Arkadaşlar, bu yazımı dikkatlice okuyunuz. Sırf para verdim diye değil, değişime göndermeden önce son bir inceleyeyim, içime sinmezse iade ederim düşüncesiyle ve eleştirel bir gözle, sabah 7'ye kadar monitörü test ettim. Kendi kendimi vesveseden yiyeceğime, kutuya koyduğum monitörü üşenmeden kurdum ve kullanmaya başladım.
Başlık başlık yazacağım:
Kontrast
Monitörün kontrast oranı standartların üzerinde. 2925:1 native contrast oranı var. Siyah renkler gerçek anlamda çok derin. Ek olarak local dimming üst düzey değil ama hiç olmamasından kesinlikle iyi. Bu arada üst düzey olmamasına bakmamak lazım, çünkü piyasada hemen hemen local dimming özelliği olan monitör yok denecek kadar az. Samsung, bu monitöre LED TV kafasında davranmış ve local dimming sunarak, iyi etmiş. Şöyle ki ASUS ROG PG279Q, MSI Optix MPG27CQ ve Dell U2718Q gibi birçok sağlam monitörde local dimming yok.
Ghosting
Bu meseleye özellikle eğilmek istiyorum. Dün gece birkaç yorum okuyunca, kendimle adeta savaş verdim. Çünkü 30 dk oynayıp, ghosting görmediğim bir monitörü kutusuna koyduktan sonra, yorumlarda VA panelde ghosting var, rahatsız ediyor gibi şeyler okudum. Bu da insanı ister istemez geriyor, vesveseye sokuyor. Ben de kendimi sorgulayana kadar, hiç üşenmedim ve monitörü kutusundan tekrardan çıkararak test ettim.
Elimdeki 144Hz, 1Ms (tüm monitörler gibi kağıt üzerinde 1Ms) 27" Full HD TN panel ASUS monitörümle kıyas yapmaya başladım.
Öncelikle
TestUFO: Ghosting buradan ghosting testi yaptım ve net olarak söylüyorum ki ikisi de birebir aynı. Arada fark varsa da bu, Arctis 5 ile Arctis 5 2019 edition kadar bile değil. (Gözünüzün önüne getirin diye bu örneği verdim.)
Şuna emin olun ki en kral TN panelde dahi bir miktar ghosting var ve bunu yalnızca
TestUFO: Ghosting gibi sitelerde, ruh hastası manyaklar gibi gözlem yaparak görebilirsiniz. Bu kaliteli bir VA ve IPS panel için de geçerli. Yani, o bariz ghostinglerin olduğu, gözlerimizin kanadığı yıllar geride kaldı. Adamakıllı her firma, belli bir seviyenin üzerindeki monitörlerinde bu konuyu aşmış.
Ardından BF V, GTA V, CS: GO, Rainbow Six: Siege, PUBG, Overwatch, Apex Legends, Black Desert Online ve League of Legends oyunlarında, iki monitörle de en az 15 dakika vakit geçirdim. Kesinlikle ama kesinlikle hiçbir oyunda ne TN panel monitörümde ne de VA panel olan Samsung C27HG70 monitörümde ghosting ile karşılaşmadım. Bakın evet, TN panelin tüm panellere oranla bir tık daha akıcı olduğu bir gerçektir fakat göz öyle bir organ ki alıştığı andan itibaren ve o renklerin kalitesiyle birlikte o ufak farkı kapatıyor.
Kaldı ki ben hayatımda ilk defa curved VA panel bir monitörde oyun oynadım ve eğer problemli bir panel olsaydı, oyuna ilk başladığım anda gariplik yaşar, bu ne? derdim (Yıllarca TN panel kullanmış birisi olarak).
Zaten olay ne biliyor musunuz? Ben Allah'tan, bazı takıntılı insanlara bu sebepten dolayı sabır diliyorum. Bir deney yapalım: İki gözünüzü de açın ve işaret parmağınızı sağa sola hızlı bir şekilde sallayın. Alın size ghosting. Tüh! Allah ghostingli göz yaratmış. İşte olay bu kadar basit. Bu derece, hafif bir ghosting monitörde olsa ne olur, olmasa ne olur?
Kısacası bu monitörde ghosting yok ve elinize fabrika çıkışından problemli bir cihaz gelmedikçe de ghosting yaşamayacak ya da bundan rahatsızlık duymacaksınız. Emin olabilirsiniz.
Görme Açısı
Görme açısı bir IPS panel kadar değil fakat TN panellerden daha iyi. Dikkat etmeniz gereken bir nokta var: Bazı puanlama sitelerinde TN panel ile VA panellerin görme açılarını aynı ya da yakın olarak görebilirsiniz ama ciddi anlamda kalite farkı var. TN panellere alttan, üstten, yandan baktığınızda renklerin ve görüntünün negatifleştiğini görürsünüz. Eski fotoğraf makinelerindeki negatif filmleri düşünün. TN paneller aynı o şekilde görünüyor. C27HG70'in paneli ise IPS kadar geniş görme açısı sunmasa da bir oyun ya da film deneyimini olumsuz yönde etkilemiyor. Filminizi rahatlıkla, yayılarak izleyebilirsiniz. Oyunları ise zaten ekranın karşısından oynadığımız için, açıya gerek kalmıyor.
Kıyas yapabilmeniz adına; muadili MSI Optix MPG27CQ'nun görme açıları, bu monitöre oranla daha alt kalıyor. Rtings'te de bu testlere ulaşabilirsiniz.
Gri ve Siyah Bütünlüğü
Monitörün gri renk homojenliği muhteşem. Kesinlikle dirty screen effect problemi yok. Siyah homojenliği ise genel olarak fena değil. Karanlık bir odada, karanlık görüntünün bütünlüğünü bozmasa da bir miktar backlight bleeding var olduğu söyleniyor. Yalnız şöyle ki ben bunu fark etmedim. Sonradan araştırınca bir miktar olduğu yazıyordu. Dün gece yaptığım teste göre, karanlık odada ve karanlık sahnelerde beni rahatsız eden bir durum yaşamadım.
Şu videonun, 22:42 süresinde de bir problem yaşanmadığını görebilirsiniz:
Örneğin Rtings'te en kral siyah bütünlüğüne 7 puan verilmiş. Bu monitör ise 5 puan almış. 7 puan alan monitör; Philips Momentum 436M6VBPAB ve ülkemizde fiyatı 6.000 TL. Eğer 2K 27" muadili olarak, siyah homojenliğinin gayet güzel olduğu monitör isterseniz, AOC AGON AG271QX (6.1 puan) var fakat onun da kontrastı, görüntü kalitesi ve pre kalibrasyonu bu monitörün gerisinde kalıyor. Ek olarak ülkemizde 5.400 TL'den satılan, 2K 144Hz IPS panel ASUS ROG Swift PG279Q'nun siyah homojenliği de testlerde 5.8 puan alıyor ve siyah görüntünün genelinde bir bulutlanma var. Dolayısıyla bu monitör hem fiyat hem performans hem de muadilleri düşünüldüğünde, bu konuda alınabilecek iyi bir monitör.
Color Banding
Monitörde color banding yok ve gradient değerleri muhteşem. Renk derinliği gerçek 8 Bit fakat Rtings'te yapılan testlerde 10 Bite eş değer kabul etmişler. Sebep olarak da 10 Bitlik gradyanın düzgün ve net görünmesini göstermişler.
Parlaklık
Monitörün parlaklığı çok iyi. Hem SDR hem de HDR parlaklığı göz doyuruyor. Parlaklık konusunda kesinlikle bir eksiklik çekmezsiniz. Bir monitörün parlaklık değerinin iyinin üzerinde olması için sınır değer; 300 cd/m2. Bu monitör ise 352 cd/m2. HDR parlaklığı çok üst düzey olmasa da o da 355 cd/m2. 550 cd/m2'nin üzerinde olsaydı daha güzel olurdu fakat monitör gerçekten yeterli değerlere sahip.
Yansıma
Monitörün yüzeyi yarı mat olduğu için, ekrandaki yansımaları yüzeye çok iyi biçimde dağıtıyor. Bu konuda kavisli ekran olmasının da avantajı var. Parlak ve çok fazla ışık alan odalarda rahatlıkla kullanabileceğiniz bir monitör.
Flicker / Görüntü Titremesi
Monitörde PWM arka aydınlatma kullanılmadığı için, görüntü titremesi yok denecek seviyede. Bu da gözlerinizin sağlığı ve yorulmaması için önemli. Yani monitör, flicker free özelliğine sahip.
C27HG70'in flicker grafiği:
Gördüğünüz gibi yüksek parlaklıkta aşırı stabil, %0 parlaklıkta bile stabilitesini koruyor ve göz sağlığı için makul seviyede. Kaldı ki monitörünü %0 parlaklıkta kullanan kişi sayısı, hiç yok denecek kadar az.
OSD Ekranı
Monitörün OSD ekranı çok kullanışlı. Kasanın arkasına, rahatça erişebileceğiniz noktaya joystick tarzında bir buton koymuşlar ve istediğiniz ayarlara, çok pratik bir şekilde erişebiliyorsunuz.
Tasarım
Monitörün tasarımı, diğer monitörlere göre daha farklı ve ilginç. Biraz kaslı ve premium bir görüntü vermek için yapılı bir platform kullanmışlar. Masanızın durumuna göre seçmenizi öneririm. Özellikle de monitörün ayakları yapılı duruyor fakat gerçekten de yere sağlam basıyor. Monitörün arkasındaki led ışıklandırma da çok hoş olmuş. Portal gibi duruyor
Ayrıca monitörün çerçevesi ince ve premium duruyor. Gümüş bir alaşım vererek, çok şık bir görüntü sunmuşlar.
Ek olarak kavisli ve 27" bir monitöre göre paneli gerçekten ince ve kaba değil.
Monitörün pivot olduğunu da unutmayalım. Dik dönebiliyor.
Ek Özellikler
Black Equalizer olayı gerçekten çok iyi düşünülmüş. Monitördeki siyah dengesini ve doygunluğu ayarlayabiliyorsunuz ve gerçek anlamda, son derece göz doyuruyor. Birçok monitörde olduğu gibi, bu monitörde de anti blue light, göz koruması var.
FreeSync 2 desteği sunuyor. Şu an AMD ekran kartı kullanmıyorum fakat ileride AMD'nin ekran kartı konusunda da güzel bir çıkış yapacağına inandığım için, benim için ileriye dönük bir özellik.
Monitörün üzerinde 2 adet 3.0 USB portu olması iyi düşünülmüş.
Sonuç
Gerek ofisinizde, gerekse de oyunlarda çok rahat ve keyifle kullanabileceğiniz bir monitör. Monitör, satış stratejisi olarak "gaming monitör" sınıfında çıkarılmış ve oyun konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyeceğinize emin olabilirsiniz.