Sizce şimdi araba alınır mı?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Piyasanın düze çıkması için devletin işe el atması şart. Ama göstermelik değil güzel bir düzenleme şart yoksa kan emiciler yüzünden daha çok çekeceğiz. Örneğin bayiden arabaları toplayıp sıfır parasının üstüne 20-30 bin koyan galericilere ayar cekilmeli. Arac satın alınıp satılıga cıktıktan sonra sıfır fiyatını bir miktar altında satılmalı.

Digerleri icin de 0'a tesvik icin duzenlemeler yapılmalı. İnsanlar 0 arac alacak paraya sahip değil, 2. elde araba satanlar da sattıkları fiyata muadil arac bulamadıklarından fiyatları sisiriyorlar. Adam bakıyor millet 50 bin yazmıs. Benim aracın km'si daha dusuk, daha temiz deyip hop 60 bine koyuyor arabayı.

İnsanlar 0 araç alacak paraya sahip değil.
Bu ay 65 bin civarında sıfır araba satıldı, geçen yıla göre 3 kat civarı bir fark var sanırım. Üstelik fiyatlar öncekine göre daha yüksek, talep çok ama arz düşük kaldığı için yüksek kârlarla satıyorlar şu anda. 30-40 bin TL'lik indirimler geçmişte kaldı. İnsanlar artık arabayı bir yatırım aracı olarak gördükleri için %7'lik mevduatlarla bankaya yatırmak yerine değeri daha çabuk artan arabaları alma yoluna gidiyorlar. Basit bir örnek vereyim, 6 ay önce araba almış olan birinin arabasının değeri, parasını mevduat hesabına koymuş kişilerden daha fazla artmış durumda. Yalnız insanların farkında olmadıkları bir şey var, bu yatırım aracı olarak gördükleri arabalar ufak bir yasa tasarısıyla ellerinde patlayabilir. Mesela 2. el satışlarda basit bir vergi zorunluluğu durumunda işlem noterden yapıldığı için noterlere direkt tahsilat hakkı verebilirler. Ya da sıfır kilometrede bile olsa plakası takılıp 2. satışı yapılacak arabanın fiyatının liste fiyatından %25 düşük olması gibi bir zorunlulukta her şey iyice karışır.

Konu sahibinin sorusuna geleyim, bu konuda piyasanın içinde olmayan kişilerin aklı başında davranıp bu tür tavsiyeler vermemesi gerekiyor. Şu anda serbest piyasa ekonomisinin arz/talep dengesi o kadar değişken ki ne söylenirse söylensin gelecekte doğru bile çıksa sallamasyon bilgidir. %50 şans var, tutarsa... Araba alma bekle fiyatlar düşecek diyemem, şimdiden al fiyatlar yükselecek de diyemem. Eğer gerçekten ihtiyacın varsa zaten yapman gereken şey belli, riske girip girmemek senin seçimin.

Son düzenleme:
Fiyatlar düşmez, bu güne kadar düştüğü görülmedi. Ben 2. iş olarak araç alım-satım yapıyorum. İlana koyduğum araçlara 2 ay içinde 3-4 defa fiyat artışı yapıp sattığım oluyor.

100 binlik bir araca ayda ortalama 5 bin TL zam geliyor şu an. Almazsanız zarar edersiniz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı