Sinerji RTX 3060 vs RX 6700 XT sistem

Hocam kendim de Sapphire Nitro+ 6700XT kullanıyorum ve şimdiye kadar fanlar %50-70 kullanımdayken sıcaklıkların oyunlarda 55-60 dereceleri geçtiğini hiç görmedim. İki arkadaş buraya çıkıntılık yapmaya gelmişler çok açık bu, bizler de burada kendimizi yoruyoruz bunlara cevap vererek.

Hayır anlamadığım şey, ekran kartım ısınıyor AMD kötü demek kadar büyük bir saçmalık görmedim. Kasasını bilmiyoruz, fanlarını bilmiyoruz, ekran kartı aıb partnerini ve modelini bilmiyoruz. Bozuk bir model desem mesela ASUS TUF RX 5700 XT bağlantı yerinde 105 derece oluyordu veya reference model 7900XTX bağlantı yerinde gene 105 derece oluyor. 6900XT ile ilgili bunlar gibi bir durum duymadım hiç. Isınan bir 6900XT duymadım yani cidden.

Ne bakımdan pişmanlıktır? Yaklaşık 3 aydır 6700XT kullanıyorum. Daha şimdi Hogwarts Legacy'den çıktım. VRAM kullanımı 11.5-12 GB arasında. 3060 Ti ile bunu nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz? Ayrıca sıcaklık bakımından da çok iyi kullandığım model. 45-50 derecede dolaşıyordu oyunda.

Ayrıca bugüne kadar da hiçbir problemle karşılaşmadığımı belirtmek isterim.

AMD pişmanlıktır diyen arkadaşların RX5xxxx serisinden günümüze gelebildiğini düşünmüyorum hocam :)

6700XT tabii ki.

Yazılanlara göre driverlar sorunluymuş sözde ama "sorunlu" olan bu driverlar ne hikmetse OC+UV+ VRAM OC yapmama benim sistemde sıkıntı çıkarmıyor, başkasının sistemde hata veriyor. E o zaman sorarlar adama, bu driverlar madem sorunlu, niye birinde sorun çıkarıp diğerinde çıkarmıyor? Driver aynı driver. Hiç gelip sen sorun yaşamadın diye başkası da mı yaşamayacak da demeyin, yazılım tabanlı bir sorun varsa benim de yaşamam lazım çünkü bunu. WattMan ile alakalı iki üç konuya girin, ya donanım (özellikle de PSU) değiştirerek çözülmüş ya da AMD Software içerisinden iki üç ince ayar çekilerek. Yazılımsal ya, ne hikmetse çözümleri bu şekilde oluyor, çok tuhaf.

Son olarak, 6700XT ve 3060 kıyasına sırf marka sebebiyle 3060 diyen insanın PC ve PC bileşenleri konusunda hiçbir görüşünü dikkate almam. Hadi 3060Ti olsa yine birbirlerine göre artıları eksileri var da şu kartı 3060'la kıyaslayan insan 3050'yi de RX 6600'le kıyaslıyordur.

Hayır gelmiyor, 8 gb vrami kimse ultra ayarlarda,rtx açık oynamak için almıyor ,oyunlarda sadece bu ayarlarda oynanabilir olmuyor zaten.Amd tarafında ise sorunlar da yaşanmaya devam ediyor maalesef.Herhangi bir 6000 serisi kartla,wattman veya driver kelimesini yanyana google da aratmak yeterli.Yoksa bizde biliyoruz, daha çok vrami,daha ucuza almayı.
3060Ti-3070-3070Ti gibi kartları alıp da "kimse bu kartları ultrada oynamak için almıyor" demek. Hmm. Ne diye alınıyor bu kartlar peki? Bu kartlara bu kadar para verip oyunu yüksek/ultra ayarda oynamayı istemek dahi fazla geliyor herhalde. VRAM yüzünden ayar kısmak zorunda kalmayı bile savunur hale gelmek de ilginç. 4060-4060Ti 8 GB VRAM ile gelirse yine aynı savunmayı yaparsınız, "1080p low kartları bunlar aslında yahu" dersiniz.

Son düzenleme:
6700XT tabii ki.

Yazılanlara göre driverlar sorunluymuş sözde ama "sorunlu" olan bu driverlar ne hikmetse OC+UV+ VRAM OC yapmama benim sistemde sıkıntı çıkarmıyor, başkasının sistemde hata veriyor. E o zaman sorarlar adama, bu driverlar madem sorunlu, niye birinde sorun çıkarıp diğerinde çıkarmıyor? Driver aynı driver. Hiç gelip sen sorun yaşamadın diye başkası da mı yaşamayacak da demeyin, yazılım tabanlı bir sorun varsa benim de yaşamam lazım çünkü bunu. WattMan ile alakalı iki üç konuya girin, ya donanım (özellikle de PSU) değiştirerek çözülmüş ya da AMD Software içerisinden iki üç ince ayar çekilerek. Yazılımsal ya, ne hikmetse çözümleri bu şekilde oluyor, çok tuhaf.

Son olarak, 6700XT ve 3060 kıyasına sırf marka sebebiyle 3060 diyen insanın PC ve PC bileşenleri konusunda hiçbir görüşünü dikkate almam. Hadi 3060Ti olsa yine birbirlerine göre artıları eksileri var da şu kartı 3060'la kıyaslayan insan 3050'yi de RX 6600'le kıyaslıyordur.

3060Ti-3070-3070Ti gibi kartları alıp da "kimse bu kartları ultrada oynamak için almıyor" demek. Hmm. Bunlar 1080p low kartları herhalde. VRAM yüzünden ayar kısmak zorunda kalmayı bile savunur hale gelmek de ilginç. 4060-4060Ti 8 GB VRAM ile gelirse yine aynı savunmayı yaparsınız, "1080p low kartları bunlar aslında yahu" dersiniz.
4060-4060 Ti 8 GB kesinleşti gibi. Aynı kitle bir aralar "Nvidia doldur boşaltı hızlı yapıyor ondan VRAM az koyuyor" diyorlardı. Sonra baktılar ki son oyunlarda patladılar "ayar kısarım" olayına kadar geldi. :D

4060-4060 Ti 8 GB kesinleşti gibi. Aynı kitle bir aralar "Nvidia doldur boşaltı hızlı yapıyor ondan VRAM az koyuyor" diyorlardı. Sonra baktılar ki son oyunlarda patladılar "ayar kısarım" olayına kadar geldi. :D
Söylentiler o yönde zaten de bu denli savunmalar oldukça 6 GB koysalar yine şaşırmam. Mid-high tier bir kart alıp 1080p ultra ayarda oynamayı fazla bir şeymiş gibi konuşuyor, kimse bunun için almıyor diyor ya; forumda gerçekten ilk defa bu kadar şaşırdım. 8 GB VRAM'li 3060Ti-3070-3070Ti'lar demek ki ultra ayarlar için alınmıyormuş. Samimiyim şok oldum bu yoruma.

Söylentiler o yönde zaten de bu denli savunmalar oldukça 6 GB koysalar yine şaşırmam. Mid-high tier bir kart alıp 1080p ultra ayarda oynamayı fazla bir şeymiş gibi konuşuyor, kimse bunun için almıyor diyor ya; forumda gerçekten ilk defa bu kadar şaşırdım. 3070Ti ultra ayarlar için alınmıyormuş. Samimiyim şok oldum bu yoruma.
Bence Nvidia almak isteyen arkadaşlar mutlaka 4070 12 GB olmazsa 10 GB çıkar diye düşünüyorum, ne yapıp edip onu alsınlar.

1080P Ultra oynatamayacak duruma bile gelebilir 3060 Ti/3070/3070 Ti zaten aralarında fark çokta az. Şu an ben illa alacağım diyen biri 3060 Ti'dan fazla Nvidia kartı almasın, aşırı saçma bir olay olur.

