Sanıldığının aksine, her korsan yazılım zararlı mıdır?

102035

Kilopat
Makaleler
1
Merhaba. Bugün doğru sanılan ama aslında yanlış bir bilgi olan, "Her korsanın içinde en az 1 zararlı vardır." ifadesini ve benzerlerini doğrusuyla değiştirmek için bu konuyu açtım.
Öncelikle, tabii korsan yazılımlara destek vermiyoruz. Ancak bu demek değildir, doğru olan bir şeyi yanlış belirtelim.
Evet, soru-cevap şeklinde gidebiliriz bence. Hadi başlayalım. :)

1-Cracker kimdir, niye cracklerler?
Crackleyenler, aslında bir camia diyebiliriz. Bu işi ideoloji haline getiren kişilerin birbirini bulmasıyla oluşan bir camia.
Crackleyenler, karşısındaki gruplarla sürekli savaş içerisindedir. Amaçları, yeni çıkan bir yazılımı diğer tüm gruplardan önce cracklemek ve lord koltuğuna oturmaktır. Yani burada amaç tamamen egoyu tatmin etmektir.

2-Cracker ve Uploader arasındaki fark nedir?
Cracker, cracklediği programı "Upside" dediğimiz normal halkın ulaşamayacağı bir yere lakabıyla ilk upload eden olup, yarışın kazananı olur.
Dediğim gibi amaç, yeni bir programı ilk crackleyen olmaktır. İlk crackleyen camia "Upside"a cracklediği yazılımı upload eder. Yani onların amacı para kazanmak değil. Siz zaten umurlarında değilsiniz. Onların amacı sadece egolarını tatmin etmek.
Daha sonra "Upside"dan "Underside"a düşen cracklenmiş program uploaderların eline geçer.

İşte zararlı yazılım muhabbeti burada başlıyor.
Uploaderlar, eline geçen crackli programı halka açık bir dosya paylaşımının olduğu siteye upload ederler.
Tabi amaçları para kazanmak olan uploaderların kullandığı yöntemler vardır.
Yani zararlı yazılımı cracklere enjekte eden kişiler cracker değil, uploaderlardır!

3-Uploaderların çeşitli para kazanma yöntemleri ve cracklerin içine enjekte edilen zararlılardan kurtulma yöntemleri:

Uploaderların amacı yine kendi egolarını ilk uploadlayan olarak tatmin etmek ama tatmin ederken de para kazanmaktır.
Bu para kazanma yöntemleri genelde üçe ayrılır:

• Kısaltılmış linkler
  • Download başına elde edilen para
  • Bitcoin mining/Adware
Uploaderlar genelde bu üç yöntemden ikisini birlikte kullanır.
"Kısaltılmış linkler" ve "Download başına elde edilen para" yöntemlerini kullanan uploaderların, upload ettiği crack yazılımının içinde zararlı bulunmaz. Burada önemli olan, cracki güvenilir bir uploaderın sitesinden yüklemektir.

Ancak gözü paraya doymayan uploaderlar bu üç yöntemi birlikte kullanabilir.

3. yöntemi kullanan uploaderlardan korunmak için, setup dosyasının bağlandığı IP adreslerini setup dosyasını çalıştırmadan önce tespit etmeniz lazım. Bunu Hybrid Analysis ile veya "App Any Run" sitesi ile analiz edebilirsiniz. Eğer örneğin "Trojan Dropper" ise o setup dosyasını bilgisayarınızdan kaldırmanız lazım. (Çıkan AV sonuçlarına göre değil, bağlandığı IP adreslerine ve o IP adreslerinin bilgisayarınıza ne indirdiğini kontrol ederek zararlı olup olmadığını anlamanız lazım.)

Cracker ile uploader arasındaki farkı anladığınızı düşünüyor, her korsan yazılıma "zararlı" damgası vurmaktan vazgeçtiğinizi umuyorum.
Son olarak, hiçbir şekilde korsan yazılımı desteklemiyoruz. Bu konu, korsan yazılımlarla ilgili doğru sanılan yanlışları düzeltmek için açılmıştır. İyi Sosyal'ler. :)

Son düzenleme:
Bence her korsan zaralı değil. Ben eskiden sürekli korsan oynardım ve virüs tarayıcılar ile tarardım. Tam İndir hariç temiz çıkardı genelde. Siteyi de uyarı olsun diye belirttim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Her korsan yazılım zararlı diyemeyiz. İçinde zararlı yazılım veya virus olsa, zaten virus programları tarafından veya Windows Defender tarafından anında algılanıyor. Yine de korsan yazılım veya oyun tasvip etmediğimiz bir şeydir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı