Lise mezunu olarak yazılımda iş kazanabilir miyim?

• Konuyu başlatan Xed
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 52
  • Görüntüleme 21.279
Kurslara gidersin ve bir şeyler öğrenirsin. Hatta kursa bile gitmene gerek kalmadan kendi kendini eğitebilirsin fakat bir yere kadar. Bir işi gerçekten seviyorsan o iş ile ilgili ciddi ve akademik bir eğitim alman gerekiyor. Bunun için de üniversiteye gidilmeli. Üniversite sana sadece ham eğitim vermez. Grup çalışmalarında bulunmak, üniversitenin kendi kültürünü edinmek ve hocalarla etkileşim halinde olabilmek çok önemli. Bütün bunlar seni gerçek hayata hazırlar. Üniversiteye gitmeden yazılım ya da bilgisayar mühendisi olarak bir yerde çalışmak da çok ama çok düşük bir ihtimal. Yani kısacası her şartta üniversiteler önemli.

Evet kazanabilirsin. Bitwise hocamın yazdıklarına aynen katılıyorum. İş bulursun ancak bir yere kadar gelebilirsin.
Linkedin den iş ilanlarına baktığında %90 diploma istiyorlar. Aramayanlarda diploma süresine eş deneyim istiyor.
Kendini istediğin kadar geliştir. Herkese kendini kanıtlamadığın sürece kimse senin o yaptığın işe bakmaz. Çünkü temel mühendislik eğitimin yok. Bu yüzden kimse sana güvenip de şans falan tanımaz.
Kendini sürekli geliştirmen gerekiyor.

Tabii ki kendin de yapabilirsin ancak hem ortamı hem kariyer akademik açısından diploma da önemli tabii ki. Bazı iş yerleri lisans diplomasına da bakıyor dolayısıyla üniversite okumak gerekiyor.

Yeteneğin varsa iyi kod yazabiliyorsan seni havada kaparlar. Yapman gereken yapabildiğin en iyi yeteneğini göstermek.

Beyin öğrenmeyi bıraktığı andan itibaren öğrenmeyi zaman içinde unutuyor. Öğrenme yeteneğini yitiriyor. Bu nedenle de zamanının ilkokul mezunu insanların kafaları bu günün teknolojisini algılamaya yetmiyor. Çoğu yaşlı insanımız bu nedenle tuşlu telefon tercih ediyor.

Kendi kendinize bir şey öğrenebilmeniz için önce öğrendiklerinizi anlayabilmeniz gerekiyor. Anlayamadığınız bir şeyi asla öğrenemezsiniz.

Kendinizi kandırmayın.

Bu olay cidden çok değişken ve kişide biten bir şey. Üniversite okumadan ya da üniversite çağına gelmeden bile çok iyi yerlerde çalışan, iyi işler yapan kişiler olabiliyor. Fakat bu kişiler azınlık. Aaron Swartz, mesela bu isimlerden birisi ya da Elon Musk.

Üniversite okuyup iş bulabilmen çok daha kolay. Fakat üniversite okuman da bazı konularda yeterli olmayacak. Kendini geliştirmemiş birisini hiçbir kurum almak istemez.

Üniversite okumadan birçok şey yapabilirsin. Fakat gerçeklere baktığımız zaman büyük yerlerde çalışan insanların çok büyük bir çoğunluğu diplomalılar. Alaylı sayısı azınlık halinde. Bu belki ilerde değişebilecek bir şey ama değişmeme ihtimali daha fazla.

Kendi hayatın, kendi kararların. Risk almak da senin elinde çalışıp üniversite okumak da. İlla üniversite okumak zorunda değilsin. Fakat bu kararın da belli zorlukları olacağını hatta belki de üniversite okumaktan daha çok emek vermen gerekeceğini unutmaman lazım. Hayatında başarılar. :)

Herkeste yazılıma bir merak... Yazılım işini yazılımcıya bırakın, herkesten yazılımcı olamaz. Olmasında zaten.
Kolay iş olsaydı zaten herkes olurdu.
Son zamanlarda özellikle gençlerin bunu anlamadığını düşünüyorum. 1-2 kurs izleyip bu işi yapabileceğini sanan insanlar var. Özellikle akıllarına bu YouTube olan veya Udemy'de olan Türk hocaların, "100 saatte bilmen ne uzmanı" gibi başlıkları yanıltıyor.

Adamlar temel her şeyi alıp 100 saatte anlatıyor ve bunları öğrenince bir şey yapılabileceğini sanıyorlar.

Eğer bu kadar kolay bir iş olsaydı zaten şu anda nitelikli mühendis aramazdı hiçbir firma. Nitelikli mühendis bulabilmek için uğraşan dolu firma var. Mühendis olduğunu iddia edip diploması olmasına rağmen sektör için yeterli olmayanlar da var. Bunlar da genelde üniversiteye girip sadece dersleri geçmeye odaklanan ve kendini geliştirmeyenler oluyor.

Kısaca; günde 10 saatini bilgisayar başında geçiren herkes "yazılımcı" olabileceğini sanıyor. Adama sorsanız "bilgisayarlarla aram çok iyi" der. Yaptığı şey sadece PC başında oturup internette gezmek, oyun oynamak vb. bunlarla "yazılımcı" olabileceği algısı var bu insanlarda.

Dediklerinize katılıyorum.

Kısaca; günde 10 saatini bilgisayar başında geçiren herkes "yazılımcı" olabileceğini sanıyor. Adama sorsanız "bilgisayarlarla aram çok iyi" der. Yaptığı şey sadece PC başında oturup internette gezmek, oyun oynamak vb. bunlarla "yazılımcı" olabileceği algısı var bu insanlarda.
İşte bunu ne zaman bu forumda söylesem, haha tepkilerine maruz kaldım. Bu fikrinize katılıyorum. Her oyun oynamayı bilen yazılımcı olacak diye bir şey yok. Hele ki bilgisayarı sadece oyun makinesi olarak gören birisinden, yazılımcılık asla beklemem. Hatta bilişim alanlarına katılmak isteyen kişilere bir test yapılmalı. Bilgisayarı ne için kullandığı, ne yaptığını vb. Oyun makinesi olarak görenler alınmamalı, bu kadar basit. Meslek liselerinde bilişim alanlarını dolduranların %80'i, bilgisayarı sadece oyun makinesi olarak gören, az-çok bilgisayar kullandığı için kendini yazılımcı olabileceğine inandıran insanlar. Kimseyi küçümsemiyor ama gerçek bu.

Konu sahibi de aynı şekilde, 2-3 kursla yazılımcı olacağına inanmasın. Yazılımcı olabilmek için yıllar vermek gerekir. Büyük tecrübeler gerekir. Ayrıca kişi, kendinde biter. Üniversite okumadan dahi mükemmel bir yazılımcı olabilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı