S-400'lerin işimize fazlasıyla yarayacak olması

Öncelikle buradaki durum sadece savaş ile ilgili değil. Rusya'nın olası bir baskısı dahi yeterli ki zamanında birçok defa yaşadık bunu. Bu ülkenin en zorda kaldığı zamanlar denge politikası izleyemediğim dönemlerdir. ABD ile limoni bir durumdayız olası bir Rusya baskısı karşısında Türkiye'ye çeşitli tavizler vermek zorunda kalacaktır.

Rusya'nın hedefleri dahilinde Türkiye olabilir ama ihtimali düşük. Ruslar Türkiye'ye saldırıp Türkiye'yi NATO ve ABD'nin kucağına yerleştirme riskini göze almazlar gibi. Ayrıca Türkiye her ne kadar daha güçsüz gibi görünse de kolay bir ülke değil. Türkiye'ye savaş açmak her ülke için sıkıntılı bir süreç olur. Rusya'nın Türkiye'yle arasını iyi tutmak istemesi Ermenistan'ı gözden çıkarmasıyla anlaşıldı bence. Ermenistan birazcık ABD ile yakınlaştı savaşta yalnız kaldı. Rusya seçimini yaptı. Türkiye ile arasını iyi tutması NATO'ya karşı verdiği mücadele onlar için önemli. Bilemiyorum yani Türkiye her açıdan zor bir ülke. Hem savaşmak için hem politika açısından. Belki de bu söylediklerim tamamen zırvadır kim bilir. Zaman gösterecek artık.

Ermenistan meselesi çok ayrı bir konu. Rusya, Ermeniler'e resmen ceza kesti. Ek olarak sorgulamak gerekiyor bu durum ne ile nasıl sonuçlandı? Rusya garantör devlet olarak tarihte daha önce görülmemiş sayıda askerini bölgeye tüm dünyanın gözü önünde yerleştirdi.

Şunu da eklemek isterim ki Türkiye'nin dış politikadaki siyasetini genel olarak beğenen birisiyim. (mülticeler konusu dışında) Yurt içindeki siyaset ise halkın anlayacağı şekilde yani din, Atatürk ve abartılı konuşmalar üzerinden yürümeye devam ediyor ki buna hiç değinmeyeceğim. Türkiye gibi varlığını devam ettirmek için devletler arası mekik diplomasisi yürütmek zorunda kalan bir ülke, günümüzde bir taraftan çeşitli operasyonlar yürütmekte diğer taraftansa varlığını tehlikeye düşüren unsurlara karşı çıkmakta. Suriye operasyonları ile bölgedeki Türkmenlerin hakları garanti altına alındı. Bugün değil belki ama 10/15 yıl sonra olası bir barış müzakeresinde Türkiye koltuğa baş aktörlerden birisi olarak oturma hakkına sahip.
Yunanistan konusuna gelirsek çekişmemiz katlanarak devam edecektir. Ülkelerin çıkarları her şeyden üstündür. Adalar denizindeki mücadele yani Akdeniz üzerindeki mücadele her zaman olduğu gibi gelecekte de devam edecektir. Olası bir savaş sadece Türkiye ve Yunanistan'ı değil balkan coğrafyasındaki çoğu devleti etkileyecektir. En büyük etkisi ise NATO'ya üye olan iki devletin savaşması olacaktır. Yunanistan sorununun ana sebebi Kenan Evren'in yönetimdeyken karizma ya da yönetimsel eksiklik hissetmesinden dolayı Yunan'ların NATO'ya girişine yapılan vetoyu kaldırmasından kaynaklanmaktadır. Geçmişte yapılan hatalar günümüzü etkilemekte ve şekillendirmektedir.
Yunanistan ve Türkiye'nin güçlenmesi ticari, ekonomik ve askeri işbirliğinden geçiyor. Eski Yunan lideri Venizelos bunu anlamış olacak ki Atatürk'e el uzattı. Mevcut statikoyu korumak isteyen Atatürk ise bunu kabul ederek barış ortamını sağladı. Sonrasında da Venizelos Atatürk'ü Nobel'e aday gösterdi.
 
Son düzenleme:
Rusya Türkiye'yi NATO'dan koparıp kendi eksenine çekme şansını gördüğü anda füze vermeyi bırakın gelip buraya direkt fabrika kurar. Ruslar böyle fırsatları asla geri çevirmez. Ben demiyorum tarih söylüyor. Ama gel gör ki bence hiç o duruma gelmememiz lazım. Yani NATO'dan çıkmak yunanistanla savaşmak falan hem bizim için hem NATO için çok saçma olur. Yunanistan ABD'nin gazına geliyor ama iş savaşa dönerse en fazla yanında Fransa'yı bulur. Ukrayna gibi ortada kalma ihtimallari hayli yüksek.

Ukrayna'nın başına gelen Türkiye'ninde başına gelmesin? Batı bize yunanistanı yedirmez.
 
Ukrayna'nın başına gelen Türkiye'ninde başına gelmesin? Batı bize yunanistanı yedirmez.
Siyaseti ve bürokrasiyi bilen bir Allah'ın kulu başta olsaydı şuan Birleşmiş milletler ve ülkeleri geze geze siyasetini yapardı. Çavuşoğlu çıkıyor kürsüde asıyor kesiyor gidiyor diğer ülkelere kardeşlik mesajı verip geliyor. Her şey içeriye oynamaktan ibaret. Şuan haklıyken haksız duruma düşürdüler çünkü bürokrat yok siyaset bilen yok. Savaşı sadece denizde yürüteceklerini lanse edip zemin hazırlasalardı şuan yunan yusufikos yusufikos olurdu bunları yapamazdı.
 
Ukrayna'nın başına gelen Türkiye'ninde başına gelmesin? Batı bize yunanistanı yedirmez.
Ukrayna'nın arkasında bir canavar var, bizim karşımızda zayıf bir ülke ve o zayıf ülkeye sözde destek çıkacak abileri var. O canavar bir ülkeyi işgal etti ve desteklemesi, yolunu kesmeleri gereken taraflar silah yardımlarıyla, bağışlarla destekte bulundular. Koskoca bir ülke öyle yaptırım yaparız şöyle yaparız yerine "hayır efendim, askerlerimizi buraya yığıyoruz ve senin toprak, güç kazanmanı engelliyoruz" diyebilseydi o zaman durumlar daha da ciddileşebilir yada çok daha erken son bulabilirdi fakat Rusya her halükarda yine zararsız ve zararlı çıkıyor. Bizim tarafımızda Rusya'nın elde ettiklerini bile gerçekleştirmek çok zor, en başından beri Rusya'nın bulunduğu güç konumunda olsaydık bu saçmalıkları zaten yaşamıyor ve bize bunları yaşatamıyor olurlardı. Bizim durumumuzda kazanacak biz olsak bile halk olarak yine biz kaybedeceğiz.
 
Açıkçası ben pek katılmıyorum. Günümüzde hava savunma sistemleri diğer hava ve deniz unsurları ile datalink'e bağlandıkları zaman işlevli olarak çalışırlar. Ayrıca hava savunma sistemlerinin başlıca görevi de sadece tek başına hava saldırısını durdurmak değil; havadaki düşman unsurlarını vurmaya çalışan dost hava unsurları için bir güvenlik şemsiyesi oluşturmaktır. Yoksa sen S-400' e güvenip; bir Rafale' ı S-400 ile önlemeye çalışırsan o S-400 bataryası vurulur.
1655214755083.png
Bizim elimizde F-4, F-16 Block 30TM (Block 40' ların görev bilgisayarı var) F-16 Block 50 ve F-16 Block50+' lar var. F-4 ler zaten emekliliğe oynuyorlar. Şu an sadece bomb truck olarak veya yeni sistem testlerinde kullanılıyor; F-16 Block30' ların da bir kısmı Özgür programı kapsamında gövde yenilemesine tabi tutulacak ve yerli AESA radar ile donatılacak. Tamam F-16 güzel, etkili ve ucuz bir uçak; hemen hemen her türlü görevi de layığı ile yapabilir. Buna tamamım. Tek uçak bir noktada lojistik kolaylık sağlar ve Türk Hava Kuvvetlerinin de ekonomik olarak elini rahatlatır; buna da tamamım. Ama büyük bir güç eksikliği de oluşur. en azından şahsi görüşümce bize tam olarak F-4' lerin yerine koyabileceğimiz; bir uçak lazım. İşte bu uçak da F-35' di ama sağolsun S-400 alımı sayesinde alamadık. F-35' in yerine alabileceğimiz F-16' dan daha kabiliyetli tek uçak da F-15 ama yine onu da üstü kapalı bir şekilde reddetmişler; basına yansımadı tabi bu olay.😄Tek kalan uçak Eurofighter ve mevcut konjonktürde Fransa ile ilişkilerin gelişmesinden dolayı çok düşük bir ihtimal de olsa Rafale. Bunların dışında gerçekten işimize yarayabilecek bir alternatif yok.
1655214584619.png
İsteyene çözüm çok. S-400 ve HQ-9 dışında alabileceğimiz iki güzel sistem vardı. Patriot' u bi onlar teklif ettiler biz reddettik; bi biz istedik onlar reddettiler. Ben o konuda da ABD' yi son derece haklı buluyorum. Raytheon gibi tok bir satıcı niye Türkiye'den gelecek az sipariş karşılığında en gelişmiş hava savunma sistemlerinin ortak üretimini kabul edip bir de üstüne kaynak kodlarını ¹ versin ki? Deli saçması. Bizimkiler kabul edilmeyeceğini bilerek istemişler sanki. Aslında ATAK ihalesinde King Kobra için de aynısını denemişler yine ama oraya hiç girmiyorum o şu anki konunun dışında çünkü. Yani sonuç olarak ABD' nin bu talepler karşılığında Patriot satışı yapmaması son derece normal. Tamam; hadi Patriot alamadın. Yahu gül gibi Eurosam programı var. Hem balistik savunma hem de hava savunma yapabilen SAMP/T var. Testler için Türk heyeti davet bile edilmişti zamanında. Ne güzel gir Eurosam' a; hem Hava Kuvvetleri için SAMP/T alırsın; hem de Deniz Kuvvetleri için yakında kızağa konacak olan TF-2000 Destroyerleri için hava/füze savunma sistemi olarak Aster füze ailesini kullanırsın; hem de yerli şirketlere iş çıkar ve ekonomiye katkısı olur. Hoş, "NATO tarafından kuşatılmamız" demenizden de zaten bu yazıya kendi kişisel ideallerini karıştırdığınız belli. Dediğim gibi, Türkiye gibi bir ülke için çözüm çok ama yok, bizimkiler önce HQ-9; sonra ondan da vazgeçip S-400 aldılar. Bahsedilen o teknoloji transferi ve ortak üretim de ikinci parti sipariş verilirse olacak. Orası da ayrı komedi aslında. Tam hatırlayamıyorum maalesef, ama bir Rus yetkili, "Türkiye ve S-400 üretimi" ile ilgili soru geldiğinde "Belki tekerleğini üretirler" diye resmen dalga geçti. O derecede rezil bir durum. Son olarak da yazımı bu konunun uzmanı olan ve severek de yazılarını okuduğum Hakan Kılıç' ın oluşturduğu bu Anti Balistik Füze Tablosu ile bitirmek istiyorum. İsteyenler SAMP/T' nin kullandığı ASTER 30 Block 2 füzesinin muadillerine ve vurabildiği balistik füze türlerine bakabilir. Türkiye'nin geliştirmekte olduğu Yıldırım IV füzesi de bir MRBM (Medium Range Ballistic Missile) dır.
1655214212453.png
 
Açıkçası ben pek katılmıyorum. Günümüzde hava savunma sistemleri diğer hava ve deniz unsurları ile datalink'e bağlandıkları zaman işlevli olarak çalışırlar. Ayrıca hava savunma sistemlerinin başlıca görevi de sadece tek başına hava saldırısını durdurmak değil; havadaki düşman unsurlarını vurmaya çalışan dost hava unsurları için bir güvenlik şemsiyesi oluşturmaktır. Yoksa sen S-400' e güvenip; bir Rafale' ı S-400 ile önlemeye çalışırsan o S-400 bataryası vurulur.Eki Görüntüle 1419615 Bizim elimizde F-4, F-16 Block 30TM (Block 40' ların görev bilgisayarı var) F-16 Block 50 ve F-16 Block50+' lar var. F-4 ler zaten emekliliğe oynuyorlar. Şu an sadece bomb truck olarak veya yeni sistem testlerinde kullanılıyor; F-16 Block30' ların da bir kısmı Özgür programı kapsamında gövde yenilemesine tabi tutulacak ve yerli AESA radar ile donatılacak. Tamam F-16 güzel, etkili ve ucuz bir uçak; hemen hemen her türlü görevi de layığı ile yapabilir. Buna tamamım. Tek uçak bir noktada lojistik kolaylık sağlar ve Türk Hava Kuvvetlerinin de ekonomik olarak elini rahatlatır; buna da tamamım. Ama büyük bir güç eksikliği de oluşur. en azından şahsi görüşümce bize tam olarak F-4' lerin yerine koyabileceğimiz; bir uçak lazım. İşte bu uçak da F-35' di ama sağolsun S-400 alımı sayesinde alamadık. F-35' in yerine alabileceğimiz F-16' dan daha kabiliyetli tek uçak da F-15 ama yine onu da üstü kapalı bir şekilde reddetmişler; basına yansımadı tabi bu olay.😄Tek kalan uçak Eurofighter ve mevcut konjonktürde Fransa ile ilişkilerin gelişmesinden dolayı çok düşük bir ihtimal de olsa Rafale. Bunların dışında gerçekten işimize yarayabilecek bir alternatif yok.
Eki Görüntüle 1419611İsteyene çözüm çok. S-400 ve HQ-9 dışında alabileceğimiz iki güzel sistem vardı. Patriot' u bi onlar teklif ettiler biz reddettik; bi biz istedik onlar reddettiler. Ben o konuda da ABD' yi son derece haklı buluyorum. Raytheon gibi tok bir satıcı niye Türkiye'den gelecek az sipariş karşılığında en gelişmiş hava savunma sistemlerinin ortak üretimini kabul edip bir de üstüne kaynak kodlarını ¹ versin ki? Deli saçması. Bizimkiler kabul edilmeyeceğini bilerek istemişler sanki. Aslında ATAK ihalesinde King Kobra için de aynısını denemişler yine ama oraya hiç girmiyorum o şu anki konunun dışında çünkü. Yani sonuç olarak ABD' nin bu talepler karşılığında Patriot satışı yapmaması son derece normal. Tamam; hadi Patriot alamadın. Yahu gül gibi Eurosam programı var. Hem balistik savunma hem de hava savunma yapabilen SAMP/T var. Testler için Türk heyeti davet bile edilmişti zamanında. Ne güzel gir Eurosam' a; hem Hava Kuvvetleri için SAMP/T alırsın; hem de Deniz Kuvvetleri için yakında kızağa konacak olan TF-2000 Destroyerleri için hava/füze savunma sistemi olarak Aster füze ailesini kullanırsın; hem de yerli şirketlere iş çıkar ve ekonomiye katkısı olur. Hoş, "NATO tarafından kuşatılmamız" demenizden de zaten bu yazıya kendi kişisel ideallerini karıştırdığınız belli. Dediğim gibi, Türkiye gibi bir ülke için çözüm çok ama yok, bizimkiler önce HQ-9; sonra ondan da vazgeçip S-400 aldılar. Bahsedilen o teknoloji transferi ve ortak üretim de ikinci parti sipariş verilirse olacak. Orası da ayrı komedi aslında. Tam hatırlayamıyorum maalesef, ama bir Rus yetkili, "Türkiye ve S-400 üretimi" ile ilgili soru geldiğinde "Belki tekerleğini üretirler" diye resmen dalga geçti. O derecede rezil bir durum. Son olarak da yazımı bu konunun uzmanı olan ve severek de yazılarını okuduğum Hakan Kılıç' ın oluşturduğu bu Anti Balistik Füze Tablosu ile bitirmek istiyorum. İsteyenler SAMP/T' nin kullandığı ASTER 30 Block 2 füzesinin muadillerine ve vurabildiği balistik füze türlerine bakabilir. Türkiye'nin geliştirmekte olduğu Yıldırım IV füzesi de bir MRBM (Medium Range Ballistic Missile) dır.Eki Görüntüle 1419594
HQ cümlesine kadar okudum dayanamadım. Tır tır pkk/ypg'ye silah yollayan Amerika ve Fransa, İtalya'dan bahsediyoruz. Türkiye neden ortak üretim istiyor biliyor musun? çünkü geçmişte verdikleri bombaların dumanı bile orjinalinden yarım şekilde güçsüz olarak üretilip verilmişti. Siyasi oyunlar ve restleşmeler var. Fransa gibi kahpe bir ülkenin sana Eurosam'ı öyle güzel vereceğini mi sanıyorsun? macaron varken birde. F-35 gelse bile sen bölgesel güç gibi davranırsan yedek parçası gelmez. Bakım yaparken yağlayıp silip hadi uç demiyorlar bunların bağımlı parçaları bir çok etkenleri var. Hiçbir halta yaramayan S-400'e bu kadar para verecek kadar aptal olunduğunu zannetmiyorum.

Aselsan üretimi EİRS radarlarına illaki entegre edilecektir(umuyorum). Tek sıkıntı S-400 lançer/filo sayısı az. 32 adet Tranche 3-4 alınabilse güzel olur, başka alternatif yok zaten. Eşşek yükü ile vergi veriyoruz para mı yok ve ek olarak F-16'lar bedava uçmuyor. F-16 bitmiştir artık. Son olarak gidip yutubırları Ayhan tarakçı falan izleyip gelip burada kafa patlatmayın. Bu işler saha-kuvvet-sonuç olarak alınıyor. Kuvvetten daha mı iyi bileceksiniz? Resimde görünen uçağın bakım maliyeti fazla olabilir ama EF-2000 hava üstünlüğü olan bir uçaktır tam bir avcıdır. MMU'da kullanılacak Roll Royce motoru içinde bakım/onarım tecrübe olur. (Tranche 1'leri 2. el olarak kaynak kodları ile verirlerse modernize edip kullanabiliriz) Sıfır alım geç gelecektir ve uyum tecrübe uzun sürecektir bize yaramaz.
 

Geri
Yukarı