5harf
Kilopat

Herkese selam. iPhone SE 2020 konusunda kafalarda çok fazla soru işareti çıkıyor bunu kendi kullanımlarıma, yorumlarıma dayandırarak tek çatı altında birleştireyim diye düşündüm. Tek tek soru cevap gibi yapayım, umarım tüm soruları derleyebilmişimdir.
Soru 1: iPhone SE 2020 iyi mi?
iPhonedo - iPhone SE (2020) Amiral Gemisi Batıran — Kutu Açılışı ve İlk İnceleme (Kanal adına takılmayınız Faruk bey'i tanıdığınızda anlarsınız
 ).
Özgür Bilge - iPhone SE 2020 İnceleme
Duruma göre buraya ekleme yapacağım. Buraya kadar okuduysanız teşekkürler. İyi forumlar dostlar.

Soru 1: iPhone SE 2020 iyi mi?
- Öncelikle ne konuda soruyorsunuz? Günümüzde performansı konusunda bir kez bile takılmayacaktır.

- Apple'ın kendi sunumlarında da belirttiği gibi, kişinin kullanım şekline bağlı. Sadece sosyal medya, konuşma gibi kullanımlarda sabah tam dolu şarjınız akşam 9 civarında %20'ye inmiş olacaktır. Oyun ağırlıklı veya "Gamer" klasmanında kullanıcıysanız bu cihaz pil konusunda kesinlikle size göre değil. Pil sağlığı/ömrü için kendi tahminim, normal şartlarda 2.5-3 yıl gibi bir sürede servis ibaresi belirecektir. Tabi bu da şarj döngünüze bağlı.
 - Fikir edinmek isteyenlere, benim günlük kullanımım çok çok düşük. Son iki aydır günlük 2-3 saat kullanım sürem var ve akşam %80-95 civarına kadar şarj ediyorum, ertesi gün akşam %50 civarında şarja takmış oluyorum. Oynadığım iki oyun var onlar da satranç ve Sudoku. Eylül sonu aldım, pil sağlığım %98.

- Bir telefondan ne beklediğinize bağlı. İstediğiniz telefon sizin kafanızda nasıl olmalıdır önce onu kendinizce mukayese edin. Eğer direkt olarak büyük ekranlı bir cihaz beliriyorsa, ekran size küçük gelecektir. Fakat "telefon dediğin ele gelecek, cebe sığacak, 102 ekran televizyon görevini üstlenmesine gerek yok, baş parmağımla bildirim çubuğunu çekebilmeliyim" diyorsanız ve mağazalarda elinize aldığınızda ekranı yadırgamıyor/tam bana göre diyorsanız gayet yeterli gelecektir.

- LCD var, bir de LCD var. Malzeme kalitesiyle doğrudan alakalıdır bu soru. Super AMOLED S7'den, LCD iPhone'a geçtim. Yadırganacak kadar kötü bir LCD panel değil. Piksel saydırmıyor, renkleri soluk değil, ekran ışığı parıldamıyor gibi gibi. İki dezavantajı var, ilki siyahların tam siyah olmaması(LCD olmasından dolayı zaten), ikincisi güneş altında bir tık daha parlak olmasını beklerdim fakat, panel yine de elinden geleni ardına koymamış diyebilirim. Bu iki durumdan takıntısı olanlar ya alıp alışacaklar ya da imkanı varsa 12 serisine geçecek, o da olmadı Android tarafına yolunuz düşüyor arkadaşlar.

- Kime göre neye göre? Touch ID isteyene ilaç gibi model. Face ID ve tam ekran istemeyen kişiler zaten görünce tam benlik derler. Ekrana gömülü parmak izi isteyen arkadaşları Android tarafına alalım. Burada amaç iPhone kullanmak isteyen kişilerin soru işaretlerini gidermek. Teşekkürler.

- Kamera çok çok tatmin ediyor beni. Gün ışığında şöyle bir telefon kamerasını açıp belli bir açı yakaladığınızda bir anda kendinizi hobi fotoğrafçısı belliyorsunuz. iPhone 11 ve 12'ler kadar ek kamera desteği yok fakat, yazılım işi çok güzel yapıyor. Portre modu arka kamerada kişi şartı koşuyor gibi fakat öyle değil. Gece çekiminde ise yine yazılıma bağlısınız. Gece modunuz yok fakat isterseniz uygulama indirin, isterseniz kamerayı sabit tutup, ekran üzerinden parlaklık arttırabilirsiniz. Gren oluyor fakat tatmin edecek kadar yeterli buluyorum. Ön kameraya gelirsek aynı şekilde gayet memnunum. Bu konuda detaylı soru geldikçe cevaplaşabiliriz.

- Vurup kırana kadar mı desem? Yoksa yazılım tarafından mı cevaplasam? Yazılım tarafında tahminim en az 2025'e kadar ana güncelleme alacağını düşünüyorum. Bu da 2027'ye kadar rahatça kullanabiliriz anlamına gelir. Performans, pil, yeterlilik konusunda ne olur orasını kimse bilemez bence. iPhone 11 ne kadar giderse bu da o kadar gider gibi düşünüyorum. Pil sağlığı da büyük rol oynar bu konuda.

- Yurt dışı için konuşacaksak fiyatı komik aslında. Yurt içindeki fiyatına gelirsek, ödediğimiz meblağın hepsi telefonun değerini kapsamıyor biliyorsunuz değil mi? Eğer yekünü düşünürsek bir tık pahalı tarafta kalıyor fakat iPhone almayı kafaya koymuşsanız ve bütçeniz XR, 11, 12 serisine çıkmıyorsa bu fiyata alabileceğiniz en iyi(bence telefon) iPhone budur. Bence hak ediyor ve gayet de alınır. Üstteki sorularla kafanız rahatladıysa ve istediğiniz cevapları aldıysanız tabii ki.

iPhonedo - iPhone SE (2020) Amiral Gemisi Batıran — Kutu Açılışı ve İlk İnceleme (Kanal adına takılmayınız Faruk bey'i tanıdığınızda anlarsınız
Özgür Bilge - iPhone SE 2020 İnceleme
Duruma göre buraya ekleme yapacağım. Buraya kadar okuduysanız teşekkürler. İyi forumlar dostlar.

Son düzenleme: