Silinmeyen virüs var mıdır?

Format için kurulumu boot ederken kendini kopyalayıp yeni sisteme yerleşebilir zararlılar her ne kadar çok uzun zamandır rastlamasam da duymuştum birkaç kere. Tabii silinmez diye bir şey yok, üstüne bir Linux dağıtımı kurup tekrar Windows'u kurarsanız o zaman kurtulursunuz.

Bunun dışında BIOS'a yerleşebilen virüsler de var tabii.

Tam zamanını hatırlamıyorum ama galiba 2 yıl önceydi WannaCry adlı bir virüs vardı fidye yazılımı istediği miktarı yatırmassan hardiski çöpe atıyordun format falan hiçbir şey olmuyordu.
Ona da format altılıyordu galiba ama veri kurtarımı yapılamıyordu diye hatırlıyorum ben.
Format için kurulumu boot ederken kendini kopyalayıp yeni sisteme yerleşebilir zararlılar her ne kadar çok uzun zamandır rastlamasam da duymuştum birkaç kere. Tabii silinmez diye bir şey yok, üstüne bir Linux dağıtımı kurup tekrar Windows'u kurarsanız o zaman kurtulursunuz.

Bunun dışında BIOS'a yerleşebilen virüsler de var tabii.
BIOS nerede kurulu? Şu an merak ettim.

Arkadaşlar kafama takılan bir soru, format atmanın bile virüsü silemeyeceği bir virüs ya da silinmesinin çok zor olan bir virüs var mıdır?

Diske bulaşırsa eğer, diskin tüm bölümlerini silmek gerekebilir (Boot kısmı dahil) yani 500GB disk varsa 150 250 100 şekilde 3 parçaysa (bir de 350 MB kadar gizli önyükleme-kurtarma bölümü oluyor) hepsini silip tekrardan bölümlendirmek lazım. Özellikle GPT formatında olanlarda gizlice küçük bir bölüm oluşturmuşsa ve Boot kısmına etki ediyorsa Boot kısmını silip tekrar yüklemeden geçmeyebilir. Tabi bu en ekstrem durum. Çoğu virüs Windows'un olduğu bölümü formatlayınca geçer.

Geçen bir virüs klavyeye girmiş, dışarı çıkmaya zor ikna ettim kendisini. 😂 Şaka bir yana silinmesi imkansız virüs yoktur hatta rahatlıkla söyleyebilirim ki %99.99'u format ile yok olacaktır. Kalan küçük kısım ise her sistemi etkilemeyecek olan BIOS'u bozan zararlılardır ki böyle bir zararlı yazılım zamanında sadece test için yazılmıştı ve hiçbir zaman büyük bir etki alanına sahip olmadı. BIOS zararlılarını da yeterli donanımınız varsa kaldırırsınız zaten.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı