Çözüldü Samsung 970 Evo 74 derece

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
1
Birkaç dakika önce Ultra ayarlarda world of warships oynadım ve SSD'nin sıcaklığına baktığımda 74 derece gösteriyordu. Dün gece içini temizleyip fanları %100 yapınca 54 dereceyi görmüştü en son. Pasif soğutma almak dışında ne yapmam lazım. Ayrıca işlemci ve ekran kartı sıcak olmamasına rağmen klavye kısmı yanıyor şu an. Cihazın her tarafı da hava alacak şekilde açık. Alt kısmı dışında.
Cihaz:
  • Acer VX15.
  • Intel Core i5 7300HQ.
  • 8 GB DDR4 RAM.
  • 1 TB Seagate 5400 RPM HDD.
  • Samsung 970 Evo 250 GB.
  • GTX 1050 4 GB.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
@bilinçli pars hocam özellikle SSD'de masaüstü ile dizüstü sıcaklık farkı bu şekilde dağlar kadar oluyor. Ben kış aylarında o civarlarda değerlere ulaştığımı biliyorum.

Bir şekilde bildirimi gelmedi ya da ben görmedim. Konuya yazılanlara bakarken fark ettim.

MSI GL62M 7RDX kullanıyorum. HDD'yi söktüm kötü bir Kingston SSD ile 970 EVO 250 GB var. Ek olarak var olan RAM'i atıp 2x8'lik başka RAM taktım. Bunlar yaptığım değişiklikler.
i5 7300HQ ve GTX 1050 var.

Yaz aylarında çok kontrol etmedim. Oyun oynarken işlemciye bakıyorum daha çok. O da 97 gördü bir ara. GTA V çok zorluyor onun dışındaki oyunlarda 90 falan görüyor. Ekran kartı da ondan 5-10 derece daha az.

Benim boşta o kadar yüksek olmuyor. Bence sizinki de o kadar değildir. Bir şeyler yapmış ve yeteri kadar zaman tanımamışsınız diye düşünüyorum. Benim boşta şu an 57-58. Chrome'da 11 sekme açık. Fark eder mi bilmiyorum ama yarısında 1080p video biraz izlenmiş durumda. Bir de Origin'de oyun iniyor diğer SSD'ye, saniyede 1,5 MB'lik akış var.
Kışık ise bundan 5 derece falan daha az oluyordu boşta. LoL, Valorant, The Long Dark gibi oyunlarda genelde 65+-3 derece oluyor. Adam akıllı zorladığım bi' GTA V var. Onda 70 olduğu, hatta geçtiği oluyor.
Ha bir de sistem taramalarında oluyor yükselmesi. O zaman birazdan anlatacağım önde olan parçayı dik hale getirip yüksekliğini 2,5 cm yapıyorum.
Bilgisayarın arka bacakları masadan 1,5 cm yüksekte duruyor. Altına alüminyum bir parça kesmiştim. Önünde ise 8 mm yüksekliği olan falçata ağzı (maket bıçağı ağzı ya da ne diyorsanız) kutusu var. Asıl amacı kullanımı kolaylaştırmasıydı. Yine de kesinlikle az da olsa faydası var.
Geçenlerde altına peçete girmiş. Sıcaklık fark edince masayı mı delsem diye bakarken fark ettim. Sıcaklığı artıran şey oymuş meğer.
Sistem sıcaklığına HWMonitor ile bakıyorum ben. Samsung Magician ya da CrystalDiskInfo'dan farklı değer üretmiyor ve en yüksek ile en alçağı tutması hoş.

Mesela bunları yazarken video izlemediğim içindir diye düşünüyorum sıcaklık 55'e kadar düştü. Ama daha düşmez. 55-56 arasında takılır sistem bu haldeyken.
Sizin ve diğer arkadaşların dediği soğutucu yöntemini denedim. Fanı monte etmekle uğraşmadım sadece standı var şu an ve 56 derecelere düştü Firefox açıkken. İşlemci ve ekran kartı bende de o dereceleri görüyor. 2017'nin FX serisi olmuş 7. nesil mobil işlemciler. Ve standı kurunca elimi yakan sıcaklık ta önemli ölçüde azaldı. Her şey 10 liralık soğutucuya bağlıymış. Konuda bana yardımcı olan herkese çok teşekkür ediyorum.
1595615584012.png

@Tim konuyu çözüldü olarak işaretler misin?
Eve mümkünse klima taktırabilirsiniz. 74 derece nedir? Benim bilgisayarım ise masaüstü. Ama ilçe ve bizim ev çok sıcak, evde klima yok bir de. (Hatta evin içerisi daha sıcak termometreye göre.) Ama 45 derece bile çok geliyor bana.
1595611809133.png

Screenshot_2020-07-24 Türkiye Üç Günlük Hava Durumu Tahmini AccuWeather.png

Odam 37.3 derece. Harddiskim odamdan 8 derece daha sıcak sadece. :D

Eve mümkünse klima taktırabilirsiniz. 74 derece nedir? Benim bilgisayarım ise masaüstü. Ama ilçe ve bizim ev çok sıcak, evde klima yok bir de. (Hatta evin içerisi daha sıcak termometreye göre.) Ama 45 derece bile çok geliyor bana.
Eki Görüntüle 623084

Eki Görüntüle 623087
Odam 37.3 derece. Harddiskim odamdan 8 derece daha sıcak sadece. :D
Evde 4 tane klima var ve hepsi de bozuk. Zaten eskilerdi birkaç yıl önce fişi çekti 2 tanesi :) Odadaki 2 tane pencereyi açtığımda L şeklinde rüzgar geliyor odaya ve bilgisayar bu alana ucundan da olsa girebiliyor. Şu an eski soğutucuyu temizleyip yeniden birleştireceğim.

@bilinçli pars hocam özellikle SSD'de masaüstü ile dizüstü sıcaklık farkı bu şekilde dağlar kadar oluyor. Ben kış aylarında o civarlarda değerlere ulaştığımı biliyorum.
Siz hangi modeli kullanıyorsunuz ve sıcaklıklar genelde ne kadar oluyor?
Bir şekilde bildirimi gelmedi ya da ben görmedim. Konuya yazılanlara bakarken fark ettim.

MSI GL62M 7RDX kullanıyorum. HDD'yi söktüm kötü bir Kingston SSD ile 970 EVO 250 GB var. Ek olarak var olan RAM'i atıp 2x8'lik başka RAM taktım. Bunlar yaptığım değişiklikler.

Yaz aylarında çok kontrol etmedim. Oyun oynarken işlemciye bakıyorum daha çok. O da 97 gördü bir ara. GTA V çok zorluyor onun dışındaki oyunlarda 90 falan görüyor. Ekran kartı da ondan 5-10 derece daha az.

Benim boşta o kadar yüksek olmuyor. Bence sizinki de o kadar değildir. Bir şeyler yapmış ve yeteri kadar zaman tanımamışsınız diye düşünüyorum. Benim boşta şu an 57-58. Chrome'da 11 sekme açık. Fark eder mi bilmiyorum ama yarısında 1080p video biraz izlenmiş durumda. Bir de Origin'de oyun iniyor diğer SSD'ye, saniyede 1,5 MB'lik akış var.
Kışık ise bundan 5 derece falan daha az oluyordu boşta. LoL, Valorant, The Long Dark gibi oyunlarda genelde 65+-3 derece oluyor. Adam akıllı zorladığım bi' GTA V var. Onda 70 olduğu, hatta geçtiği oluyor.
Ha bir de sistem taramalarında oluyor yükselmesi. O zaman birazdan anlatacağım önde olan parçayı dik hale getirip yüksekliğini 2,5 cm yapıyorum.
Bilgisayarın arka bacakları masadan 1,5 cm yüksekte duruyor. Altına alüminyum bir parça kesmiştim. Önünde ise 8 mm yüksekliği olan falçata ağzı (maket bıçağı ağzı ya da ne diyorsanız) kutusu var. Asıl amacı kullanımı kolaylaştırmasıydı. Yine de kesinlikle az da olsa faydası var.
Geçenlerde altına peçete girmiş. Sıcaklık fark edince masayı mı delsem diye bakarken fark ettim. Sıcaklığı artıran şey oymuş meğer.
Sistem sıcaklığına HWMonitor ile bakıyorum ben. Samsung Magician ya da CrystalDiskInfo'dan farklı değer üretmiyor ve en yüksek ile en alçağı tutması hoş.

Mesela bunları yazarken video izlemediğim içindir diye düşünüyorum sıcaklık 55'e kadar düştü. Ama daha düşmez. 55-56 arasında takılır sistem bu haldeyken.

1595614780144.png

Reddit üzerinde de benzer konular açılmış 88 derece için ılık ifadesi kullanılmış. Samsung kesin olarak şu dereceler arası diye bir bilgi vermemiş. 970 EVO'nun IDLE(boştaki) sıcaklığı 45 derece olarak geçiyor. Okunan değerin NAND yongaları değil üzerindeki kontrölcüye ait olduğu da belirtilmiş. Ki NAND yongaların Max çalışma sıcaklığı 85C olarak geçiyor.

Sizin ve diğer arkadaşların dediği soğutucu yöntemini denedim. Fanı monte etmekle uğraşmadım sadece standı var şu an ve 56 derecelere düştü Firefox açıkken. İşlemci ve ekran kartı bende de o dereceleri görüyor. 2017'nin FX serisi olmuş 7. nesil mobil işlemciler. Ve standı kurunca elimi yakan sıcaklık ta önemli ölçüde azaldı. Her şey 10 liralık soğutucuya bağlıymış. Konuda bana yardımcı olan herkese çok teşekkür ediyorum.
1595615584012.png

@Tim konuyu çözüldü olarak işaretler misin?

Çözüm
Demek ki benim de bir ara soğutucu almam lazım. Bu böyle dayanıyor ama çok da sağlıklı değil çünkü.
Ucuz da olsa gerekiyormuş cidden. Yüklü olan en ağır World Of Warships olduğu için sıcaklıkları o oyun üzerinden değerlendirdim. İşlemci 95 dereceden 87 dereceye, ekran kartı 75'ten 63'e ve SSD ise 74'ten 59 dereceye düştü. Ve oyun sırasında tek bir drop bile yemedim. Klavye yük altında hala biraz el yaksa da öncekinden çok daha katlanılır bir halde.

Her şey 10 liralık soğutucuya bağlıymış. Konuda bana yardımcı olan herkese çok teşekkür ediyorum.
Anlatmak istediğim buydu 😀 benim soğutucu bu. Ama açmadan kullanıyorum laptopu üstüne koyuyorum bu şekilde kullanıyorum. Amaç tamamen yerden yükseltmek. 90-95'i gören laptopu soğutucu soğutamaz ama en etkili soğutucular da bu şekilde tek büyük fanlı olanlar. Eğer ağır bir oyun veya uygulama açarsam 85'e dayandığında soğutucuyu çalıştırıyorum 80'e falan çekiliyor.

Laptopları olduğu gibi kendi saf hali ile kullanmak hele de oyun laptoplarını iyi değil. Hele o zemin sert değilse vay o laptopun haline. Sıcaklığa en temiz çözüm yükseltmek + fan ızgara temizliğidir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı