SilverStone GP yorumlarınız

Bunun dışında yarış olayıydı.
Yok canım olur mu öyle şey? Bunu Hamilton yaptıysa bilerek yapmıştır! 20 yıl hapse atılmalı, lisansı komple iptal edilmeli ve mal varlığı bütün sürücülere dağıtılmalı. Uçağı FIA'nın VIP uçağı olarak kullanılmalı.

Bu adamlar çocuk yaştan itibaren kazanmak için toplamda yüzlerce rakibine karşı bölgesel galibiyetler almaya çalışıyorlar. F1'de olmalarının nedeni de sadece yetenekli olmaları değil, centilmen olan kim bilir kaç tane daha yetenekli kişi F1'e çıkamadı. Bu adamlar yıllardır korkusuz oldukları, başkalarını korkuttukları, yeri geldiğinde zalimce seçimler yaptıkları için F1'e gelebildiler zaten. Bunu F1'de yapınca mı sorun oluyor çoğu kişi için?

Verstappen bugün mağdur oldu ya, şu ana kadar yaptığı onlarca şey unutuldu. Verstappen gridde en pis yarışan 2-3 sürücüden biri, DRS açıp gelen arkadaki kişinin hareketine göre önünü kapatır ki bu yasaktır. 3 defa yön değiştirir gerekirse ama ceza almaz çünkü yarış içi olay diyerek geçilir. Kendisinin geçmişte çok defa arka çaprazda olmasında rağmen bugün ona yapılan şeyi yapmışlığı vardır, aklıma Spa'daki bir yarış geldi direkt. Aynı zamanda bir sürü yarışta birden çok defa frenleme noktasında arkasındakinin çizgisini kapatacak şekilde yön değiştirdiği oluyor (yasaktır) ki bugün de bu oldu ilk 8 virajda 3 defa. Ricciardo ile takım arkadaşıyken onu pist dışına atmışlığı var, yarışı hatırlamıyorum.

Verstappen grid içinde en pis yarışan en agresif sürücülerden biri. Bu sürücüye karşı yol isteyerek geçemezsiniz, Hamilton eğer kaza olmasaydı alkışlanacağı bir geçiş denemesi yaptı ama temas yaşayıp suçun büyük kısmının sorumlusu olarak şu anda küfrediliyor sözlüklerde ve forumlarda. Şaka gibi. Hamilton gridin yarısının yanında melek kalır tekerlek tekerleğe mücadelede, yeni izlemeye başlamış olanların haberi olsun. :D Özellikle Vettel'e sorsunlar Verstappen'i, neler çektiğini anlatır. En az 5-6 yarışı Verstappen nedeniyle çöp oldu geçmişte, bugün Horner'ın ağladığı kadar ağlamadı adam.

Senna da Prost'u biçmişti mesela. :D
Adım gibi eminim, Senna bunu yaptığında milyonlarca kişi F1'de mücadele edilirken olur böyle şeyler deyip geçmiştir. Biçme işini Prost yapsa? Aynı milyonların etmediği küfür kalmazdı çünkü sevilmeyen sürücü. Hata yapmaya ya da mücadelede ipin ucunu kaçırıp kazanmaya hakkı yok.

Son düzenleme:
Ricciardo ile takım arkadaşıyken onu pist dışına atmışlığı var, yarışı hatırlamıyorum.
Verstappen, Bakü de Riccardo'ya yaptıkları dün gibi aklımda uzun düzlüklükte frenlemede yön değiştirdi. İki pilotta yarış dışı kaldı. Avusturya da Leclerc'e yaptıkları da ortada. Şu birkaç sezondur eskiye göre kirli yarışmıyor ama hâlâ agresiflikleri devam ediyor.

Millet Hamilton dominasyonundan sıkıldığı için ister istemez Hamilton'un başka birini biçmesi çok daha fazla tepki alır. Aynısı Verstappen yapsaydı bu kadar tepki almazdı bu da son derece doğal. Dominant olan pilotlar genel olarak sevilmez, buna istisna olan tek bir pilot tanıyorum o da Michael Schumacher.

Buna istisna olan tek bir pilot tanıyorum o da Michael Schumacher.
Ferrari taraftarı hariç Schumacher'i seven birine pek denk gelmedim arka arkaya kazandığı dönemde. :D En sonunda kendisini geçince Alonso kahraman yapılmıştı.

Bir şeyin fanlığı kadar haterlığından da hoşlanmıyorum. Adam aşırı başarılı oldu, yani? Başarı birden fazla etken bir araya geldiğinde oluyor, benzer bütçeyle daha kötü araba yapan takımlar, sezonun 2. yarısında mental sorun yaşayan rakip sürücüler, hatasız sürüş yapan bir pilot ve harika bir takım bir araya gelince dominasyon oluyor işte. Zamanında bunu Ferrari de yaşadı, RBR de yaşadı. Vettel de 4 yıl üst üste kazandığında sevilmeyen sürücüydü, 3. yılında iyice sızlanmalar başlamıştı.

Etkenlerin çoğunu doğru yapan kişi/takım dominasyon sağlıyor işte, basit. Bundan nefret edilmesi bana saçma geliyor, birilerine kızgın olacaklarsa 400-500 milyon $ arası bütçeye sahip olup da kötü araba çıkaran takımlara kızsınlar. Rekabetçi araçla da rekabeti kaybeden sürücülere kızsınlar. İnsanların başarılı olanlara olan nefreti o kadar saçma ki.

Şu birkaç sezondur eskiye göre kirli yarışmıyor ama hâlâ agresiflikleri devam ediyor.
Son 1.5-2 sezondur pistten atmıyor diyelim ama hâlâ bu haliyle bile en kirli yarışan sürücülerden biri. DRS açıp gelen arkadaki aracın önünü kesmek çok tehlikelidir, dümdüz yolda bu hamleye karşı hamle yaparken DRS'i açık olan aracın 300+ km/s hızla spin attığı da oldu. Bu çocuk buna inatla devam ediyor, kesinlikle yasak ama yarış içi olay denilerek ceza verilmiyor.

Kesinlikle yasak olan bir başka şey ise frenleme sırasında başka çizgiye girecek şekilde yön değiştirmek. Bunu neredeyse her sürücü yapıyor, Verstappen bunu diğerlerinden daha bile fazla yapıyor. Dünkü yarışta ilk 8 virajın 3 tanesinde Hamilton'a karşı yaptı, yasak mı? Yasak ama yarış içi olay, Hamilton'ın gaz kesmesi (ödün vermesi) sayesinde temas yaşanmadığı için incelemeye girmedi.

Hamilton dün Copse'da o girişiminde başarılı olsaydı, Max bu defa çekinen taraf olup gaz kesseydi Hamilton alkışlanacaktı. 2 sürücünün de vazgeçmemesinin sonucu temas oldu, bu temas 2 şampiyon adayı arasında yaşanmamış olsa kimse de bu kadar büyütmezdi. Bu teması yapan da Hamilton olunca ayrıca bir kötü ayrımcılık yapılması gereksiz. Max bunu yapsa burada "sonraki yarışta Max'e aynısını yapsın Hamilton" ya da "men edilmeli yarıştan Max" denilmezdi bile. Bu iki yüzlülüğe çok sinirleniyorum.

Hamilton arkadaki kişi olarak riskli bir virajda burnunu sokmaya çalıştı. Başarılı olmadı, kendisi de büyük bir tehlike atlarak (süspansiyon kırmaması büyük şans) kazaya neden oldu. Cezasını aldı mı? Aldı ama bence pit cezası daha makul olurdu, yetersiz bir ceza verildi. Bu kaza orta sıralardaki 2 sürücü arasında olsa ceza alacağı kesin mi? En fazla 10 saniye alırdı, ceza verilmeme ihtimali bile var eski sürücü hakem yorumlarına bakıldığı zaman. Bunda bu kadar büyütülecek şey ne? Yeni yarışları izleyenler, o F1 sürücülerinin oraya başkalarını nasıl "ezerek" ve "hırpalayarak" geldiklerini bilmiyorlar tabii. Kendileri gibi zannediyorlar o sürücüleri.

Bir de 51G ile duvara çarptı, ölebilirdi diyorlar. Geçen yıl Grosjean kauçuk lastiklere değil direkt çelik bariyere kafadan girdi, 67G kuvvete maruz kaldı. Kubica yıllar önce 75G kuvvete maruz kaldığı bir kaza yaşadı. Max'in bu kazada ölme ihtimali bu ikisinin yanında çok ufaktı çünkü lastik duvara çarptı. Kubica direkt beton duvara kafadan çarptı da ölmedi. Geçmişte 214G kuvvete maruz kalıp da ölmeyen yarış sürücüsü de var, F1'de en yüksek 179G'lik bir kaza oldu onda da sürücü ölmedi. 51G'lik, araç bütünlüğünü tamamen bozmayacak lastik duvara girilerek yapılmış bir kazayı bu kadar dramatikleştirmeye gerek yok

Son düzenleme:
Ferrari taraftarı hariç Schumacher'i seven birine pek denk gelmedim arka arkaya kazandığı dönemde.
Diğerlerine göre daha fazla sevildiği açık. Bıraktıktan sonra değeri daha da anlaşıldı.

En sonunda kendisini geçince Alonso kahraman yapılmıştı.
O dönemler 2005-2006 sezonlarında Alonso'dan nefret ederdim. Mclaren'e geçti orada biraz sevmeye başladım. Ondan sonra sempati duymaya başladım, Ferrari'ye gittikten sonra artık desteklediğim, sevdiğim pilot olmuştu.

Vettel de 4 yıl üst üste kazandığında sevilmeyen sürücüydü, 3. yılında iyice sızlanmalar başlamıştı.
Şu an Vettel'i ne kadar sevdiğimi biliyorsun. 4 yıl üst üste şampiyon olduğunda hiç sevmezdim, Alonso'yu tutardım. Şimdi ise her iki pilotu da çok seviyorum. Elbette Vettel'in Ferrari'ye gelmesi benim ona karşı olan sempatimi artırdı.

Etkenlerin çoğunu doğru yapan kişi/takım dominasyon sağlıyor işte, basit. Bundan nefret edilmesi bana saçma geliyor, birilerine kızgın olacaklarsa 400-500 milyon $ arası bütçeye sahip olup da kötü araba çıkaran takımlara kızsınlar. Rekabetçi araçla da rekabeti kaybeden sürücülere kızsınlar. İnsanların başarılı olanlara olan nefreti o kadar saçma ki.
Kesinlikle. Tabii Mercedes diğerlerinden çok daha büyük bir dominasyon kurunca haliyle daha fazla tepki alıyor. Eskiden de dominant takımlar vardı, F1 dünyasında her zaman vardı. O dönemlerdeki F1'i takip eden kişi sayısı ile şimdiki kişi sayısı aynı değil, o zamanki F1'in ulaşabirliği ile şimdiki F1'in ulaşabilirliği aynı değil. Haliyle bu zamanda tepki gelmesi çok normal, dominasyon seyirci için değil. Takımların ve pilotların bunda suçu yok, iyi iş yapan ödülünü alır bu kadar. Senin tuttuğun takım her zaman kazanacak diye bir kayde yok, senin takımın kazanmadı diye diğer takımların çabalarını yok sayıp pilot ve takıma saydırmak, sövmek fanatikliktir, holiganlıktır.

Hamilton fani degilim ama Hamilton olayini cok abartmissiniz. Tamamen yaris ici olan bir olaydi. Tamam 10 saniye ceza az olabilir, bana gore de pit cezasi verilmeliydi ama men cezasi vb. cezalar cok abarti. Emin olun bu kaza Hamilton'un basina gelseydi cogunuz sevinc nidalari atacakti. Verstappen agresif bir surucu ve cizgisini bayagi agresif bir sekilde korudu. Copse virajina girmeden once Hamilton'a yaptiklarini saymiyorum bile. Burada kural kitapcigi falan atmissiniz fakat Verstappen'in yaptiklari da cezalik hareketlerdi. Bunlarin hepsi yaris ici olay. Cok abartmayin. Bunun disinda Hamilton'un yine de yaris sonrasi hic bir sey olmamis gibi hunharca kutlama yapmasi ve yaris sonrasi bir kere bile Verstappen'i anmamasi uzdu. Hamilton'un da biraz pis oldugunu inkar edemeyiz. Tabi yillar sonra ilk defa en hizli arac kendilerinde degil ve karsisinda disli bir rakip var. Bu konu disinda yaris ile ilgili konusacak olursak Leclerc mukemmel bir yaris cikardi. O bozuk aracla son iki tura kadar mukkemel bir is cikardi. Gunun surucusu odulunu de hakkiyla aldi. Bu yaris en cok Sainz'e uzuldum. Russel ile olan temasta pozisyon kaybetmesi ve pit kurbani olmasi bayagi kotu oldu. Bunlar olmasa Norris'i kesin gecerdi diyorum. Norris yine kendisinden beklenen bir yaris cikardi. O da Sainz gibi pit kurbani oldu. Ricciardo sonunda kendini hafif hafif topluyor gibi. Umarim eski performansini artik gorebiliriz.

Hamilton'un yarıştan sonra özür dileyecek bir şey yapmadım demesi talihsiz bir açıklama. Kutlama yapmasına ben bir şey diyemem kendi taraftarının önünde ceza alıp yarış kazanıyorsa tabii ki kutlama yapacak. Adamın başkasına üzülecek hali elbette yok. Ama yarıştan sonra çıkıp ben özür dilemelik bir hareket yapmadım diyorsa burada büyük sıkıntı var, bir şampiyona yakışmayan küstah bir davranış.

Ricciardo sonunda kendini hafif hafif topluyor gibi. Umarim eski performansini artik gorebiliriz.
Dar açılı yavaş virajlarda önden kayma sorunu yaşıyor ve gaza daha geç oturuyor. Şu ana kadar 4 tane pist oldu böyle, hepsinde olması gerekenin altında performans gösterdi. Monaco ve Portekiz neyse de Avusturya gibi takvimin en kolay 2 pistinden birinde yetersiz kalması sinir bozucuydu. Silverstone'da zaten öyle viraj sayısı sadece 2 tane o yüzden kötü performans göstermesi beklenmiyordu. Rusya, ABD, Japonya ve Abu Dhabi yazışlarında da kötü performans gösterecek büyük ihtimalle.

Hamilton'un yarıştan sonra özür dileyecek bir şey yapmadım demesi talihsiz bir açıklama.
Yarış içinde sportmenlik olmuyor, zaten olsa F1'de olmazlar ama yarış sonunda böyle bir söz söylemesi 2 sürücü arasındaki gerilimi gösteriyor gibi. "9. viraja gelene kadar 3 defa sinirlendirdi kural dışı hareketiyle, sonunda dayanamayıp her şeyi göze alarak o atağı yaptım." demesini tercih ederdim. Dürüst olur en azından. :D

Bu arada dün Hamilton'a bu kaza için %90 hatalı diyordum, o kadar da hatalı değil aslında. Bu görsele bakarsak 2 arabanın viraja gelirken neredeyse yan yana oldukları görülüyor. Hamilton virajın içinde olduğu için gitmesi gereken mesafe daha kısa, o yüzden yan yana denilir bu pozisyona.

Screenshot_103.png

Hamilton bu pozisyona geldiği anda Verstappen yanında olan Hamilton'a karşı içeri kapanmaya başlıyor. Hamilton burada ufak bir gaz kesmesi yapmaya başlamış çünkü yan yana daha hızlanmış olarak gelirken geride kalmaya başlıyor.

Screenshot_104.png

Hamilton hâlâ Max dengesizinin yaptığı gereksiz kapama nedeniyle gaz kesmeye devam edip iyice geride kalmaya başlıyor, Max'in viraj içi bu hareketinde virajın içinde olan arabaya yer bırakmayacak kadar içeri kapanma görünüyor. Hamilton dün zannettiğimin aksine gaza basmaya devam etmemiş, geride kalıp bu virajı çok yakın arka takiple devam ettirmeye karar vermiş gibi görünüyor. Max hâlâ viraj içinde gidecek yeri olmayan rakibinin üstüne kapanıyor, Hamilton da ayağını gazdan çekip geride kalmaya başlıyor çeyrek saniye önce.

Screenshot_105.png

İşte burada da temas var. Hamilton hâlâ iç çizgide, duvara gitmeyeceğine göre dışarı da taşmaya daha başlamamış. Önden kayma bile yaşamamış durumda ama önüne tamamen rakibinin gaz kesmesi için hamle yapan (ve istediğini alan) Max, arka tekerleğini kendisi Hamilton'a çarpıyor. Hamilton bundan hemen sonra dışarı kaymaya başlıyor, dışarı kaymayı bırak bu temas olduğu anda virajın daha da içine, apeksten uzaklaşacak şekilde giriyor aslında.

Screenshot_106.png

Geniş açıdan da temas anı böyle. Verstappen pistin %75'ine sahip durumda sol tarafta, sağ tarafta daracık yerde yan yana gelmiş olan Hamilton gaz kessin diye çizgisini kapatıyor. Hamilton hem gaza yüklenmeyi bırakmış durumda son çeyrek saniyedir, bu yüzden hızlanma ataletini kaybedip yan yana pozisyondan geride kalıyor hem de Max tamamen gereksiz şekilde zaten viraj içinde gidecek yeri olmayan rakibinin üstüne kapanıp arka tekerleğini onun ön tekerlek çizgisine getiriyor.

Screenshot_107.png

Dün söylediklerimi de geri alıyorum, bu kazada Hamilton'ın suçu %90 falan değil. 10 saniye cezasından fazlasına da artık dünkü kadar gerekiyor demiyorum. 10 saniye olması gereken ceza. Mağdur gördüğünüz Max bu gridin en kirli yarışan sürücüsü durumunda, Hamilton daha önceki 3 virajda kazayı engelledi ama bunda engelleyemedi. İşin özeti bu. Max'in bu kazada olması gereken apeksi yarım araba boyu dış çizgiye doğru kalırken rakibinin önünü kesiyor. Arkada kalmış sürücü olarak Hamilton'a 10 saniye ceza olması gereken ceza artık bana göre. 10 saniye ceza almasının tek nedeni de bu olayda atağı hızlı virajda yapması, tehlikeyi de Hamilton'ın yaratması nedeniyle suçlu kabul edilir sadece. Max'in yaptığı hareket yine yarış içi olay olarak kabul edilir, gidip Hamilton'la temas yaşamasaydı kimse de bu duruma küfürler yağdırmazdı. Kirli galibiyet demiyorum, Hamilton'ın tercih hatası kadar Max'in kirli hareketi de bu kazanın bir parçası. 10 saniye de bana göre normal bu kaza için bu açıdan gördükten sonra.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı