S400'ün faturası şimdi ne olacak?

Sömürseydik zaten şimdi kat, kat üstün olurduk ama bize yakışmaz boşver.
Niye yakışmasın? Adam dünyanın öbür ucundan gelip sömürüyor. Yakışmadığından değil, bunu yapacak zekaya sahip lider olmadığı için bu haldeyiz. Onlar 100 yıl geçse de birbirlerini kesmeye devam edecekler. Neyse konu sapmasın. 👍

Son düzenleyen: Moderatör:
Türkiye emperyalist amaçlar güden bir ülke değildir, dolayısıyla işgalci ve sömürgeci bir ülke de değildir. Bu sebeple Türkiye'nin saldırı silahına da (uçak gemisi gibi) ihtiyacı yoktur. Konu madem saptı, buralara kadar girdi buna da değinmiş olalım bari.

Evet, bugün bir Fransız ülkesinde bizden daha iyi şartlarda, daha refah bir ortamda yaşıyorsa bunun sebeplerinden biri de ülkesinin x kadar sömürgesi olmasıdır. Bu sömürgeleri insanlık dışı eylemlerde harcayarak kendi vatandaşının rahatlığını ve refahını yükseltir. Yurtta sulh, cihanda sulh diyen bir ataya sahip milletin böyle düşünceler içinde olması doğru bir zihniyetin göstergesi değildir kesinlikle.

Türkiye emperyalist amaçlar güden bir ülke değildir, dolayısıyla işgalci ve sömürgeci bir ülke de değildir. Bu sebeple Türkiye'nin saldırı silahına da (uçak gemisi gibi) ihtiyacı yoktur. Konu madem saptı, buralara kadar girdi buna da değinmiş olalım bari.

Evet, bugün bir Fransız ülkesinde bizden daha iyi şartlarda, daha refah bir ortamda yaşıyorsa bunun sebeplerinden biri de ülkesinin x kadar sömürgesi olmasıdır. Bu sömürgeleri insanlık dışı eylemlerde harcayarak kendi vatandaşının rahatlığını ve refahını yükseltir. Yurtta sulh, cihanda sulh diyen bir ataya sahip milletin böyle düşünceler içinde olması doğru bir zihniyetin göstergesi değildir kesinlikle.
Sömürülme zihniyetine kesinlikle karşıyım hocam.
Ama dediklerinize ekleme yapmak istiyorum.
Fransa örneği doğru lâkin bu her "gelişmiş" ülke için genellenemez. Yani, demek istediğim, her ülke sömürerek, gelişmemiştir.
Önümüzde Almanya, Güney Kore ve hatta Japonya'yı da kısmi olarak kabul edebiliriz.
Bizim en büyük hatamız; kendi kendimizi (halk olarak) kemirmemizdir. Vakti zamanında, biz de fırsatları doğru şekilde değerlendirseydik -yıl önemli değil- şu an bir Japonya seviyesinde olabileceğimizden hiçbir şüphem yoktur.

@Salih METİN Almanlar da bir dönem sömürdü ancak tabii ki gelişmekte tek kıstas sömürmek değildir. Bu sebeplerin arasında güçlü maddelerden bir tanesidir. Almanya da ağır barış antlaşmaları yaşamış, büyük savaşlar ve büyük kayıplar vermiş bir ülke. Ama şu an Avrupa'nın en sağlam ülkesi konumundalar. Biraz da olay teknolojiye, üretime, bilime yatırım yapıp doğru politikalar izlemekte kopuyor.

Bu "kaybettiği milyarları" hesabını soruyor. Halbuki TR, gidip Rus yapımı silah yerine Patriot alsaydı, (hangisi daha üstün onu boşverin) siyasi olarak ABD'ye bağlılığına devam ederdi.
Bir hareketin yapılabileceği dönem var, yapılamayacağı dönem var. ABD'ye kafa tuttun, Rusya ile iş birliği yaptın ve ne oldu? Yaşanan şeyleri anlat, teori kasmaya gerek yok. 1 yıl geçmedi 2 yerde birden gene düşmanın Rusya oldu, askerlerinin kafasına bile bile bombayı attı. Zaten asıl sorun Patriot almamak değil, Rusya ile iş birliği yapıp tarihsel düşmanının tam istediği gibi içinde olduğun birlikle aranı açmak.

Bak sana kendi hayatımdan bir örnek vereyim, sen kıyasını yap. 16 yaşında daha lisedeyken, kendi ayaklarım üstünde duramazken evlatlık olduğum ve zaten baskıcı olan, bana el çocuğu muamelesi yapan aileme meydan okudum. Sonucunda evden kovuldum. Acil iş bulmam gerekti, şansım yaver gitti ama lisenin son 2 yılı, liseden sonraki 1 yıllık boşluk ve mesleki eğitim dönemi, üstüne üniversite dönemlerinde günde ortalama 3-4 saat uyuyarak, üniversitenin son 2 yılı hariç kalacak doğru düzgün bir yerim olmadan sürünerek yaşadım. Şimdi ben onurlu mu oldum? Oldum da neyin karşılığında? O 9 yıl hiçbir insanın yaşamaması gereken şekilde geçti.

Bir de sabrettiğimi düşün, lise ve üniversite eğitimimi çok daha iyi koşullarda bitirebilirdim. Bu geçecek olan yıllarda ailemle aramı düzeltme ihtimalim yok muydu? Düzeltemedim diyelim, o fazladan yıllarımda kendi ayaklarımın üstünde durmayı iyice öğrendikten sonra bunu yapmam daha iyi olmaz mıydı? Benim şansım yaver gitti tükürdüğümü yalamayıp hayatıma baktım. Peki şu anda Türkiye ne yapıyor? O meydan okumasında ne yaptıysa şimdi tersini yapmaya başladı bile.

Rusya/Yunanistan/Ermenistan sorunlarına karşı bağlı olmak zorunda olduğun bir birlikle aranı daha da açtın. İşte politika ve lobi faaliyeti bu dönemlerde işe girer, sizler birkaç yıl düzgün yürütülen bir lobi faaliyetinin ne gibi artılar getirebileceğini tamamen göz ardı ediyorsunuz. Yapacağınız şeyi bir anda tek kişinin keyfine göre ani kararla yaparsanız son 7 yılda geldiğimiz noktaya bakın diyorum. F-35'lerin hâlâ alınacağını söylüyorum ama şunu da bilin, ülkenin tapusunu vermediğimiz kalacak sadece. Çok güzel meydan okuduk ABD'ye, müthiş meydan okuduk ama süper meydan okuduk. Şimdi uçaklarına yakıt sağlarsın, üslerini açık tutarsın yarın öbür gün nerelerini onlara açarsın tahmin edemiyorsunuz. Sorun bu. Önüne gelene racon keserek 1 adım ileri gidip sonrasında yaptırımları görünce 3 adım geri atarak posta mı koymuş oluyoruz?

Politika artık yaptık oldu kafasıyla yapılmıyor. O kafayla yaparsan neler olduğunu görüyorsunuz ve hâlâ bunu nasıl savunabiliyorsunuz anlamıyorum! 7 yıl öncesine dönün bakın, şimdiki duruma bakın ve bu duruma nasıl kademe kademe geldiğimizi görün bir zahmet.

Son düzenleme:
Bir hareketin yapılabileceği dönem var, yapılamayacağı dönem var. ABD'ye kafa tuttun, Rusya ile iş birliği yaptın ve ne oldu? Yaşanan şeyleri anlat, teori kasmaya gerek yok. 1 yıl geçmedi 2 yerde birden gene düşmanın Rusya oldu, askerlerinin kafasına bile bile bombayı attı. Zaten asıl sorun Patriot almamak değil, Rusya ile iş birliği yapıp tarihsel düşmanının tam istediği gibi içinde olduğun birlikle aranı açmak.

Bak sana kendi hayatımdan bir örnek vereyim, sen kıyasını yap. 16 yaşında daha lisedeyken, kendi ayaklarım üstünde duramazken evlatlık olduğum ve zaten baskıcı olan, bana el çocuğu muamelesi yapan aileme meydan okudum. Sonucunda evden kovuldum. Acil iş bulmam gerekti, şansım yaver gitti ama lisenin son 2 yılı, liseden sonraki 1 yıllık boşluk ve mesleki eğitim dönemi, üstüne üniversite dönemlerinde günde ortalama 3-4 saat uyuyarak, üniversitenin son 2 yılı hariç kalacak doğru düzgün bir yerim olmadan sürünerek yaşadım. Şimdi ben onurlu mu oldum? Oldum da neyin karşılığında? O 9 yıl hiçbir insanın yaşamaması gereken şekilde geçti.

Bir de sabrettiğimi düşün, lise ve üniversite eğitimimi çok daha iyi koşullarda bitirebilirdim. Bu geçecek olan yıllarda ailemle aramı düzeltme ihtimalim yok muydu? Düzeltemedim diyelim, o fazladan yıllarımda kendi ayaklarımın üstünde durmayı iyice öğrendikten sonra bunu yapmam daha iyi olmaz mıydı? Benim şansım yaver gitti tükürdüğümü yalamayıp hayatıma baktım. Peki şu anda Türkiye ne yapıyor? O meydan okumasında ne yaptıysa şimdi tersini yapmaya başladı bile.

Rusya/Yunanistan/Ermenistan sorunlarına karşı bağlı olmak zorunda olduğun bir birlikle aranı daha da açtın. İşte politika ve lobi faaliyeti bu dönemlerde işe girer, sizler birkaç yıl düzgün yürütülen bir lobi faaliyetinin ne gibi artılar getirebileceğini tamamen göz ardı ediyorsunuz. Yapacağınız şeyi bir anda tek kişinin keyfine göre ani kararla yaparsanız son 7 yılda geldiğimiz noktaya bakın diyorum. F-35'lerin hâlâ alınacağını söylüyorum ama şunu da bilin, ülkenin tapusunu vermediğimiz kalacak sadece. Çok güzel meydan okuduk ABD'ye, müthiş meydan okuduk ama süper meydan okuduk. Şimdi uçaklarına yakıt sağlarsın, üslerini açık tutarsın yarın öbür gün nerelerini onlara açarsın tahmin edemiyorsunuz. Sorun bu.

Politika artık yaptık oldu kafasıyla yapılmıyor. O kafayla yaparsan neler olduğunu görüyorsunuz ve hâlâ bunu nasıl savunabiliyorsunuz anlamıyorum! 7 yıl öncesine dönün bakın, şimdiki duruma bakın ve bu duruma nasıl kademe kademe geldiğimizi görün bir zahmet.
Aynı şekilde Yunanistan'da aldı Rusya'dan sistem. Aynı baskıyı ona da yaptılar. Bize yaptılar, bizi daha ağır şekilde vurdular. F-35'leri vermediler. Bizim bilmediğimiz daha neler neler.

Aynı şekilde Yunanistan'da aldı Rusya'dan sistem. Aynı baskıyı ona da yaptılar. Bize yaptılar, bizi daha ağır şekilde vurdular. F-35'leri vermediler. Bizim bilmediğimiz daha neler neler.
S-300'leri Yunanistan almadı. O sistemin neden alındığını, hangi ülke tarafından alındığını ve şu anda neden Yunanistan'da olduğunu bir araştır. Şu anda açık olma ve anakarayı koruması imkansız olan başka bir bölgede denizin ortasında olmasının asıl nedeni de NATO'nun o sistemi test platformu (kabiliyet) olarak kullanması.

Ayrıca S-300'lerin sahaya getirildiği dönem ile şimdiki dönem aynı değil. Şu anda Yunanistan çıksın ben S-400 alıyorum desin de yumruğu onlara da nasıl vuruyorlar görün. Artık ABD'nin bölgedeki etkinliği ve koruması gereken sırları eskisinden daha fazla.

Son düzenleme:

Bak sana kendi hayatımdan bir örnek vereyim, sen kıyasını yap. 16 yaşında daha lisedeyken, kendi ayaklarım üstünde duramazken evlatlık olduğum ve zaten baskıcı olan, bana el çocuğu muamelesi yapan aileme meydan okudum. Sonucunda evden kovuldum. Acil iş bulmam gerekti, şansım yaver gitti ama lisenin son 2 yılı, liseden sonraki 1 yıllık boşluk ve mesleki eğitim dönemi, üstüne üniversite dönemlerinde günde ortalama 3-4 saat uyuyarak, üniversite'nin son 2 yılı hariç kalacak doğru düzgün bir yerim olmadan sürünerek yaşadım. Şimdi ben onurlu mu oldum? Oldum da neyin karşılığında? O 9 yıl hiçbir insanın yaşamaması gereken şekilde geçti.

Rusya/Yunanistan/Ermenistan sorunlarına karşı bağlı olmak zorunda olduğun bir birlikle aranı daha da açtın. İşte politika ve lobi faaliyeti bu dönemlerde işe girer, sizler birkaç yıl düzgün yürütülen bir lobi faaliyetinin ne gibi artılar getirebileceğini tamamen göz ardı ediyorsunuz. Yapacağınız şeyi bir anda tek kişinin keyfine göre ani kararla yaparsanız son 7 yılda geldiğimiz noktaya bakın diyorum. F-35'lerin hâlâ alınacağını söylüyorum ama şunu da bilin, ülkenin tapusunu vermediğimiz kalacak sadece. Çok güzel meydan okuduk ABD'ye, müthiş meydan okuduk ama süper meydan okuduk. Şimdi uçaklarına yakıt sağlarsın, üslerini açık tutarsın yarın öbür gün nerelerini onlara açarsın tahmin edemiyorsunuz. Sorun bu.

Arkadaşların anlamak istemediği nokta bu. Sanıyor ki Rusya'dan alınca Amerika'ya posta koyduk. Bütün sistemleri NATO'ya göbekten bağlı olan bir ülke hangi akıl ve mantıkla kendi sistemlerine ters bir sistem alır ki? Hindistan gibi oluruz hem Rus hem Amerikan sistemi olur amenna ama biz altını çizerek söylüyorum NATO üyesiyiz. ''Ben yaptım'', ''Şahsım'' gibi kelimelerle nereye kadar gidecek bu iş? Dış politikalar devlet meselesi olmalı hükümet meselesi değil. Hükümetler gelip geçicidir baki olan devlettir.

Abi artık salın şu Yunanistan ve S-300'ü be. Kim çıkardıysa şu muhabbeti yüzyılın keklemesi olmuş. Herkesin ağzında dolanıp duruyor.

Yav kaç kere diyeceğiz daha, Yunanistan kendi rızasıyla almadı bu sistemi. Kıbrıs Rus kesimi aldı, Girit'e yerleştirdi. Türkiye'den doğru zamanda yeterli tepki görünce de sistem Yunanlılara verildi. Yunanistan bu sistemi bir süre depoladı ancak daha sonra Ruslara tamirini, bakımı yaptırıp yerleştirdi. Amerikalılar ve İsrail de bu S-300'ü deneme tahtasına dönüştürdü. S-300 depoda falan da çürümedi, bizim birçok uçağımıza kilit atmışlığı var.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı