Sanayide Kullanılan Kaynak İşleme ve Yöntemleri

HASRETKODAK

Femtopat
Katılım
18 Eylül 2020
Mesajlar
4
Kaynak (Weld) Nedir?
Kaynak; birbiri ile aynı veya benzer alaşımlı parçaları, malzemeleri veya erime sıcaklıkları birbirine yakın metalleri birleştirmede kullanılan bir yöntemdir. Parçalar ya eritilerek ya da basınç altında bırakılarak işlem yapılır. Kaynak sadece metal üzerinde uygulanmaz aynı zamanda Termoplastiklerde de uygulanmaktadır sadece yapılma yöntemi farklıdır. İngilizce'de “Welding” olarak tanımlanır.

Kaynak yapılırken parçanın kaynak edilen alanı eritilir ve kaynak elektrodu, teli vs. ile doldurulur. Lehim yöntemini kaynak ile karıştırmamak gerekir çünkü lehimlemede parçaların herhangi bir deformasyonu söz konusu değildir sadece lehim erir ve parçalar birbirine tutturulur. Kaynak “SÖKÜLEMEYEN BİR BİRLEŞTİRMEDİR”.

Kaynak amaca göre; 1) Birleştirme Kaynağı 2) Dolgu kaynağı olarak ikiye ayrılır.

Çelik içerisinde bulunan Karbon (C) oranına göre kaynaklanabilme özellikleri değişkenlik gösterir, yani karbon oranı C ≤ 0.22% ise çok rahat kaynak yapılabilir, 0.20 < C ≤ 0.3% arasında 100°C ila 150°C arasında ön ısıtma, 0.30 < C ≤ 0.45% arasında 150°C ila 275°C arasında ön ısıtma, 0.45 < C ≤ 0.8% arasında 275°C ila 425°C arasında ön ısıtma yapılması gerekmekte olup karbon oranı C ≥ 0.8% ise kalitesiz veya kaynak yapılamama durumu kendisini gösterir. İmalat çeliklerinde karbon kütle miktarı değişkenlik göstermektedir örneğin: ST33'te karbon 0.25%, ST37-2'te Max.0.2%, ST50-2'de 0.3%, ST60-2'de 0.4%, ST70-2'de 0.5% oranında bulunmaktadır. ST 50-2, ST60-2, ST70-2 imalat çeliklerinde karbon oranları biraz yüksek olduğundan kaynak yapmaya başlamadan önce ön ısıtma yapılmaları ve kaynaktan sonra kesinlikle tavlanmaları gerekmektedir. Eğer bu ön ısıtma ve tavlama yapılmaz ise parça kırılganlık özelliği taşıyacağından büyük sorunlara yol açabilir (Yüksek karbonlu çeliklerde mutlaka ön tavlama uygulanması gereklidir.).
 
Güzel bilgiler vermişsiniz, Mukavemet ve İmalat dersleri aklıma geldi :) Kaynak çok ilgimi çekmemişti ancak o dönem oturup TIG(Tungsten Inert Gas) kaynak yöntemini araştırmıştım. HAZ(Heat-Affected Zone)/ITAB(Isı Tesiri Altındaki Bölge) ve Rekristalizasyon'u anlamak önemli. Çelikleri kaynaklarken Demir-Sementit diyagramlarını okumak zaten işin olmazsa olmazı. Alüminyum kaynaklayabilene helal olsun :) Kaynak mukavemet hesaplarını yaparken iki tür, kaynak kalitesine bağlı olan parametreler bulunmakta. Kaynağı yapan kişinin ne kadar önemli olduğunu buradan da anlayabilirsiniz. Gerçi bu dersleri aldım ama okul bitince işim Akışkanlar Mekaniği ile ilişkili oldu :)
 

Geri
Yukarı