Sadece tek RAM slotu çalışıyor

DenDaLion

Hectopat
Daha fazla  
RAM
Apacer 16 GB 5200 Mhz
SSD veya HDD modeli
Kingston
Ekran kartı
Radeon 7900 GRE
Anakart
Gigabyte A620M DS3H
İşlemci
Ryzen 5 7500F
Merhaba. Bir aydır bu sorunla uğraşıyorum artık ne yapacağımı bilemiyorum. Anakartıma BIOS güncellemesi yaptıktan sonra açılış ekranında dondu ve açılmamaya başladı ben de bir bilgisayarcıda BIOS yazdırdım. Artık bilgisayar çalışıyor ancak sadece soldan 2. RAM slotu RAM'i okuyor. Bilgisayarcı RAM'de sorun olduğunu söylediği için garantiye gönderdim ve değiştirilip gönderildi ama taktığımda yine görüntü yoktu.

Bu sefer anakartı garantiye gönderdim anakartta sorun olmadığını söyleyerek geri kargolamışlar. Artık işlemciden şüpheleniyorum (R5 7500F) çünkü işlemciyi çıkarıp taktığımda hiç görüntü yokken bu sefer görüntü geldi ama açılış ekranında kaldı. Sorunu nasıl tespit edeceğim? Ne yapacağım? Artık stres yapmaktan yoruldum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Son düzenleme:
DDR5 mi? Öyleyse eğer DDR5 RAM'lerde uyumluluk sorunları yaygındır. Yardımcı olmaya çalışırım.

Evet Apacer Panther 5200 MHz DDR5 tipi bir RAM. Ama iki RAM modülünü de A2'ye taktığımda sistem çalışıyor başka herhangi bir slota taktığımda çalışmıyor. Aynı slotta ve farklı slotlarda iki RAM'i de denedim kısacası. Yararlı olur derseniz arkadaşıma göndereyim RAM'leri o da bir denesin. İlginiz için teşekkür ederim.

Evet Apacer Panther 5200 MHz DDR5 tipi bir RAM. Ama iki RAM modülünü de A2'ye taktığımda sistem çalışıyor başka herhangi bir slota taktığımda çalışmıyor. Aynı slotta ve farklı slotlarda iki RAM'i de denedim kısacası. Yararlı olur derseniz arkadaşıma göndereyim RAM'leri o da bir denesin. İlginiz için teşekkür ederim.
Mhz hızlarını işlemcinin desteklediği hızlara (3600 olabilir) çekmeyi dene. Anakartın sadece bir ram yuvasının çalıştığını sanmıyorum. A1 ve A2'ye takıp dener misin? Anakartın DRAM ışığı yanıp bekliyorsa Ramleri ayarlıyordur. 4 dakika civarı beklemiştim ben çalışsın diye.

(Frekans hızlarını 3600 al da önce)

MHz hızlarını işlemcinin desteklediği hızlara (3600 olabilir) çekmeyi dene. Anakartın sadece bir RAM yuvasının çalıştığını sanmıyorum. A1 ve A2'ye takıp dener misin? Anakartın DRAM ışığı yanıp bekliyorsa RAM'leri ayarlıyordur. 4 dakika civarı beklemiştim ben çalışsın diye.

(Frekans hızlarını 3600 al da önce)

Şu an anakartım kargoda geldiği zaman dediklerinizi deneyeceğim ama anakartta dediğiniz tipte bir LED ışık görmemiştim. Ayrıca dediğim gibi iki RAM'i de tüm slotlara gerek tek tek gerek ikisini birden takıp denedim. Sanırım cidden sadece biri çalışıyor. Yine dediklerinizi deneyeceğim. İşlemciden şüphelenmediniz mi? Soğutucum biraz sert söküp takmaya çalışırken zarar vermiş olabilirim ama işlemci üzerinde de pek bir deformasyon göremedim. İşlemciyi çekip atmak isterdim ama kameram kötü detay fark edebileceğinizi sanmıyorum.

Bugün anakartı aldım kurulumunu yaptım ve şöyle bir ekranla karşılaştım.

N bastığımda açılış ekranında kaldı tekrardan. Del bastığımda entering setup kısmında kaldı. En son RAM'in birini söküp y bastım ve sistem açıldı. Daha önce böyle bir ekran görmemiştim.

Son düzenleme:
Şu an anakartım kargoda geldiği zaman dediklerinizi deneyeceğim ama anakartta dediğiniz tipte bir LED ışık görmemiştim. Ayrıca dediğim gibi iki RAM'i de tüm slotlara gerek tek tek gerek ikisini birden takıp denedim. Sanırım cidden sadece biri çalışıyor. Yine dediklerinizi deneyeceğim. İşlemciden şüphelenmediniz mi? Soğutucum biraz sert söküp takmaya çalışırken zarar vermiş olabilirim ama işlemci üzerinde de pek bir deformasyon göremedim. İşlemciyi çekip atmak isterdim ama kameram kötü detay fark edebileceğinizi sanmıyorum.

Bugün anakartı aldım kurulumunu yaptım ve şöyle bir ekranla karşılaştım.

N bastığımda açılış ekranında kaldı tekrardan. Del bastığımda entering setup kısmında kaldı. En son RAM'in birini söküp y bastım ve sistem açıldı. Daha önce böyle bir ekran görmemiştim.

Y bas. DDR5 sistemlerde ilk çalışmada bu ekran geliyor sanırsam. İşlemciden kaynaklı olacağını düşünmüyorum işlemciye zarar verseydin o sana onu hissettirirdi zaten. :) Çalışan slotta ikisini sırayla denersen anlarız. Varsa başka PC'de dene.

Y bas. DDR5 sistemlerde ilk çalışmada bu ekran geliyor sanırsam. İşlemciden kaynaklı olacağını düşünmüyorum işlemciye zarar verseydin o sana onu hissettirirdi zaten. :) çalışan slotta ikisini sırayla denersen anlarız. Varsa başka PC'de dene.

Çalışan slotta iki RAM'i de denedim RAM'ler çalışıyor. EXPO açık kapalı iki türlü de denedim. Çok büyük çıkmazdayım ne olduğunu kestiremiyorum.

Y bas. DDR5 sistemlerde ilk çalışmada bu ekran geliyor sanırsam. İşlemciden kaynaklı olacağını düşünmüyorum işlemciye zarar verseydin o sana onu hissettirirdi zaten. :) çalışan slotta ikisini sırayla denersen anlarız. Varsa başka PC'de dene.

Merhaba bugün dediğiniz gibi birkaç ayar yaptım. EXPO kapadım tweaker sekmesinden DDR5 Auto booster kapadım. Şu an BIOS ekranında 32 GB RAM görünüyor problem yok ama bilgisayarı başlattığıda otomatik onarıma hazırlanıyor sonra mavi ekran alıyorum.
(Önce IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, sonra UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP) yapmam gereken ekstra bir ayar mı var yoksa RAM'i mi değiştirmeliyim. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Çalışan slotta iki RAM'i de denedim RAM'ler çalışıyor. EXPO açık kapalı iki türlü de denedim. Çok büyük çıkmazdayım ne olduğunu kestiremiyorum.

Merhaba bugün dediğiniz gibi birkaç ayar yaptım. EXPO kapadım tweaker sekmesinden DDR5 Auto booster kapadım. Şu an BIOS ekranında 32 GB RAM görünüyor problem yok ama bilgisayarı başlattığıda otomatik onarıma hazırlanıyor sonra mavi ekran alıyorum.
(Önce IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, sonra UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP) yapmam gereken ekstra bir ayar mı var yoksa RAM'i mi değiştirmeliyim. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Aceleyle mesaj yazdım özür dilerim 😅
BIOS ayarlarını kurcaladım ve açıldı cidden çok teşekkür ederim beni servis masrafından kurtardınız. Son bir şey sormak istiyorum EXPO açmadan oynamak oyun performansıma zarar vermez mi?

Şaka gibi ama gerçek. Daha az önce ekranda görüntü aldım. Hiç bir ayar farklı değil sadece bir şeyi açıp tekrar kapattım. Şimdi tekrar açılış ekranında kalıyorum. Az önce çalışan bilgisayar aynı ayarlarda şimdi neden çalışmaz aklım almıyor.

Son düzenleme:

Aceleyle mesaj yazdım özür dilerim 😅
BIOS ayarlarını kurcaladım ve açıldı cidden çok teşekkür ederim beni servis masrafından kurtardınız. Son bir şey sormak istiyorum EXPO açmadan oynamak oyun performansıma zarar vermez mi?

Şaka gibi ama gerçek. Daha az önce ekranda görüntü aldım. Hiç bir ayar farklı değil sadece bir şeyi açıp tekrar kapattım. Şimdi tekrar açılış ekranında kalıyorum. Az önce çalışan bilgisayar aynı ayarlarda şimdi neden çalışmaz aklım almıyor.
Sorun olacağını sanmıyorum expo nun. Çözüm olarak işaretlersen güzel olur.

Sorun olacağını sanmıyorum EXPO'nun. Çözüm olarak işaretlersen güzel olur.

Bizim zamanımızda EXPO mu vardı...

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı