gibi problemler yok tabii.
  1. RAM'ler o sistem için ideal değil.
  2. Bu işlemler olurken sistem sıcaklığını kontrol et
  3. BIOS'unu güncelle
  4. Windows formatla temiz orijinal bir şekilde ve bütün driverları kurup oyun falan kurmadan sistemi test programları ile test et.

SSD testini yaptım okuma hızı katalog değerleri 3500/3000 iken bu değerler Max 3000/2800 oluyor. Okuma taramasında 1024 GB tam taramadan düz çizgiyle hız düşümü olmadan geçti.

RAM'lerde ve SSD'lerde uyumsuzluk nasıl olurki çoğu Technopat sistem toplama videolarında hatta bu anakartla bu ekran kartıyla ve işlemciyle örnek videolar var çekinmeden aldım ve SSD'de de problem yok görünüyor ayrıca. Temiz Windows'tan sonra ve SSD Firmware driver kurmadığımı fark ettim bu ikisini bir test edeceğim.

Hocam sistem sıcaklık değerlerini kontrol eder misin. Boşta ve yük altında. Özellikle işlemci sıcaklığını. Eğer işlemci soğutucu tam oturmamış ise işlemci kendini frekansını o kadar düşürür ki pc kasar.

SSD için kendi sitesinde bile Firmware veya driver dosyası yok.
Hocam sistem sıcaklık değerlerini kontrol eder misin? Boşta ve yük altında. Özellikle işlemci sıcaklığını. Eğer işlemci soğutucu tam oturmamış ise işlemci kendini frekansını o kadar düşürür ki PC kasar.

Bahsettiğim donma sadece bir defalık yaparsa yapıyor o kısmı atlarsa bir daha yapmıyor istersen 3 gün hiç kapatma ama ne zaman PC'yi yeniden başlatsam veya ilk defa enerji versem o zaman yapıyor sanki Windows'un açılması uzun sürüyormuş gibi arka planda.
Sıcaklık değerlerini paylaşacağım.

Hatta şöyle bir şey daha tecrübe ettim. Diyelim full Ultra ayarlarda oyun çalıştırdım GPU'yu zorladığı sırada oyunda lobideyim ekran kartı fanları son hızda ve o sırada eğer PC donarsa GPU kullanımı yüksüz hale düşüyor hatta bir süre sonra gerek kalmadığından fanlarını durduruyor ekran kartı. Yani oyundan tamamen kopmuş oluyor sistem.

9558EBD4-7DF6-494A-B781-C71B92F1F13F.jpeg

4717D50C-F6D3-48E5-8360-599E580AF564.jpeg

2E2E6332-F71B-453A-91A1-7AF86FD43926.jpeg

3A7D60E5-9DFB-41A5-A9A6-F14E44C54D2F.jpeg

1. SSD bechmark
  2. SSD error check
  3. CPU unload heat
  4. CPU load heat

Resimler bu şekilde.
CPU testini Ultra'da oyun açarak yaptım stres testi ile değil.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı