Ryzen 7 3700X sistem donma problemi

Burada nasıl bir çıkarım yapmaya çalışıyorsun cidden merak ediyorum. Sapphire sorunlarını hasıraltı mı edelim? Görmezden mi gelelim? Ne yapalım? Sorunlu işte.

Hepsiyle uyumlu. RAM uyum listesi diye bir liste yok. Test edilen RAM listesi var, QVL diye geçer. Bizde bilmediğimiz şeyleri uydurmayı çok severiz uyumlu RAM listesi diye...

Uyum standardı var ki o da Özellik sayfasında yazar.
Peki tam olarak sorunu ne? Hayır sorun AMD'ye atılacağına Sapphire'e atıyorsunuz, bir soğutma hatası yok ki. Sapphire bu ekran kartını üretmiyor, soğutmasını üretiyor. Sorunlara bakıyorum ekran kararması, donma, çökme, driver hataları vs. var. Isınma sorunları diyecekseniz, hepsine baktım hepsi 70 derece normal midir diye sormuş. Fanların çalışmaması gib bir soruna hiç rastlamadım. En çok Sapphirede görmenizin sebebi de AMD'de en çok satan markannın Sapphire olması. Linus'a, Tomshardware'e bakıyorum Sapphire hep ilk terchihtir diyorlar.

Herkes bütçesine göre konuşuyor. Burada Nvidia hayranlığı yapıyorsunuz sadece başka bir şey değil yıllardır AMD işlemci ve ekran kartlarını kullanıyorum hiç bir sorun yaşamadım. Aynı düzeyde 2 kart var biri yaklaşık değeri 4500-5500 aralığında diğeri 3000-3500, oturup ömürlerini tartışırım da o çok arıza çıkarıyor bu çıkarmıyor falan gibi konuşmalar gereksiz. Zaten burada ki çoğu insanın bütçeleri olsa rtx 2080ti alır bakar işine. İnsanların taleplerine göre cevap yazacaksanız yazın hep aynı adamlar çıkmış AMD çöp muamelesi yapıyor bırakın bu işleri artık işlemcide de öyle deniyordu İntel'cileri görüyoruz şimdi. Bu işten iyi anlıyor olabilirsiniz ama mantıktan uzaksınız.

Herkes bütçesine göre konuşuyor. Burada Nvidia hayranlığı yapıyorsunuz sadece başka bir şey değil yıllardır AMD işlemci ve ekran kartlarını kullanıyorum hiç bir sorun yaşamadım. Aynı düzeyde 2 kart var biri yaklaşık değeri 4500-5500 aralığında diğeri 3000-3500, oturup ömürlerini tartışırım da o çok arıza çıkarıyor bu çıkarmıyor falan gibi konuşmalar gereksiz. Zaten burada ki çoğu insanın bütçeleri olsa rtx 2080ti alır bakar işine. İnsanların taleplerine göre cevap yazacaksanız yazın hep aynı adamlar çıkmış AMD çöp muamelesi yapıyor bırakın bu işleri artık işlemcide de öyle deniyordu İntel'cileri görüyoruz şimdi. Bu işten iyi anlıyor olabilirsiniz ama mantıktan uzaksınız.
Ne içtin? Ya da okuduğunu anlamıyorsun heralde, kimse adama NVIDIA önermiyor. Diğer konu Intel ne alaka? Sanki AMD'yi tek sen kullanıyorsun bizde AMD kullanicisiyiz ama senin gibi fanboy değiliz. Artık sizin gibilere fanboy değil çalışan elemanı demek lazım. Kullanıcının yaşadığı sorunu yazıyoruz. NVIDIA al tak demiyor kimse zaten! Mantıktan bahsederken mantikli cümleler kurmak lazım değil mi? Dünya çapında kabul edilmiş bir olay AMD ekran kartlarının arıza olasılığı yüksek, arkadaşın yaşadığı sorun ekran kartından olma olasiligida yüksek. Farkli ekran kartı ile deneyin diyoruz. Bunu sen NVIDIA diye anladıysan senin alginda sorun vardır.

Son düzenleme:
Ne kadar boş bir yorum, burada kimse Nvidia önermiyor ki ? Kartın sorunlu olma olasılığının yüksek olduğunu belirtiyoruz. Sen bunu Nvidia fanboyu olarak algılıyorsan git tedavi ol.

Konuda Nvidia'nın adının geçtiğini görmedim.

Sistem detayları;
  • ASUS TUF Gaming X570 Wi-Fi anakart
  • Ryzen 7 3700X işlemci
  • Sapphire RX 5700xt Nitro+ ekran kartı
  • Adata XPG Spetrix D41 2X8GB RAM
  • Adata XPG SX8200 PRO 1 TB M.2 SSD
  • FSP Hydro g 750 PSU
  • MB511 Cooler Master kasa
  • Windows 10 Pro OEM orijinal OS
  • BIOS güncel
  • Ekran kartı ve chipset driverları AMD ve ASUS sitesinden alınıp kuruldu

Arkadaşlar bu sistem henüz 15 günlük ama 15 gündür sistemin tek canımı sıkan tarafı Windows ilk açıldığında ilk 5 dk içinde diyebilirim herhangi bir oyunu açtığımda açılış ekranında veya lobide veya oyuna başladığım ilk dakikalarda (genelde oyunlarda çünkü başka bir yerde karşılaşmadım) sistem öyle bir donuyor ki sadece başlat çubuğu çalışıyor. Kesinlikle masaüstüne diğer pencerelere görev yöneticisine erişemiyorum bütün pencereler oyunun arkasında kalıyor. Başlattan oturumu kapat deyip bayağı beklemem gerekiyor açık programların kapanması için veya yeniden başlatmak veya kapatmak için.

Bilgisayarı her gün açtığımda ilk 5-6 denememde belki oyun dondu oturumu kapat tekrar aç yine dondu yeniden aynı şeyi yap gibi donmadan dolayı uğraştırıyor. Bu donma olayı bazen oyun içinde yine başlangıçta yapacağı zaman ufacık bir takılma olarak gelip geçiyor gibi hissediyorum sonra her şey normale dönüyor bir daha donma falan olmuyor sanki o eşik kısmını atlatıyor PC.

Bir defasında da PC'yi resetlememe defalarca yeniden başlatmama rağmen düzelmemişti PC'yi kapat demiştim ekran monitör her şey kapanmıştı ama kasa hala çalışıyordu PSU üzerinden düğmeden enerjiyi keserek kapatabildim sistemi bu en kötüsüydü.

SSD'den şüpheleniyorum ama inşallah donanımsal değil Windows'tandır.

Çünkü bazı yazılanlara göre ben önce Windows kurdum sonra BIOS güncelledim BIOS güncellemesinden sonra tekrar Windows kurmam gerekebilirmiş. Ama bu durum BIOS güncellemeden öncede vardı eski BIOS sürümü üzerine Windows kurulduğunda yani.

Biraz acil yorumlarınızı bekliyorum şu anki izleyeceğim yol önce SSD ile şkgili HD Tune ile test yapacağım sonra Windows kurup deneyeceğim sonuca göre SSD'yi garantiye göndereceğim.

öncelikle merhaba, zamanında benimde başıma gelmişti -gerçi donma değil idi, sistem mavi ekrana düşüyordu.- uzun uğraşlar sonucu sorunun, anakartın desteklemediği ramlerden kaynaklı olduğunu farketmiştim. saçma gelebilir ama anakart xxxxxxxcl9 destekliyormuş, benim ramler xxxxxxxcl10 imiş. anakartın desteklediği ram listesini bi kontrol etmenizde yarar var diye düşünüyorum.

Sorun çözüldü.
Arkadaşlar son cevap veremediklerim kusura bakmasın bir süre takip edemedim. Herkesin yorumlarınada ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Problemin kaynağını bende çok sonra anladım.
Suçlu ne Amd ne XPG ram ne m2ssd ne de sapphire.

Suçlu Toshiba imiş.
2014 te aldığım toshiba marka adaptörlü vs sata harici harddisk yeni pc de sürekli olarak usb 3.2 slotuna takılıydı hiç gözüme çarpmadı sebebini bilmiyorum ama harddisk herşeyiyle sağlam daha önce usb 3.0 ı olan laptopumda da onca zaman hiç sorun çıkarmadı.
Ama tesadüfen farkettim bende usb den çıkardığımda pcde bi rahatlama farkettim daha sonra defalarca açıp kapattım windows açılır açılmaz en çok kasan oyunları başlattım bir daha donmayla karşılaşmadım. Tekrar harddiski takarak denedim donma yaptı pc ve emin oldum.
Sonrasında Euro Truck Simulatör 2 oyununda harddisk takılı değilken görsel ayarları ultraya alırken yine bi donma yaşadım o an umutsuzluğa kapılmıştım ama onun sebebide OpenGL ile açmadığımdanmış (steam de -safe mode ile açtım) araştırdığımda öğrendim.

Vaktinizi aldığım için üzgünüm ancak sizin içinde çözüm olabilir diye yazıyorum bu alternatifide değerlendirin lütfen sizinde başınıza gelebilir çünkü. Şuan pc den çok memnunum. Hiç bir sorunum yok.

Onca yapılan sapphire, amd, nvidia, ram o marka olurmu, güzelim sisteme adata almışsın gibi tartışmalara sebep oldum ama olayın kaynağının harici harddisk çıkması biraz ders niteliğinde oldu. Harici harddiskinde yeni sistemle alakası bile yoktu oysaki. Çok eski bir donanım.

şimdi bu harici harddiskin içini sökerek direk sata olarak kasaya koymayı düşünüyorum. Umarım pişman etmez veya aynı problemi ortaya direk bağladığımda çıkarmaz.

Recep Baltaş‘ı da ayrıca yorduk... ;)

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı