Savunma Sanatı Önerisi

Konuyu başka bir yere çekmek gibi olmasın ama her şeyden önce savunma sanatını öğrenmeye gerçekten ihtiyacın var mı? Neden öğrenmek istiyorsun? Bu soruları sor kendine. Çünkü; bir çok insan gibi biz de bazen çevreden, filmlerden, oyunlardan etkilenebiliyor ya da sadece topluma karşı bir ayrıcalığa sahip olma eğiliminde bulunabiliyoruz. Eğer gerçekten bu sorulara verebileceğin bir cevabın varsa kendi seçimini kendin yapabilirsin diye düşünüyorum. Çeşitli nedenlerden dolayı (Türkiye şartlarında verilen eğitimin kalitesi vb.) kararsız kaldıysan da şunu söyleyebilirim; Türkiye'de uzak doğu dövüş sanatlarından çok boks ve türevi sporlarda kendini daha iyi geliştirebilirsin. Çünkü karmaşık bir yönü yoktur. Hocanın yönlendirmesiyle vereceğin performans kadar verim alırsın. Uzak doğu dövüş sanatları daha karmaşık gibidir. Aslında karmaşıklıktan ziyade daha detaylıdır. Çünkü; en temelinde zaman zaman dalga konusu da olan birer felsefeye sahipler. Birer öğretisi vardır bu dövüş sanatlarının. Öğreti olayını da yanlış anlayanlar var. Filmlerde, insanlar üzerinde etki bırakmak için çekilen dramatik sahnelerde bahsi geçen öğretiler gibi düşünmeye gerek yok bunu. En basit örnek; her şeyden önce saygıyı benimsemiş dövüş sanatlarında kimin kime ne kadar saygısı var? Bu çekinilecek, dalga geçilecek vb. bir konu değil. Üstelik bırak sıradan insanların bu tür şeylerle dalga geçmesini, hocaların kaç tanesi bu öğretiler doğrultusunda öğrencilerini eğitiyor acaba? Bir çoğu işi ticarete dökmekten başka bir şey yapmıyor. Kuru eğitim diyorum ben buna. Sonucunda bir şeyler öğreniyorsun ama boşunaymış gibi gelebiliyor. İşte o boşluğu dolduracak bir hoca da bulmak pek mümkün değil. Ancak gerçekten iyi bir hoca bulursan kendini geliştirebilirsin ama hangi dalda gelişeceğine senin karar vermen lazım. Ben de kyokushin stilinde karate eğitimi almak istiyorum ama daha netleştiremediğim bir konu var ve ayrıca şuana kadar baktığım hiçbir kulüp de ilgimi çekemedi açıkçası.
Sana bu sporu yap, şu dövüş sanatında geliş, bu etkilidir, şu değildir gibi belki de seni sonradan pişman olacağın bir yola iletecek tarzda önerilerde bulunmaktansa konuya daha genel bir açıdan bakıp kararı sana bırakmak bana daha mantıklı geldi. Umarım hem senin hem de bunu okuyacak olanlar için yararlı bir yazı olur.
(Daha önce taekwondo, boks, kickbox, kısa bir süreliğine de wing chun eğitimi aldım.)

Dostum eğer bacağın uzunsa ve bacağını sağlam kullanmak istiyorsan sana taekwondoyu önerebilirim, gerçekten güzel bir spor bacağın sağlamsa seni kimse durduramaz eğer bu sporları kötü amaçla kullanmak için yapmak istemiyorsan.

Sokakta kendini korumak istiyorsan Krav Maga seçebilirsin. Krav Maga'da bıçaklı ve aklına gelebilecek her türlü saldırıya karşı kendini savunabilirsin. Aslında tüm dövüş sporlarının faydası olur. Spor yapıp kendini korumak istiyorsan Kickboks veya Muay Thai öneririm. Karate (Kyokushin hariç) ve Taekwondo zorlayabilir çünkü ilerleme kaydetmen için yıllarını vermen gerekir. Ayrıca stillerin çoğu tam temaslı olmadığından sokağa uyarlamak zordur. Onun dışında sportif yapıda olmadığını düşünüyorsan Aikido var. İyice araştırıp seçmelisin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı