Silverstone GP

Bunda sizce neyin etkisi olabilir?
Diğer sezonlara göre daha dişli bir rakibi, ilk defa rakiplerinden hızlı bir araçları yok. Bu yüzden Hamilton hiç olmadığı kadar zorluyor ve daha agresif davranıyor.
Stroll için tam tersi düşünüyorum. Ben böyle kötü sürücü görmedim. Gördüm de yani bu adam da kötü sürücü. Defans becerisi, dönme becerisi yok.
Stroll'un aracı kötü, bu araca rağmen iyi iş çıkardı. Stroll birinci sınıf bir pilot olmasa da kötü bir pilot değil yarış temposunda.

Son düzenleme:
2021 sezonunda Hamilton'un önceki sezonlara göre çok daha agresif araba kullandığını sezdim. Çok daha fazla hata veya önceden yapmadığı acemilikleri yapmaya başladı. Bunda sizce neyin etkisi olabilir?
Verstappen etkisi var. Tıpkı 2015 ve 2016 yıllarında Rosberg'e karşı sürdüğü gibi sürüyor Verstappen'e karşı çünkü şampiyon olmak istiyorsa başka çaresi yok. Araç sınırlarını daha fazla zorladığı için hata oranı da yükseldi.

Stroll'un aracı kötü, bu araca rağmen iyi iş çıkardı. Stroll birinci sınıf bir pilot olmasa dq kötü bir pilot değil yarış temposunda.
O zaman tecrübesi az olarak değiştirmek istiyorum çünkü ne zaman ki biri Stroll'ü virajda düzlüğün sonunda geçecek teknik konuşturamıyor. Raikkönen mesela yaşlı kurt. İyi koruyor pozisyonunu imkan verdikçe.

Ricciardo'nun da hakkını verelim, iyi savunma yaptı Sainz'a karşı.
Evet, Silverstone da araç takibi zor. Düzlük hızı olarak Mclaren pistteki en hızlı araç RBR ile birlikte. Haliyle geçmek kolay değildi. Pitlerin kurbanı oldu Sainz yoksa Norris'in bile önünde bitirebilirdi.

Russell'in teması sonra daha ilk turda son sıraya düştü, ona rağmen dün harika yükseldi arkalardan Sainz. Bugün de Russell'in ceza almasıyla 10. sıradan başladı. Yarış temposu ve lastik koruma becerisi çok çok iyi bir pilot. Yazık oldu.

Pitlerin kurbanı oldu Sainz yoksa Norris'in bile önünde bitirebilirdi.
12.3 saniyelik pit vardı bir de, unuttum. O olmasa önde olacaktı dediğin gibi. Hatta belki iyice zorlayıp Norris'e de atak yapmaya çalışabilirdi o süre kaybı olmasa. Gerçi Norris'in de 6 saniyelik piti oldu, o da şanssızdı biraz.
Diğer konuda başka açılarla da kazanın suçunun sadece Hamilton'da olmadığını açıkladım, şimdi araç içi kameralara bakalım.

Görsel 1: Burada Hamilton ve Verstappen'in yan yana olduğu görülüyor, solda RBR aracının ön kanadının sağ kısmı görülüyor. Hamilton duvar tarafında düz çizgide, Verstappen pistin diğer yarısında solda.

Screenshot_108.png

Görsel 2: Burada Hamilton viraj çizgisine doğru sağ tarafa burnu yöneltmiş durumda ama çeyrek saniye önce pistin diğer yarısında solda olan Verstappen'in araç konumlamasına bakın. Çeyrek saniyede tekerlek tekerleğe gelecek şekilde Hamilton'ın yanına geliyor. Hamilton gaz kesmek zorunda kalmış, hızlanma ataletiyle yetişip yan yana gelmesine rağmen geride kalmaya başlamış.

Screenshot_109.png

Görsel 3: Hamilton çeyrek saniye öncesinde geride kalmaya başlamış ama hâlâ virajı dönebilecek en dar açıda kalmaya devam ediyor. Arabasını sola doğru Verstappen'i sıkıştıracak şekilde yönlendirmiyor, tam tersini Verstappen yapıyor.

Screenshot_110.png

Görsel 4: Hamilton hâlâ virajı alabilecek en dar açıda ve burnu virajın tam içine bakacak şekilde gidiyor. Hamilton demin gaz kestiği için Verstappen öne geçmiş durumda ama hâlâ Hamilton'a ya duvara gireceksin ya da frene basacaksın mesajı verecek şekilde önüne kırmaya devam ediyor. Max'in burada yaptığı şey sürücüler arasındaki centilmenlik anlaşmasına aykırıdır, rakibinin bütün çizgisini kapatıyor üstelik hem o kapattığı nokta kendi apeksi değil hem de solda pistin %75'ine sahip.

Screenshot_111.png

Görsel 5: Temas. Temas anında Hamilton hâlâ virajın iç apeksine doğru sürüyor, gidebileceği sağda bir yer yok çünkü hem duvar var hem de sonrasında çimler başlıyor. Burada Verstappen'in centilmenlik dışı kirli sürüşü sonuç veriyor ve Hamilton'ı ikilemde bırakıyor. Hamilton ya frene basıp tamamen geride kalacak ki Max'in yaptığı kural dışı, ya duvara doğru sürüp çimlere çıkıp kendisi kaza yapacak ya da şansını zorlayıp her viraj geçişinde olduğu gibi burnu soktuktan sonra rakibini soldaki dış çizgiye doğru itecek. Burada Hamilton'ın hatası oluyor, burnu içeri sokmaya devam ediyor Verstappen'in ne olursa olsun izin vermeyeceğini bilerek. Hamilton'ın fren yapacağından o kadar emin ki, Max hiç umursamadan sağa kırıp arka tekerleğini Hamilton'ın sol ön tekerleğine kendisi çarpıyor.

Screenshot_112.png

Burada Hamilton'ı %51 suçlu yapan şey, pistin hızlı ve tehlikeli virajında bu seçimi yapmış olması. Geri kalanının nedeni, önceki 8 virajın 3 tanesinde yaptığı gibi, bununla birlikte 9 virajın 4 tanesinde Max'in kirli ve centilmenlik dışı sürüşü. Saldırgan olan ve kural dışı çizgi kapatan Max, çarpan Max ama Hamilton sadece yanlış viraj seçimi yüzünden 10 saniyelik ceza alıyor. Bu kaza orta sıra takımlarının arabalarında olsa muhtemelen ceza bile verilmez arkadaki sürücüye. Pit cezası da bu olayda Hamilton'ın suç oranına göre fazla kaçıyor, 10 saniye bence optimum ceza olmuş diyorum teker teker pozisyonları incelediğimde. Dün Hamilton'ın gaz kesmediğini ve viraj içinde aracın önden kayma yaşadığını zannetmiştim yayın hızında izlerken ama durumun bununla alakası yok. Hamilton nizami süren taraf ama burnunu sokmak için yanlış viraj seçiyor, Max'in agresif sürüşü nedeniyle de sağ arkada kalmış Hamilton'a temas ediyor.
Burada bu 2 sürücü temas yaşamamış olsa, pist çıkışında çok dar açıda kalmış olan Hamilton önden kayma yaşayıp soldaki Max'e çarpabilirdi büyük ihtimalle. Sadece bu senaryoda Hamilton çok büyük oranda suçlu olurdu ama viraj girişinde hâlâ en dar açıda kaldığı hale gideceği yer yokken temas yaşadığı için Hamilton kadar Verstappen de seçiminden dolayı suçlu.

Son düzenleme:
Hamilton'u %100 suçlu olarak görmesem de kazadaki payı Verstappen'e göre daha yüksek. Verstappen de masum değil. Buna rağmen benim için kirli bir galibiyet ve cezayı da az buluyorum.

Ana rakibinizi yarış dışı bırakıp mücadeleyi kazandıktan sonra 10 saniye cezası alıyorsanız, bu sadece bir rakibinizi yarış dışı bırakabileceğiniz ve yarışı kazanabileceğiniz anlamına geliyor. O zaman bu riski alabilir, birini yarış dışı bırakabilir ve yine de kazanabilirsiniz. Bunu son derece yanlış buluyorum. Bu bir cezadan çok bir ödül gibi daha önce de dedim.

Ana rakibinizi yarış dışı bırakıp mücadeleyi kazandıktan sonra 10 saniye cezası alıyorsanız, bu sadece bir rakibinizi yarış dışı bırakabileceğiniz ve yarışı kazanabileceğiniz anlamına geliyor.
Eski yarışçı olan hakemler varken hangi hareketin neden yapıldığını çok büyük oranda çözümleyeceklerini düşünüyorum. Bu kazada olan durum şu; önceden Max bir sürü kuralı ve centilmenlik anlaşmasını ihlal ederek Hamilton'ı pist dışına çıkarmak için virajlarda önünü kesti ki buna Copse virajı da dahil. Hamilton o virajda arka çaprazda olması ve riskli virajda burnu sokmaya devam etmesi nedeniyle Max'den "biraz" daha suçlu ama orada Max'in gelip Hamilton'a tekerleği çarptığı gerçeği var. Hamilton daha dışarı taşmaya başlamadan önce Max, Hamilton'ın konumunu görmeden önüne tam kapanıp frene basmasını bekliyor ki farklı çizgideyken bunu yapması centilmenlik dışı hareket en başta.

Hamilton daha yüksek ivmeyle yan yana geldiği anda Max daha viraj çizgisine onlarca metre mesafe varken pistin sol yarısından Hamilton'ın dibine kaydırıp duvara doğru sıkıştırmaya başlıyor. Hamilton'ın yerinde hangi sürücü olsa o son teması (ki Max temas eden kişi) engellemez o anki sinirle. 10 saniyeden fazlası Max'in yaptığı bu kadar kural ve centilmenlik dışı "hareketler serisini" ödüllendirmek olurdu. O zaman her kazanmak isteyen sürücü rakibini viraj içinde duvara/çimlere doğru sıkıştırsın, amacı virajı hızlı dönmek değil de rakibinin önünü kapatıp çizgi kesmek olsun...

Son yarışta Max'in ilk 9 virajdaki sürüşü, yıllardır gördüğüm en kirli sürüştü. Önceki yarışlarda DRS alanında DRS açıp gelen rakibinin önünü düzlükte 3 defa kesen bir sürücüden bahsediyoruz, böyle bir ders almadığı sürece yapmaya devam edeceği belli.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı