Rehber Ses Mühendislerinden Razer BlackShark V2 EQ & Mic ayarları

Merhabalar,

Farkındayım konuyu uzun süredir güncelleyemiyorum. BlackShark V2 Pro 2023 versiyonuna geçiş yaptım ve ayarları en kısa sürede güncelleyeceğim. İş yoğunluğundan ötürü vakit bulamıyorum, düzgünce bir rehber hazırlayacağım sizler için ve diğer kullandığım modelleri de baz alacağım.
 
Merhaba,

Farkındayım konuyu uzun süredir güncelleyemiyorum. BlackShark V2 Pro 2023 versiyonuna geçiş yaptım ve ayarları en kısa sürede güncelleyeceğim. İş yoğunluğundan ötürü vakit bulamıyorum, düzgünce bir rehber hazırlayacağım sizler için ve diğer kullandığım modelleri de baz alacağım.

Merhaba hocam, Valorant'ta pek ses kasılmıyor sanki bu kulaklıkta. Sizde durumlar nasıl? Ben mi kasamıyorum?
 
Merhaba, bir ses mühendisi olarak, hem irili ufaklı konserlerde(ünlü ünsüz) hemde studio ortamında kendimce tecrübem var diyelim. birazda eğitimim var diyelim.

Şimdi mic eq ve kulaklık eq sağlıklı bir eq ayarı değil. Çok dengesiz ve kirli sayılabilecek frekanslar ön planda.

Kulaklığın nasıl cevap verdiğini bilmiyorum, sizde bilmiyorsunuz. Bu eq ayarlarını bir ses mühendisinin ayarladığını düşünmüyorum, kullanıcının bireysel zevklerine göre yapılmış. kulak zarı bir kas ve yorulabilen bir yapıdadır. yani bu kulaklığı saatlerce taktığınızda belirli bir süre sonra sağırlaşmaya başlarsınız. Tabi ki bu geçicidir.

şimdi size bir tarama tekniğinden bahsedeceğim ve bazı frekansları özellikle dinlemenizi ve kulaklığınızı bu şekilde düzenlemenizi öneririm. bu marka için değil, tüm eqlar için geçerlidir.

Öncelikle tüm frekansları -5 db ye çekmeniz gerekir. zaten -5db çok büyük farklar yaratacak bir hassasiyet değil, hepsini düşürdüğünüzde kulaklığın sesi -5db düşecektir.
Sonrasında sevdiğiniz ve sürekli dinlediğiniz bir kaç müzik/oyun sesinde frekansları soldan başlayarak. teker teker +5 dbye kaldırıp, nasıl bir tepki verdiğinize bakmanız gerek. Bazı frekensların sizi rahatsız ettiğini fark edeceksiniz. Bu frekansları not edin.
NOT:Bu -+ dbler +12-12 db olarakta deneyebilirsiniz.

tahminimce bu eq, çoğu ses masasındaki geq tarzı çalışıyordur. yani 500Hz frekansını aşağı çektiğinizde orta noktası 500 olmak üzere 250 ile 750 arasını indirecektir. Eğer şekli olsaydı U ^ şeklinde inecektir. yani I Harfi gibi sadece 500 hz inmiyordur veya yukarı çıkmıyordur. umarım aklınızda canlandırabilmişsinizdir.

Bu şekilde çalışarak ve dinleyerek size daha yakın ve temiz bir ses elde edebilirsiniz.
size şuanda bazı frekanslardan bahsedeceğim.

31 hz komple kapatabilirsiniz, kulağınızın duyabileceği bir frekans değil, ayrıyetten dinlemesi çok lezzetli bir frekansta değil. Ugultudan ibaret. fakat kapatırken 60herze kadar olan kısmada müdahalede buluyorsunuz, bazı şarkılarda 50hz ile 70 herz arasında kullanılır bu ses.

60hz arabalarda bass dediğiniz içinizi titreten frekanstır. buna müdahale yaptığınızda bass'ın titreşimini elde edersiniz veya kısarsınız. Çok açarsanız, kulaklığınızın plastik sesi gelir.

125hz, aslında 80-110 arası kullanıyorum ama 125'e müdahale ederek, 80 herz ile 250 herz arasına müdahale edeceksiniz. Bu frekans bass seslerin klik sesi dediğimiz. Güp güp vurduğunda güp sesidir. 60hz titreşimini, 125hz güp sesiyle tamamlarsınız.

250-500 herz dediğimiz kısım aslında biraz midli geliyor sanki dediğimiz frekanslardır. 250-500'ün harmoniğidir, genelde birbirleriyle bağlantılıdır. yani 250yi kıstığınızda low mid kısarsınız. 500 kıstığınızda mid kısarsınız. 750-1k arasıda high mid dediğimiz bölümdür. Ama genelde 250-500 frekanslar sorunlu seslerdir özellikle hoparlörlerin inçleri büyüdükçe. ugultulu bir sestir, ihtiyaç vardır ama bu 2 frekansı biraz kıstıkça -5db'de kısabilirsiniz, seslerin temizleştiğini fakat çok kıstığınızda cılızlaştığını fark edeceksiniz.
genelde sorun bu 2 frekansta çıkar, mid tarafında, biraz üstüne yoğunlaşıp. önce tüm sesleri kısıp 2 iki sesi duyup sese ne fark yarattığına bakmak gerek. körü körüne ayarlama yapmayın.

1khz ile 3 khz genelde konuşma seslerimizdir, aslında bir şarkıcının sesini ayarlarken 1-2khz arasını açtığımızda kelimeleri daha belirginleşir. 3 khzyı açtığımızda ise ses burundan geliyormuş gibi olur. ama bu herkes için geçerli değildir, bazen 1 khz çalışırken ses burundan geliyormuş gibi olur, bu bölüm kısılır, 2-3 khz arası çalışılır, kelimeleriniz daha anlaşılır olur, hem bu frekansta mikrofon ayarının nasıl olması gerektiğini biraz daha anlamış oldunuz. konudaki mikrofon ayarında ise; 1-3 arasına dokunulmamış :) ilginç. ayrıca 250-500 hz bölümü arttırılmış, eğer karşı taraf hoparlör gibi daha büyük membran kullanıyorsa ugultulu gidecektir sesiniz.

4-16khz arası tiz sesler dediğimiz bölüme geliyor, bunların hepsinin kendi içinde isimleri var.
4-6khz arası low high
6-8-10 high
10-20hz higher high
tabiki bunlar görece kavramlar, tamamiyle duyumunuz ile akalıdır. 16 khz kaldırdığınızda tek başına fark etmeyecektir fakat 16 khz kaldırırken 20khz tarafıda kalkıyor, 8 khzye olan kısımda yukarı kalktığından ses tizleşir, fazla tiz baş ağrısı yaratır. Doğru kullanıldığında ise çok güzel lezzet verir. kendi sesiniz parlaksa ve hoparlör veya kulaklığınızın karakteri parlaksa, açmanız yerine kısmanız daha doğru olacaktır.

denge çok önemli bir unsurdur. örnek vermek gerekirse tiz konusunda çalışırken daha dengeli olmanız gerek.

örnek verelim
16 khz açtığınızda mesela 6db açtınız, 8khz 2 db, 4 khz 1 db kadar açmanız daha dengeli bir ses oluşturacaktır. Çünkü ses harmoniktir, tek başına kötü gelir, konuşurken bile neredeyse 200 ile 15khz arası frekans yaratırız. kadınların dahada yükselir, erkeklerin dahada düşer. kesin bir kavram yok fakat kulaklarınıza güvenin, size lezzetli geliyorsa sorun yok, aşağıdaki eq ayarı arkadaşa lezzetli geliyormuş ki sizle paylaşmış.

örnek 2 khz 5 db kısıldıysa, 1 ve 4 üde 1-2 db kısmak size dengeli bir ses yaratır.



ben sizin yerinizde olsam, 250-500'ü dengeli bir şekilde kısarım örnek 6 db.
2 khz biraz kısar örnek 3 db, 1-4 khzi 1 db kısarım. tiz ihtiyacımı renklendirmek için 16khz 3 db açıp 8 khz 1 db açarım. bass ihtiyacımı 125 hz yi 5-6 db açıp, 3 db kadarda 60 hz açarım.

kafadan attığım bu kombinasyon, oyunlarda temiz ses oluşturma konusunda büyük fayda sağlayacağına inanıyorum. Bunu direk bu ayarlarda değil, bunlar +- 10 db kadar oynayabilir. Size iyi gelen ayarları burada paylaşırsınız, hemen hemen benzer hassasiyetlerde olduğunuzdan güzel eq örnekleri görürüz bu konuda.


oyun içi örneklemek gerekirse

60-125 hz, csgoda bir ayak sesinin titreşimleridir, ne kadar açarsanız, o kadar beyninizin içinde güm güm ayak duyarsınız.
1-4hz arası, tık tık sesi gibidir, tıkır tıkır ayak sesi duyarsınız bu frekansı açtığınızda.
250-500 ugultulu bir sestir fakat açıp kısarak, ayak sesini netleştirebilirsiniz. düzgün bir ayarda ayak sesini net bir şekilde duyarsınız.

Diğer bir örnek, arabamda 16khz -12DB'de hoparlörlerim ve twitterler çok tiz karakterli olduğu için, komple kıstım, hala fazla bile geliyor bazı şarkılarda. bu 16khzyi -12 kıstıysam 8khzyide -7-8 belki -10 db kısmam gerekir ki denge olsun, şuan tam rakamı hatırlamıyorum ama oda kısık. bu sayede beni tatmin eden bir müzik dinleyebiliyorum. daha temiz geliyor bana, çünkü neden hoparlörlerim çok parlak ve tiz karakterli, büyük ihtimal ise; midlerinde ve high mid- low tiz diye tahmin ettiğim bölümü arızalı, değiştirmek yerine böyle sert müdahalelerde bulundum. çünkü ses dengeli gelmiyordu kulağıma.

Umarım eq konusunda meraklı olan birilerine yardımcı olabilmişimdir.


Eki Görüntüle 1889546

Eki Görüntüle 1889548

Yazınızı baştan sona okudum, tam olarak vasatın altı diyebilirim. Verdiğiniz bütün kopya ayarlar referans kulaklıkları için geçerli ayarlar. Profesyonel bir ses kartı olmadan kullanılabilecek bir ayar değiller kullanıcıları yanlış yönlendirmemenizi rica edeceğim. Verdiğim ayarlar ise Razer'in sadece Razer Synapse 3 üzerinde geçerli olabilecek Razer EQ'yu baz alıyor. Tüm ayarlar denendi ve ses mühendisleri tarafından onaylandı. Reddit'de de ses mühendislerine ayarları doğrulattım çevreme tam olarak referans olabilmesi açısından. Dediğiniz ayarlar bir Gaming kulaklık için tiz ve oyunlardaki ayak sesleri, silah değiştirme sesleri, mermi sesleri gibi bir çok etkeni ortadan yok edebilecek derecede ayarlanmış. Zaten genellikle Razer'in kendi hazır ayarlarını kopyalamışsınız gördüğüm kadarı ile. O yüzden gaming konusunda daha fazla tecrübe edinmeden kullanıcıları yanlış yönlendirmenizi doğru bulmadım. Elbet kendi konunuzu açarak yeni bir rehber oluşturabilirsiniz faydalı olacağını düşünecekseniz eğer "Referans Kulaklık yani IEM" kulaklık konularında.

Kısa bir özet geçmem gerekirse IEM ve Gaming kulaklıklar birbirlerine yaklaşamazlar, Razer'in veya diğer Gaming Headset üreticilerinin ürettikleri 7.1 ses kartlarına uygun şekilde hazırlanmıştır rehberim. Zaten kullanlar ve memnun kalanlar yorumunu bırakacaktır. Ha, ses duymak ta kişiye özgü teknik bir konudur. Her kulağa uygun bir ayar değildir bu. Bu ayarlar üzerinden kendinize en yakın ayarları bulabilirsiniz.

Sevgilerimle
 
Yazınızı baştan sona okudum, tam olarak vasatın altı diyebilirim. Verdiğiniz bütün kopya ayarlar referans kulaklıkları için geçerli ayarlar. Profesyonel bir ses kartı olmadan kullanılabilecek bir ayar değiller kullanıcıları yanlış yönlendirmemenizi rica edeceğim. Verdiğim ayarlar ise Razer'in sadece Razer Synapse 3 üzerinde geçerli olabilecek Razer EQ'yu baz alıyor. Tüm ayarlar denendi ve ses mühendisleri tarafından onaylandı. Reddit'de de ses mühendislerine ayarları doğrulattım çevreme tam olarak referans olabilmesi açısından. Dediğiniz ayarlar bir Gaming kulaklık için tiz ve oyunlardaki ayak sesleri, silah değiştirme sesleri, mermi sesleri gibi bir çok etkeni ortadan yok edebilecek derecede ayarlanmış. Zaten genellikle Razer'in kendi hazır ayarlarını kopyalamışsınız gördüğüm kadarı ile. O yüzden gaming konusunda daha fazla tecrübe edinmeden kullanıcıları yanlış yönlendirmenizi doğru bulmadım. Elbet kendi konunuzu açarak yeni bir rehber oluşturabilirsiniz faydalı olacağını düşünecekseniz eğer "Referans Kulaklık yani IEM" kulaklık konularında.

Kısa bir özet geçmem gerekirse IEM ve Gaming kulaklıklar birbirlerine yaklaşamazlar, Razer'in veya diğer Gaming Headset üreticilerinin ürettikleri 7.1 ses kartlarına uygun şekilde hazırlanmıştır rehberim. Zaten kullanlar ve memnun kalanlar yorumunu bırakacaktır. Ha, ses duymak ta kişiye özgü teknik bir konudur. Her kulağa uygun bir ayar değildir bu. Bu ayarlar üzerinden kendinize en yakın ayarları bulabilirsiniz.

Sevgilerimle
Yazına verebilecek o kadar çok cevap var ama o kadar üşeniyorum ki. En iyisini sen biliyorsun kardeşim benim, İyi forumlar. :)
Redditteki ses mühendislerine sorduğun konuyu bulamadım, bi link atta okuyalım kardeşim :)
Referans kulaklıklara EQ ayarı yapılmaz. Adı üstünde referanstır. Duyduğun her ne ise, duyulan sese ayar yapılır.
Profesyonel ses kartı ile EQ arasında bağlantı yoktur. Bir cihaz ses veriyorsa EQ ayarı yapılır. Razerin ses mühendisleri, ölçümleri ve referans değerleri yok, senin yaptığın ayarlar en doğru en güncel ve mühendislerden daha iyi kardeşim evet. Bir çok etkeni yok edecek derecede ayarlanmış dediğin şey nedir dostum? Ses bir specturumdur ve harmonik şekilde ilerler. bazı frekanslar hariç, zaten neyi yükseltirsen veya düşürürsen düşür, tüm sesler duyulacaktır.

Razerin kendi hazır ayarlarını kopyalamışım dediğine göre, bir "ses mühendisi olarak", meslektaşlarımla aynı şeyleri düşünmek beni gururlandırdı.

İem ile referans kulaklığı aynı şey sanman ayrı bir gülünç konusu.
İem = İn ear Monitör. (sahne performanslarında, hoparlör yerine kulaklık kullanılır)
Referans kulaklık = referans kulaklık. (kalibresi doğru yapılmış, frekansları flat bir şekilde aktaran (hi-fi olmayan) kulaklık.) Bu kulaklıkta duyduğunuz seste kulaklığa eq yapılmaz. Duyulan ses işlenir ve bu kulaklıkta mükemmel duyuma ulaşana kadar işlenmeye devam eder.

Adı üstünde bu işin okulunu okumuş, projelerde yer almış, konserlerde çalışmış. yurt içi, yurtdışı kariyeri olan ve işi "SES" olan birinin yorumunu vasat bulman ve üstüne hatalı olan bir şeyi, doğru olarak kabul etmen... bide beni kopyacı, biri olarak değerlendirmen. neyse. cevap dahi vermeyecektim ama bu kadar sert yorumlara cevap vermek gerekir.

Sana iyi sosyaller kardeşim benim. Bu kadar kesin ve net konuşmamalısın.
 
Merhabalar,

Farkındayım konuyu uzun süredir güncelleyemiyorum. BlackShark V2 Pro 2023 versiyonuna geçiş yaptım ve ayarları en kısa sürede güncelleyeceğim. İş yoğunluğundan ötürü vakit bulamıyorum, düzgünce bir rehber hazırlayacağım sizler için ve diğer kullandığım modelleri de baz alacağım.
Blackshark V2 Pro 2023 için de bir EQ ayarı bekliyorum hocam sizden.
 
Ben 1 yıldır internetten gördüğüm EQ kullanıyorum size de tavsiye ederim.

Kullandığım ayarlar ise:

Ses tekerleği 100

Razer USB Sound Card seçili

Volume 100

THX kapalı (önce Manual seçip her şeyi Stereo haline getirin sonra kapatın)

EQ: 2342002120

Bass Boost kapalı

Sound Normalization 25

Voice Clarity kapalı
 
Son düzenleme:
Ben 1 yıldır internetten gördüğüm EQ kullanıyorum size de tavsiye ederim.

Kullandığım ayarlar ise:

Ses tekerleği 100.

Razer USB sound Card seçili.

Volume 100.

THX kapalı (önce manual seçip her şeyi stereo haline getirin sonra kapatın)

EQ: 2342002120.

Bass Boost kapalı.

Sound normalization 25.

Voice clarity kapalı.

Usta bir şey rica edebilir miyim bende de V2 modeli var dün fark ettim de ses tekerleğinden sesi Full açıkken sıkıntı yok ortadaykende olması gerektiği gibi ama ses tekerleğini Full kısınca ses komple kısılmıyor sanki yüzde 2,3 açık kalıyor ses tekerleğini sonuna kadar kapatmış olmama rağmen ses alıyorum bu sizde de var mı kontrol edebilir misiniz kulaklık direkt böyle mi yoksa düştü falan da mı böyle oldu kualklıkta bir sallanma şıngırtıda yok gerçi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı