Sizce idam mı daha ağır bir ceza? Hapis mi?

1+1 evde 5 kişi ile kalmak da kolay değil. Üstelik 1200 lira kira ödeyerek, zar zor geçinerek, asgari ücretle.
Şükür ki İstanbul'da yaşamıyorum ve evim var da kira ödemiyorum. Ülke o kadar kötü durumda ki hapiste 3 öğün yemek var diye gidenler tanıyorum. Gerçekten tanıyorum hem de.
"Ülke o kadar kötü durumda ki hapiste 3 öğün yemek var diye gidenler tanıyorum. Gerçekten tanıyorum hem de." Demişsiniz bu doğru ancak o kişiler evsiz, anası babası olmayan, karısı çoluğu çocuğu olmayan evsiz insanlardır. Siz anneniz babanız, varsa karınız çocuğunuzu görmeden yaşayın bakalım 4 yıl, telefon yok, 12 kişi aynı televizyonu seyredeceksiniz, veya çıt ses çıkmadan küçücük odada 4 yıl kalacaksınız, sıkıntıdan kas yapacaksınız, kitap okumaktan gözleriniz bozulacak. Siz bunları bir 4 yıl yaşayın eğer hapisten çıkma gibi bir umudunuz yoksa ömür boyu kahrolursunuz orada. Ben müebbet hapis cezası alıp psikolojisi bozulunca karısıyla intihar eden insanlar tanıyorum.

Hapse giren hüküm yemiş (Ağırlaştırılmış müebbet diyelim) bir insan umutludur, çünkü: kaybedecek bir şeyinin kalmadığını ve oradan çıkacağını her gün umut eder (Ne yazık ki filmlerdeki gibi kaçılması düşük bir ihtimaldir).

İdam cezasına çarptırılmış bir mahkum ise günü gelene kadar, yaptıkları veya yapmadıkları, pişmanlıkları (Suçsuz da olabilir, en kötüsü de budur) her dakika gözünün önündedir. Öleceğini artık kafasında bitirdiği için özgür insandan daha da özgürdür. Hiçbir şeyi kafaya takmaz, çok rahattır. Gerçekten suçlu ise ondan rahatı ve ondan özgürü yoktur (Öldüğünde günahlarından arınacağını insanların ahirette peşini bırakacağını sananlar vardır ki bunlar en rahatıdır).

Şöyle cevap vereyim: "Suçlu" için ikisi de aynıdır. Dört duvar arasında ömür bitirmekle, dört duvar arasında ömrünü yitirmek aynı şeylerdir.

Suçsuz bir insana tabiki "İDAM" daha ağırdır. Çünkü: hapse atılsa, dosyalar veya dökümanlar yeniden gözden geçirilebileceğinden, çıkabileceği olasılığı her zaman vardır.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı