Sayısal bölümden mezun olmadan yazılımda ilerlenebilir mi?

Wroxy35

Centipat
Daha fazla  
Selam, 15 yaşında 10.sınıf öğrencisiyim. Yazılıma ilgim var. Öğrenmek ve uygulamak hoşuma gidiyor. Şu anlık HTML, CSS, JavaScript dillerini biliyorum. Python öğrenmeye başladım. Hedefim Full stack developer olarak çalışmak. Fakat önümüzde ki yıl için alan seçimi var. Normalde yazılım mühendisliği için sayısal seçicektim fakat sayısala kafam basmıyor. Anlaması da öğrenmesi de benim için çok zor. Sayısal seçersem başarılı olma ihtimalim çok az. Bu yüzden dil seçmeye karar verdim. Hem dilimi geliştiririm, hem ileride yurt dışında yazılımcı olarak çalışabilme ihtimalim olur. Fakat dil seçer isem yazılım mühendisliğini üniversitede okuyamayacağım. Sizlerden sorum şu.

1- Dil seçip kendimi yazılımda iyice geliştirirsem ileride iyi bir işte yazılımcı olarak çalışabilir miyim? Bundan kastım iş bulmak değil, 15-20k maaş alan iyi bir yazılımcı olabilir miyim?

2- Diplomam olmadan düzgün yerlere gelebilir miyim?

3- Dil okumamın bana ne gibi katkıları olabilir. Eğer bir katkısı olmaz ise sayısal seçmek zorundayım.

Hocam bildiğim kadarıyla yazılım ve bilgisayar mühendisliği alanında düzgün yerlere gelip işlerin yolunda gitmesi için diploma olması lazım. İllahi düzgün yerlere gelirsiniz ama yazılım şirketleri diploma olmadan pek şans tanımıyor.

Mümkün ve yanlış tercih. Bir şeyin mümkün olması mantıklı bir karar olduğu anlamına gelmiyor.
Normalde yazılım mühendisliği için sayısal seçicektim fakat sayısala kafam basmıyor. Anlaması da öğrenmesi de benim için çok zor. Sayısal seçersem başarılı olma ihtimalim çok az. Bu yüzden dil seçmeye karar verdim.
Bu şekilde bölüm seçmeyin. Her bölümün kendine göre zorluğu var. Ayrıca sırf zor diye sürekli hedeflerinize giden yoldan mı sapacaksınız? Zorsa çalışır yaparsınız, mezun olmak ve standart bir developer olmak için çok zeki olmaya gerek yok. Kafam basmıyor düşüncesinden vazgeçin, çalışmaya başlayın ve düzgün bir üniversitede bilgisayar mühendisliği okuyun.

Yazılım alanında ilerlemek istiyorsanız evvela ingilizce dili şart. Diploma olmadan bir iş yerinde çalışmanıza ne kadar izin verirler orası bilinmez. Sayısala gelince yazılım ile uğraşan kişilerin sayısal ile de haşır neşir olduklarını biliyorum yanlışım varsa düzeltin lütfen. Yazılım mühendisliği diplomanız olursa ve kendinizi kanıtlarsanız ciddi rakamlar kazanabilirsiniz. Yaptığınız çalışmaları referans olarak sunabilirsiniz.

Selam, 15 yaşında 10.sınıf öğrencisiyim. Yazılıma ilgim var. Öğrenmek ve uygulamak hoşuma gidiyor. Şu anlık HTML, CSS, JavaScript dillerini biliyorum. Python öğrenmeye başladım. Hedefim Full stack developer olarak çalışmak. Fakat önümüzde ki yıl için alan seçimi var. Normalde yazılım mühendisliği için sayısal seçicektim fakat sayısala kafam basmıyor. Anlaması da öğrenmesi de benim için çok zor. Sayısal seçersem başarılı olma ihtimalim çok az. Bu yüzden dil seçmeye karar verdim. Hem dilimi geliştiririm, hem ileride yurt dışında yazılımcı olarak çalışabilme ihtimalim olur. Fakat dil seçer isem yazılım mühendisliğini üniversitede okuyamayacağım. Sizlerden sorum şu.

1- Dil seçip kendimi yazılımda iyice geliştirirsem ileride iyi bir işte yazılımcı olarak çalışabilir miyim? Bundan kastım iş bulmak değil, 15-20k maaş alan iyi bir yazılımcı olabilir miyim?

2- Diplomam olmadan düzgün yerlere gelebilir miyim?

3- Dil okumamın bana ne gibi katkıları olabilir. Eğer bir katkısı olmaz ise sayısal seçmek zorundayım.
Dersleriniz ne kadar iyi veya ne seviyedesiniz bilmiyorum ama sayısal seçin derim. Sonrada Yazılım Müh. veya Bilgisayar Müh. okursunuz. Sıradan bir üniversiteye bile gitseniz kendinizi geliştirip ispatladıktan sonrası kolay.

Sorularınıza gelirsek:

1- Olabilirsiniz. Diplomanın olmaması bazı yerlerde önünüze engel olabilir ama tabi ki bu iyi bir yazılımcı olmaya engel değil. Diploma yok diye kimse elinizden klavyeyi almıyor sonuçta. Dediğiniz maaş iyi bir şirketteki Junior yazılımcı maaşı sayılır. İyiyseniz alırsınız çok rahat o maaşı.
2-Evet
3-Açıkçası pek bir katkısı yok. İngilizceniz varsa pek bir anlamı yok. İngilizcenizi geliştirmeniz gerekiyorsa da üniversitede hazırlık okuyabilirsiniz.

Dil alanı seçip boş vakitlerinde yazılım öğrenir hem dil öğrenir hem yazılım öğrenir daha iyi değil mi?

Dil alanı seçip boş vakitlerinde yazılım öğrenir hem dil öğrenir hem yazılım öğrenir daha iyi değil mi?
Evet,bende böyle düşünüyorum.Fakay dilden mezun olunca üniversitede ne okuyacağım?Üniversite bitince yazılımdan iş bulabilecek miyim? Bunlar kafamı karıştırıyor.Sayısal kafam az da olsa var çalışırsan yaparım fakat dili de gözden geçiriyor aklım

Evet, bende böyle düşünüyorum. Fakay dilden mezun olunca üniversitede ne okuyacağım? Üniversite bitince yazılımdan iş bulabilecek miyim? Bunlar kafamı karıştırıyor. Sayısal kafam az da olsa var çalışırsan yaparım fakat dili de gözden geçiriyor aklım.

Freelancer olarak illaki iş bulunur fakat kim daha önce hiçbir fiziki çalışma tecrübesi olmayan birine iş verir kim piyasayı tanımayan bir insana iş verir belki freelancer olarak sabit bir maaştan çok daha fazla para kazanabilirsin fakat önce 2-3 yıl fiziki olarak çalışman gerek bunun içinde üniversite şart.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı