Silahlara İlgisi Olan Dostlara Sorularım

Dostlar size bazı sorularım var. Bunlar;
1- Eğer bir silah çok hızlı ateşlenirse namlu erir mi? ( Negev, Peçeneg, M249, RPK16, MG42, M60 gibiler. )
2- Namlusu ısınmış olan silah daha mı iyi ateşler?
3- Silahları yağlamak ne işe yarar? Kazançları nelerdir?
4- TSK' da kullanılan silahlar nelerdir?
5- Tamamen Türk yapımı silahlar nelerdir? ( Modeli, mekanizması gibi. )
6- Silah mermileri en fazla kaç boyuttadır? ( 9 mm, 7.62 mm gibi. )
7- Kaç tane mermi türü vardır?
8- Farklı türde giden mermiler var mıdır? ( Dönerek, sallanarak gibi. )
Sorularım bunlar arkadaşlar. Silahlar hakkında pek bilgim yok, o yüzden saçma sorular gibi gelmiş olabilir.

1. Hayır ama makineli tüfeklerde namlu şişer, bu nedenle bu tüfeklerin yedek namlusu vardır.
2.Hayır, ilgisi yok.
3.Namlu ve parçaların temizlenmesi için yağ kullanılır. Silahı temizler ve stabil atış yapmasını ve parçaların düzgün çalışmasını sağlar.
4. Birçok silah var.
5.Yine birçok askeri ve av tüfeği var.
6. Piyade tüfekleri 14.5 mm'ye kadar çıkabilmektedir, nadiren 20mm anti materyal tüfekleri bulunur.
7. Yüzlerce çeşit mermi türü var.
8. Bu namluya bağlıdır. Yivli namlularda mermiler dönerek gider, düz namlularda sabit gider.

Silahları yağlamanın kazancı silahın tutukluk yapmamasını sağlar diğerleri hakkın pek bilgim yok ha bir de TSK da kullanılan silahlar yerli üretim diye biliyorum bora - mpt76 vs.

@teozanguc Hepsi yerli üretim değil. ABD, İsrail, İsviçre, Avusturya, Belçika, Finlandiya, İngiltere üretimi olan farklı çok sayıda ekipman kullanılıyor. Ordu envanterimiz maalesef olması gerektiği kadar derli toplu değil, aynı görev için çok sayıda farklı silah barındırıyor. Maalesef standardizasyon konusunda oldukça kötüyüz.

@teozanguc Hepsi yerli üretim değil. ABD, İsrail, İsviçre, Avusturya, Belçika, Finlandiya, İngiltere üretimi olan farklı çok sayıda ekipman kullanılıyor. Ordu envanterimiz maalesef olması gerektiği kadar derli toplu değil, aynı görev için çok sayıda farklı silah barındırıyor.

Doğrudur ben zaten kesinlik bildirmedim.

Silahın yağlanması çalışırken sorun çıkartmaması için namlunun yağlanması içeride kalan barut gibi kalıntıları temizlemek ve merminin çıkış stabiletisinin arttırılması için önemli diye biliyorum. Namluyu çok yağlarsanız eğer tüfeklerde mermi gitmiyor. :) Yivli namlu ateş edince mermi çekirdeğini döndürerek namludan çıkartır. Düz gideni var sonra avcılıkta kullanılan saçma var atınca birsürü bilye dağılarak gidiyor. İzli mermi vardır. Haberlerde çıkar ya hani ateş edince parça parça ışık gider onlar izli mermidir nereye gittiğini gösterir. Sonra delip içeride patlayan mermi vardır. Silah sürekli ateşlenirse namlusu önce kızarır atışa devam edilirse namlu erir. Resmi olarak sıfırdan proje vs bizim olan tüfek tabancamız yok diye biliyorum. Üretilenler belli altyapılara yapılan eklentilerle yapılıyor diye biliyorum.

Dostlar size bazı sorularım var. Bunlar;
1- Eğer bir silah çok hızlı ateşlenirse namlu erir mi? ( Negev, Peçeneg, M249, RPK16, MG42, M60 gibiler. )
2- Namlusu ısınmış olan silah daha mı iyi ateşler?
3- Silahları yağlamak ne işe yarar? Kazançları nelerdir?
4- TSK' da kullanılan silahlar nelerdir?
5- Tamamen Türk yapımı silahlar nelerdir? ( Modeli, mekanizması gibi. )
6- Silah mermileri en fazla kaç boyuttadır? ( 9 mm, 7.62 mm gibi. )
7- Kaç tane mermi türü vardır?
8- Farklı türde giden mermiler var mıdır? ( Dönerek, sallanarak gibi. )
Sorularım bunlar arkadaşlar. Silahlar hakkında pek bilgim yok, o yüzden saçma sorular gibi gelmiş olabilir.
1- Bu silahların atış hızı aynıdır. Aynı anda arka arkaya çok atış yapılırsa namlu eriyebilir. Silahtan silaha göre değişir. Rus silahları daha dayanıklıdır.

2- Hayır. Namlu ısınırsa silah ateş edemez hale gelir.

3- Silahları yağlamak bir bakım işlemidir ve sürtünmeyi azaltarak silahın ömrünü arttırır.

4- Birçok silah olmakla birlikte G3, MPT76 ve MP5 gibi silahlar kullanılmaktadır.

5- Canik, Sarsılmaz gibi tabancalar ve Piyade tüfeği olarak MPT 76 ve MPT 55 modelleri bulunmaktadır. Dahası geliştirilmektedir.

6- Çok farklı boyutlara sahip mermiler vardır. NATO cephesinde piyade tüfeklerinde kullanılan kalibre 7.62x51mm iken keskin nişancılarda 50BMG NATO mermisi tercih edilir. Daha büyükleri uçaklarda mevcuttur.

7- Birçok mermi türü bulunur. Zırh delici, patlayıcı gibi çok fazla mermi türü vardır. Çoğu mermi tamamen metalden oluşur ve çok bir özelliği yoktur. Bahsettiğim özel mermiler önemli görevlerde ve özel timler tarafından kullanılır.

8- Dönme meselesi yiv dediğimiz olaya bağlıdır. Kovanlı mermiye sahip tüfeklerde vardır. Mermiyi döndürmek hasarını arttırır. Pompalılarda bu yoktur.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı