- Makaleler
- 6
Daha fazla
Geç oldu ama konuya bir yorum yapmak uygundur.Hocam AIO konusunda "ısrar" etmenizin nedeni nedir? Overclock düşünmüyorsa Ryzen 5 7600 için arkadaşın konu başında attığı soğutucu bile yeterli olacaktır.
Şimdi öncelikle AM5'in her ne kadar AM4 soğutucularını destekleme durumu olsa dahi her soğutucu için makul bir durum yaratmadığı ortada. Bunun temelinde de işlemcinin üst bölümünde bulunan çıkıntının ısıyı haliyle yüksek tutmak gibi bir sıkıntısı mevcut. Zaten 360mm'lik AIO'larda bile çoklu çekirdek işlemlerinde 95 dereceleri rahatlıkla görüyoruz. AMD bunun için normal dese bile uzun kullanımda makul olmadığı aşikar. Tabii burada bir şerh düşmek gerek: Gündelik kullanımlarda tekli çekirdek yani oyun değerleri dikkate alınacaktır ama bazı gerçeklerin belirtilmesi gerek.
Şimdi gelelim soğutucu tarafına. Elinizde R5 7600 var ve belli başlı durumlarda performansını yükseltme imkanınız var ama siz bunu sadece stok değerlerle bir kule tipi ile kullanmak istiyorsunuz. Bu kullanım için AK620, Dark Rock Pro 4 gibi etli ve geniş yer kapsayan soğutucularla kullanıldığında makul değerlere ulaşılıyor. SE-214 XT, AG400 gibi temel tipte soğutucuların bu işlemciyle yüksek kullanım senaryoları için yeri yok. Bunu ben söylemiyorum. Testler ortada.
Bu X versiyonu gibi yorumları kabul etmiyorum. Arada sıcaklık farkı bu seviyede devasa olmaz, olamaz. O zaman ne yapmamız gerekiyor? Minimum 240'lık imkan varsa 360'lık bir AIO alacağız. Bunun temelinde de soğutma yönteminden dolayı gerekirse pompa gerekirse fan devri üzerinden gelecekte sunulacak işlemcilerde de elimizin güçlü olmasını sağlamak. Ayrıca büyük hava soğutmaların yarattığı yer işgali ve temizleme sorunları gibi bazı durumlara zaten girmiyorum. Zaten bu tür soğutuculara yapacağınız ödeme az olmuyor ve işlemci yükselttiğinizde de artık kullanılmaz oluyorlar.
Kısacası 5800X3D gibi bir işlemciyle nasıl giriş seviyesi hava soğutma kullanmıyorsak ısınmaya meyilli AMD 7000 serisiyle de AIO kullanmamız gerekir. R5 7600 ile hadi yine büyük soğutucular kullandınız ama işlemci potansiyelini test etmek ve işlemci yükseltmek gibi hususlarda bu tür ürünlerle yolumuzun kısa olacağı açıktır.