2K'da Ultra, "kardeş bana RT lazım değil. 60 FPS alayım, RT açarsam da fena bir FPS vermesin" diyen arkadaşlar da 6700 XT alsın kesinlikle. Kart ilk çıktığında zaten 3070'den 5 FPS falan aşağıdaydı, SAM falan açınca eşitleniyor. OC potansiyeli de çok çok yüksek. Daha ne olacak anlamadım.

Bence Nvidia almak isteyen arkadaşlar mutlaka 4070 12 GB olmazsa 10 GB çıkar diye düşünüyorum, ne yapıp edip onu alsınlar.

1080P Ultra oynatamayacak duruma bile gelebilir 3060 Ti/3070/3070 Ti zaten aralarında fark çokta az. Şu an ben illa alacağım diyen biri 3060 Ti'dan fazla Nvidia kartı almasın, aşırı saçma bir olay olur.

2K'da Ultra, "kardeş bana RT lazım değil. 60 FPS alayım, RT açarsam da fena bir FPS vermesin" diyen arkadaşlar da 6700 XT alsın kesinlikle. Kart ilk çıktığında zaten 3070'den 5 FPS falan aşağıdaydı, SAM falan açınca eşitleniyor. OC potansiyeli de çok çok yüksek. Daha ne olacak anlamadım.
Ben de illa alacağım diyenlere 4070 bekleyin diyorum, 10-12-16 GB şeklinde üç ayrı modeli çıkacağı söyleniyor, 1080p'yi kurtarır bu şekilde. 1-2 senelik, RTX 5000 ya da RDNA4'e kadar idareten kullanacak insan yine uyguna bulursa 8 GB VRAM kardeşlerden birini alabilir ama çok garip fiyatlar konuşuluyor bunlar için hem hazır sistemlerde hem sıfırda. İkinci elden alınır kullanım süresi uzun olmayacaksa. RDNA4-RTX 5000 zamanı da RT yavaş yavaş mainstream olur, AMD'nin de planı bu yöndeydi zaten.

Bu arada 2K'da 6700XT'nin RT+FSR ile 60 FPS ve üstünde açabildiğini kendim bildiğim ya da benchmarklardan gördüğüm oyunlar:

Chernobylite
Metro Exodus Enhanced Edition
Control (RT reflections + RT transparent reflections ---> 80-100 FPS arası)
Marvel's Spiderman (Hem Miles Morales- hem base oyun)
Ghostrunner ( 85-90 FPS civarı)
Doom ETERNAL
RE Village
Dying Light 2 (RTGI ve RT Shadowla iki üç ayar yaparak)

Bunları niye yazdım, "RT ile işim yok" diyen adam dahi tamamen RT'den mahrum değil. Daha da oyun sayılır buraya, sırf içinde RT olup da oyuna pek bir şey eklemeyen bazı oyunları da açar büyük ihtimal. Nihayetinde RT açısından muadili NVIDIA GPU'lar kadar iyi olmasa da açıp oynanabilen oyunlar mevcut, FPS değerleri de tatmin ediyor.

Şu an için RT açmaya değer Control, DL2 ve Metro Exodus EE var benim gördüğüm. Bir de Witcher 3 Next Gen ama onda RTX GPU'lar dahi çok zorlanıyor. E bunlardan 3'ünü de 6700XT oynatıyor rahatça. 2K Ultra-High'da zaten normal raster performansı da iyi, VRAM sayesinde önü de açık belli bir süre. Cidden dediğiniz gibi daha ne olacak yani, ne yapsın daha bu kart.

Ben de illa alacağım diyenlere 4070 bekleyin diyorum, 10-12-16 GB şeklinde üç ayrı modeli çıkacağı söyleniyor, 1080p'yi kurtarır bu şekilde. 1-2 senelik, RTX 5000 ya da RDNA4'e kadar idareten kullanacak insan yine uyguna bulursa 8 GB VRAM kardeşlerden birini alabilir ama çok garip fiyatlar konuşuluyor bunlar için hem hazır sistemlerde hem sıfırda. İkinci elden alınır kullanım süresi uzun olmayacaksa. RDNA4-RTX 5000 zamanı da RT yavaş yavaş mainstream olur, AMD'nin de planı bu yöndeydi zaten.

Bu arada 2K'da 6700XT'nin RT+FSR ile 60 FPS ve üstünde açabildiğini kendim bildiğim ya da benchmarklardan gördüğüm oyunlar:

Chernobylite
Metro Exodus Enhanced Edition
Control (RT reflections + RT transparent reflections ---> 80-100 FPS arası)
Marvel's Spiderman (Hem Miles Morales- hem base oyun)
Ghostrunner ( 85-90 FPS civarı)
Doom ETERNAL
RE Village
Dying Light 2 (RTGI ve RT Shadowla iki üç ayar yaparak)

Bunları niye yazdım, "RT ile işim yok" diyen adam dahi tamamen RT'den mahrum değil. Daha da oyun sayılır buraya, sırf içinde RT olup da oyuna pek bir şey eklemeyen bazı oyunları da açar büyük ihtimal. Nihayetinde RT açısından muadili NVIDIA GPU'lar kadar iyi olmasa da açıp oynanabilen oyunlar mevcut, FPS değerleri de tatmin ediyor.

Şu an için RT açmaya değer Control, DL2 ve Metro Exodus EE var benim gördüğüm. Bir de Witcher 3 Next Gen ama onda RTX GPU'lar dahi çok zorlanıyor. E bunlardan 3'ünü de 6700XT oynatıyor rahatça. 2K Ultra-High'da zaten normal raster performansı da iyi, VRAM sayesinde önü de açık belli bir süre. Cidden dediğiniz gibi daha ne olacak yani, ne yapsın daha bu kart.
Cidden RT konusunu en iyi uygulayan Witcher 3 gibi duruyor mesela onda 6700 XT ve 3070 dahil çuvallama mevcut. Biri 30 FPS, diğeri 33 FPS veriyor DLSS/FSR açıkken. Yani aslında iki marka da yetersiz. Ha bir çok oyunda Nvidia daha iyi RT değer veriyor tabii, ancak mesela Hogwarts Legacy'de RT hiçbir önem arz etmiyor. Yok işte, aynalardan yansıma falan ben şimdi açıyorum Hitman Blood Money (2006) oynuyorum, ee mis gibi ayna yansıması var. Yeni oyunlardan bunu RT açarak görebiliyorum? Bunu pek anlayamıyorum. RT deyince daha bir tutarlı özellikler bekliyorum, Witcher 3, Control veya Exodus gibi.

RT kullanıpta iki firmada da aynı değerleri veren oyunlar da biliyorum. (Dead Space Remake, Forspoken)

FSR konusuna hiç değinmeyeceğim zaten FSR 2.0 ile DLSS 2'nin farkı yok. DLSS 3 muazzam bir olay fakat FSR 3.0 nasıl olacak bilmiyoruz, donanım bazlı olması konuşuluyor.

4070'in 16 GB versiyonu da ilginçmiş. Ancak 4060-Ti bekleyen varsa, ümidi kessin bence. Berbat olacak gibi.

7700 XT gibi kartlar da kesinleşmedi daha çünkü AMD 6700 XT-6800 XT gibi kartlara güveniyor ve haklı da. 7700 XT'de muhtemelen 6800 veya 6800 XT gücünde olup, 16 GB çıkar gibi ve 1080P değil tamamen 2K oyunculuğa çıkar gibi gözüküyor. Oyun tarafı 2K'ya, 4-5 yıla da dediğin gibi RT oyunlar artık AAA oyunlarda standart haline gelir.

6700 XT konusunda son söyleyeceğim şey ise DX 11 performansının kötü olması, en azından bazı oyunlarda (GoW gibi) bu nedenle 3060 Ti ufak farkla geçiyordu, şu an durum ne bilmiyorum. Düzelmiş olabilir. Fakat GoW'u Vulkan yapınca (DXVK) +20 FPS ekliyor, şaka değil.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı