Satranca yeni başlayan birine tavsiyeleriniz nelerdir?

Oyunun başında, ortasında veya sonunda neler yapabileceğini, yaptığın hamlelerin oyunu nasıl bir yola sürükleyeceğini bilmek diyebiliriz kaba bir şekilde açıklarsam eğer. Örnek olarak "açılışlar" birer satranç teorileridir, açılış teorisi deriz.

Eğer oyun taşlarına, kurallarına vs. tamamen hakimsen hamlelerin nasıl yazıldığını, tahta dilini öğren. Bu teorileri okuyup anlamana çok yardımcı olur. Bundan sonra ilk başta açılışlar olmak üzere kendini geliştir. İnternetten satranç turnuvası maçlarını izleyebilirsin, gelişimine çok katkısı olur. İnsanların açılışlarına odaklan mesela.

İlk başta mesela en çok oynanan açılışlardan birisi olan İtalyan açılışını öğrendin. Gir internetten bir maça bu açılış üzerine odaklan, farklı kararlarının oyununu hangi yollara götürdüğünü gör. Bu açılışta ustalaş sonra farklı şeyler dene vs. başka bir sorun varsa etiketleyip sorabilirsin başka zamanlarda da.

Hocam kitap satın alsam yararı olur mu? Ders/kurs videoları izlemek fayda eder mi?
 
Hocam ders vidolarının ne gibi faydası oldu?
Hocam ders videolarından açılışları ve taktikleri öğrendim. Örnek olarak oyunsonunda opozisyonu bilmeyen birisinin karşısındaki kişi opozisyonu biliyorsa opozisyonu bilmeyen kişi büyük ihtimalle kaybedecek. Ayrıca kitap yoksa açılış ve taktik öğrenmek için tek yol ders videosu izlemek. Ders videoları izlemeseydim en az 2-3 kat kötü oynardım.
 
Selim Gürcan hocanın satrançta ustalık kursu adlı bir kitabı var şiddetle öneririm bana çok şey kattı. Sattığı kitaplar arasında jose Raul Capablanca'nın satrancın temelleri adlı kitabının türkçesi de var. Önce onu okuyup sonra satrançta ustalık kursu kitabını okursanız size çok şey katacaktır. Ayrıca kendisinin satranc dersleri adında YouTube kanalı var orada da güzel şeyler anlatıyor. Benim önerim olarak siyahlar taşlarda ve beyaz taşlarda bir tane açılış öğrenin ve sadece o açılışları oynayın bir süre. Kısa süreli oyunlara girmeyin en az 10 dakika olsun.
 

Geri
Yukarı