Sapphire RX 590'de Coil Whine Sorunu

Daha fazla  
Meslek
Mühendis
İtopya adlı siteden DADG2 almıştım. Sapphire RX 590 Nitro+ kartımda "coil whine" sorunu olduğunu fark ettim. Coil whine ne biliyorum. Bir de sizin görüşlerinizi almak, ses kaydımı dinletmek için bu konuyu açıyorum.

Sistem bana teslim edileli 2 hafta oluyor yani kart çok yeni. Sesi tanımlamam gerekirse rahatsız edici bir tiz dırıltı sesi, sanki dişçi makinesi çalışıyor gibi... Bu rahatsız edici ses oyuna girdiğimde başlıyor Alt+Tab ile masaüstüne dönüldüğünde yada oyundan çıkıldığında kesiliyor. GPU yük altındayken oluyor. Kulağımla çok net duyuyorum ses kaydına almaya çalıştım bir de siz dinleyin.

Anlamak için mutlaka telefondan ya da tizi iyi bir kulaklık ile dinleyin:

Sizce ne yapmam gerekiyor? Bu sorun RX 590'larda yaygın mıdır?

Kartımda gözle görünen bir sorun yok. Oyunlarda da problem yaşamıyorum. Donma, kasma, makinenin kapanması gibi şeyler hiç yaşamadım. Sadece sürekli şu uyarıyı alıp duruyorum ama bununla bir ilgisi yoktur?

Eki Görüntüle 417266
Wattman hatası, bu AMD kartlarda sık görülen bir hata. Araştırabilirsin.
Onun dışında RX 570 ve 580 için undervolt rehberlerine bakmalısınız. 590 için olanı da vardır belki. Onlardan undervolt yapmayı önerip kartı daha iyi değerlere çekerseniz "belki" ses kesilir. Denemekten zarar gelmez. Çünkü kartınızın hem daha serin çalışmasını sağlar, hem daha az güç tüketir kartınız, hem de daha uzun yaşar.

Wattman hatası, bu AMD kartlarda sık görülen bir hata. Araştırabilirsin.
Onun dışında RX 570 ve 580 için undervolt rehberlerine bakmalısınız. 590 için olanı da vardır belki. Onlardan undervolt yapmayı önerip kartı daha iyi değerlere çekerseniz "belki" ses kesilir. Denemekten zarar gelmez. Çünkü kartınızın hem daha serin çalışmasını sağlar, hem daha az güç tüketir kartınız, hem de daha uzun yaşar.
Wattman hatası tam olarak nedir bilmiyorum ama bu uyarı hemen hergün geliyor. Belirttiğim gibi sistemim henüz 2-3 haftalık. Bunlarla uğraşmak yerine ekran kartını itopyaya göndermeyi düşünüyorum ama muhtemelen 2-3 hafta boş boş bekleyeceğim... 😣

Bu ses kayıtlarını Battlefield V, Battlefront 2 gibi oyunlarda almıştım. Rica etsem bu iki oyundan birinde tekrar dener misin? Battlefield 1 de olabilir. Bazı oyunlarda baya kısık bir ses çıkarken bu oyunlarda ciddi ses çıkmakta. İşlemci ve GPU'yu iyi kullanıyorlar. Ben de en çok bu oyunları oynadığım için eziyet oluyor...
Maalesef bahsettiğiniz oyunlar bende bulunmuyor. Assassins Creed Origins veya Watch Dogs 2 gibi işlemci kullanan oyunlarda öyle bir ses duymadım. Oyunları kulaklıksız düşük sesle oynuyorum genelde. Sizin için bir daha denerim bu oyunlarda.
Biraz daha dinledim baya bobin sesine benziyor. Wattman hatası da aldığınıza göre akımsal bir problem gini gözüküyor. Overclock yaptınız mı karta?

Bu kadar coil whine benim güç kaynağımda da oluyor. Ama anladığım kadarı ile rahatsız edici bir derecede değil. Çünkü fan sesinin o kadar duyulduğu yerde coil whine zor duyuluyor.
Ama Wattman hatası başlı başına farklı bir durum sorun olma ihtimali var. Fakat coil whine diye servise verirseniz olduğu gibi geri gelir sadece bu ses seviyesi ile.

2 hafta olmuş be birader daha önce tespit edemedin mi? Sistemi değiştirmeyi unut bir kere
Kasa devamlı kapalı duruyordu, ısıyı iyi atsın diye yan kapağı söküp kasayı da masanın üzerine çıkardığımda farkettim. Normalde kasa biraz benden uzaktaydı.

Watch Dogs 2 de sessiz bir şekilde denedim. Herhangi bir ses duymadım. Kartınıza overclock yaptıysanız PSU yeterli güç sağlayamıyordur diye düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Maalesef bahsettiğiniz oyunlar bende bulunmuyor. Assassins Creed Origins veya Watch Dogs 2 gibi işlemci kullanan oyunlarda öyle bir ses duymadım. Oyunları kulaklıksız düşük sesle oynuyorum genelde. Sizin için bir daha denerim bu oyunlarda.
Biraz daha dinledim baya bobin sesine benziyor. Wattman hatası da aldığınıza göre akımsal bir problem gini gözüküyor. Overclock yaptınız mı karta?
Watch Dogs 2 de sessiz bir şekilde denedim. Herhangi bir ses duymadım. Kartınıza overclock yaptıysanız PSU yeterli güç sağlayamıyordur diye düşünüyorum.
Hayır overclock yapamadım. Stok nasıl geldiyse öyle kullanıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı