Sigara İçmemek İçin Ne Yapmalıyım?

Evet doğru. Çekirdek örneği gibi. Ufak atıştırmalıklar iyi geliyor. Ama kim kebap yese 2 şiş üstüne sigara yakıyor. İçmeyen kişiler dahi yapıyor. Kafa nedense bazen patlayacak gibi oluyor. Sigara rahatlatıyor ve canı istiyor.
Hocam oda biraz alışkanlıktan dolayı geliyor. Okuduğum bir makalede sigara bırakma konusunda kişilerin en çok zorlandığı kısım sabah sigarası ve yemek üstü muhabbetlerinden dolayı oluyormuş. Yemek üstü pek sigara içmediğim için o alışkanlık yok fakat sabah sigarası çok büyük sıkıntı benim için. Bu yüzden sigara bırakma hattına danışması daha mantıklı olur arkadaşın zira herkesin bünyesi ve yaşam biçimi aynı değil.

En çok zorlandığım an, çalışırken mola verdiğim andır. O an öyle bir sigara içesim geliyor ki... Bunun yanında oyun oynarken de çok fazla içmek istiyorum.

Sonra aklıma sigara içerken yaşadığım kalp çarpıntısı, ellerin sararması ve odanın duman altı olması geliyor işte. Bunların zahmetine girmek istemiyorum.

@W.Heisenberg nikotin bandı, ilaç veya benzeri şeyleri kullanma taraftarı değilim. Bu kadar süre hiç bir somut destek almadım. Yalnızca telefona indirdiğim sigara bıraktırma uygulamaları ile gün saydım.

Sigarayı bırakmanın bana yararı olmadı mı? Çok fazla oldu. Duman kokusu yok, odayı havalandırmak için üşümeniz gerekmiyor, sabahları kafanız rahat, kapalı alanlarda çok rahatsınız, cebinizde biraz daha fazla para kalıyor, öz güven oranı biraz daha fazla oluyor.
Yo hayır, doğru Nikotin bandı diye bir şey var fakat benim bahsettiğim şeyden çok uzak.

Tabii ki de kullanmayın en iyi seçenek bu fakat gerçekten bırakamayanlar için en iyi çözüm yolu.

Legal olup olmadığını hatırlamıyorum, geçen sene Gkl'de incelediğim için bu maddeyi söyledim.
Fakat maddenin içerisinde herhangi bir uyarıcı, uyuşturucuya rastlayamadım. Nereden aldığımı, nasıl aldığımı hatırlamıyorum. Madde hakkında biraz araştırma yapayım ben.

Madde paket halindeydi, içinden bir aparat çıkıyordu aparatın içine maddeyi dolduruyordunuz sonra ucundaki iğneyi sigarayı kırmadan sokuyordunuz, ardından güçlüce enjekte ediyordunuz.
En çok zorlandığım an, çalışırken mola verdiğim andır. O an öyle bir sigara içesim geliyor ki... Bunun yanında oyun oynarken de çok fazla içmek istiyorum.

Sonra aklıma sigara içerken yaşadığım kalp çarpıntısı, ellerin sararması ve odanın duman altı olması geliyor işte. Bunların zahmetine girmek istemiyorum.
Aynısını ben de ilk sigara içtiğimde yaşamıştım. Ne yazık ki 16 yaşımda bunu deneyimlemiştim ilk.

Hatırlıyorum da büyüdüğüm ortama küfür edesim geliyor, benim dışımdaki herkes sigara kullanıyordu o zamanlarda (bir kaç kişi dışında).

Ben de alıştım bir şekilde, neyse sonucunda açılışta 2 tane sigarayı bitirdim.
Eve giderken başımda aşırı dönme oluştu, o zamanlar bilmiyordum neden olduğunu. Ben de o gün başladım 1 ay sonra müdür sayesinde bıraktım.

Şimdiki bilgilerimle rahat rahat söylerim neden olduğunu,

eğer sigarayı içerken akciğerinize aşırı duman çekiyorsanız ve artarda çekiyorsanız, beyin oksijensiz kalacaktır. Yâni beyindeki oksijen bitmeyecektir sadece beyninize aldığınız oksijen miktarının aritmetik ortalaması çeyrek kadar inecektir(yani 1 alıyorsanız 0.75 gibi).

Fakat bu sigara gurmelerinde olmaz, artık bu herifler alışmıştır buna.

Hocam bağımlılıklarda eşik 21 gündür. Kişi 21 gün boyunca kendi iradesiyle bağınlı olduğu şeyi yapmaz ise zaten ona hiç ihtiyacı yoktur. Siz helal olsun 200 gün ağzınıza sürmemişsiniz. Şu an ciğerleriniz temizleniyor, dilinizdeki tat reseptörleri yenileniyor. Biraz daha sabredin lütfen :)

Bende aynı şekilde kalp çarpıntısı yüzünden bıraktım. 2 yıl oldu bırakalı. Bıraktığım günkü kadar çok istiyorum hala. Her yemekten sonra içerdim. Şimdi her yemekten sonra aklıma geliyor rahatlamak istiyor içim, git iç diyor. Özellikle bu aralar iyice bir düşündüm içsem mi diye ama para da çok gidiyor böyle.

Bende aynı şekilde kalp çarpıntısı yüzünden bıraktım. 2 yıl oldu bırakalı. Bıraktığım günkü kadar çok istiyorum hala. Her yemekten sonra içerdim. Şimdi her yemekten sonra aklıma geliyor rahatlamak istiyor içim, git iç diyor. Özellikle bu aralar iyice bir düşündüm içsem mi diye ama para da çok gidiyor böyle.
İradeniz yok ise zor bu işi siz istemediğiniz sürece çözemezsiniz.
Şimdi şu yukarıdakini okuduktan sonra sizce irade kalır mı? Sigaraya ara verilmez diyenlere inat etmiştim ama Ekşi Sözlük başta olmak üzere nereye baksam herkes bir kaç yıl içmeyip, tekrardan sigara içmeye başlıyor. Mesela 2-3 yıl içilmese bile yukarıda görüldüğü gibi alışkanlık bitmiyor. Ben 200 gündür içmiyorum ama yukarıdaki arkadaş 2 yıl içmemesine rağmen hala unutamamış. Muhtemelen aynı senaryo benim için de geçerli olacak.

Bence daha önce içmeyenler bizlere öneri vermesin ama bir zahmet bu yazılanları okusun. İçtikten sonra bıraksanız dahi hiç içmemiş gibi olamıyorsunuz. O yüzden en iyisi hiçbir zaman başlamamak oluyor.

Her neyse artık, hepinize desteğiniz için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Şimdi şu yukarıdakini okuduktan sonra sizce irade kalır mı? Sigaraya ara verilmez diyenlere inat etmiştim ama Ekşi Sözlük başta olmak üzere nereye baksam herkes bir kaç yıl içmeyip, tekrardan sigara içmeye başlıyor. Mesela 2-3 yıl içilmese bile yukarıda görüldüğü gibi alışkanlık bitmiyor. Ben 200 gündür içmiyorum ama yukarıdaki arkadaş 2 yıl içmemesine rağmen hala unutamamış. Muhtemelen aynı senaryo benim için de geçerli olacak.

Bence daha önce içmeyenler bizlere öneri vermesin ama bir zahmet bu yazılanları okusun. İçtikten sonra bıraksanız dahi hiç içmemiş gibi olamıyorsunuz. O yüzden en iyisi hiçbir zaman başlamamak oluyor.

Haklısınız hocam birşey diyemem alışkanlıktan öte bir durum bu ama yinede zoru başarmışsınız, bırakmışsınız bundan sonra onu unutmak, hatırlamamak için uğraşın sakız etkili bir yöntemdir veyahut çekirdek yemek belki yardımcı olabilir size. Büyük çaba sarfetmişsiniz 200 gün az bir süre değil bunu çöpe atmayınız farklı aktivitelere yoğunlaşabilirsiniz spor, kitap okumak, film ve dizi yada oyun gibi şeyler sizi uzaklaştıracaktır bu düşünceden.

Size bir örnek vereceğim. Ben canım sıkılınca veya bir şeyler düşünürken bir şeyler yerim. Bunu uzun süre devam ettirir isem kilo bakımından sıkıntı çekerim. Bundan dolayı bir şeyler düşünürken elimde uğraşacak bir şeyler bulmam gerekir örneğin rubi küp. Canım sıkılınca ise resim çizebilirim. Bu şekilde kendinize sorun ben neden sigara içme gereği duyuyorum ve sonrada bu ihtiyacımı sigara dışında nasıl karşılayabilirim?

Şimdi şu yukarıdakini okuduktan sonra sizce irade kalır mı? Sigaraya ara verilmez diyenlere inat etmiştim ama ekşi sözlük başta olmak üzere nereye baksam herkes birkaç yıl içmeyip, tekrardan sigara içmeye başlıyor. Mesela 2-3 yıl içilmese bile yukarıda görüldüğü gibi alışkanlık bitmiyor. Ben 200 gündür içmiyorum ama yukarıdaki arkadaş 2 yıl içmemesine rağmen hala unutamamış. Muhtemelen aynı senaryo benim için de geçerli olacak.

Bu daha çok bende alışkanlıklarımda oluyor. Yani söylediğim gibi sigarayı hep yemekten sonra içip kendimi alıştırdığım için hep yemek sonrasında ihtiyaç duyuyorum ya da aklıma geliyor. Bunu başka bir şeyle doldurabilirsen eğer pek düşünmene gerek kalmıyor. Örneğin sade soda içmeye alıştırdım kendimi 4-5 aydır yemek sonrası çok iyi gidiyor. Bu aralar biraz kişisel problemlerden ve bunalımdan ötürü de ihtiyaç duyuyor olabilirim bilmiyorum. Açıkçası ben sigarayı kalp çarpıntısı bir kenara, ekonomi yüzünden bıraktım. Öğrenciyim ailemden oradan buradan ya da çalışmadığım için hiçbir yerden kuruş dahi gelirim yok. Ödeyemediğim için bıraktım. Şu an param olsa sizi azmettirmek gibi olmasın ama düşünmem bile direkt başlarım. Çünkü sigara içmek beni çok mutlu ediyor. Ayrıca psikolojiye ve ruh sağlığına o kadar iyi geliyor ki. Sigara içerken hep üzücü müzikler eşliğinde ya da dertlenerek içerdim iyi gelirdi ya da bir problem olduğunda sinirimi yatıştırmak için. Bıraktıktan sonra bana tek olumlu etkisi kendi kendime de bunları yapabilmem, sigaraya ihtiyaç duymamam oldu. Açıkçası bu benim kendi direncim mi sigarayı bırakmanın etkisi mi o da tartışılır tabii. Ama dediğim gibi şu an durumum olsa düşünmem başlarım. İradem çok güçlüdür, neyi bırakacağım dediysem o dakika içinde bırakırım, bıraktım. Fakat sigaraya tekrar başlasam; haftada 1 paket içmeyi çok isterdim ama kendimi biliyorum ve onun günde 1 pakete kadar ilerleyeceğini de çok iyi biliyorum. Kafam bayağı karışık. Bir yanım diyor ki: Bunları düşünme başla gitsin, diğer yanım: 15 lira verip kendini zehirlemeye değer mi? Gerçekten sıkıntılı durum. Bu arada, orada burada kafe tarzı ortamlarda yanımda sigara içilirken rahatsız oluyorum artık. Duman pasif içiciyken cidden berbatmış 😆 ama hala içtiğimdeki katran tadını özlüyorum. 🥲

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı