FPS sabitlemek ile V-Sync aynı şeyler değiller aslında. Ben bütün oyunlarımda şöyle yapıyorum;
FPS sabitlemek için;
1) Riva Tuner Server Statistics indirdim. Her oyun için profil oluşturup FPS'i 59.990'a sabitliyorum.
Ekran yırtılmasını önlemek için;
2) AMD ile gelen Enhanced Sync var. Her oyuna ilk girdiğimde (sadece bir defaya mahsus) Alt+R'ye basıyorum, Radeon menüsü açılıyor. Ekran seçeneklerinden Gelişmiş Senkronizasyon'u açıyorum.
3) Oyun içi bütün V-Sync ayarlarını da kapatıyorum.
4) Bir de her oyunun exe dosyasına sağ tıklayıp "Uyumluluk" yazan yerden "Tam ekran optimizasyonlarını devre dışı bırak" seçeneğini seçiyorum ve oyunları mutlaka tam ekran oynuyorum.
Online olsun, rekabetçi olsun, single player olsun bütün oyunlarımı böyle oynuyorum.
AMD'nin Frame Rate Target Control özelliğini kapalı tutmakta fayda var. Ekran kartlarıyla gelen FPS sınırlandırma özellikleri tahmin ve yapay zeka ile çalışıyor. Bir kareyi oluşturduktan sonra, bir sonraki kareyi de "tahmini" aynı sürede oluşturacağını var sayıyor ve ona göre hız arttırması/düşürmesi yapıyor. Enerji tasarrufu için çok iyi bir seçenek ve yavaşlama konusunda da çok başarılı. Ancak iş aniden hızlanması gereken bir yere geldiğinde, ekran kartının hızlanması bir kaç kare gecikebiliyor. O "bir kaç kare"yi de takılma olarak yaşatıyor. Yani kusursuz akıcılık hissi için çok ideal bir seçenek değil.
V-sync açınca Input Lag oluşur o yüzden online oyunlar da kullanmanızı tavsiye etmem.
Bu durum, sadece oyun ekranın tazeleme hızını geçebilecek kadar performanslı olduğunda olur. Örneğin;
Ekran tazeleme hızı = 60Hz
Oyunda alabileceğiniz performans = her daim 70 FPS üstü ise, V-Sync oyunu 60 FPS ile sınırlandırır, fazladan 3 kare kendine rezerve eder ve görüntüler 3+1 = 4 kare geriden gelmeye başlar. Bu da input lag yapar (4 kare için input lag = 66.7ms).
Yine örneğin;
EKran tazeleme hızı = 60 Hz
Oyundan aldığınız performans = her daim 48 FPS altı. V-Sync herhangi bir sınırlandırma yapmak zorunda kalmaz. Kendine görüntü rezervesi de yapmaz. Ürettiği görüntüyü beklemeden ekrana gönderir. Input lag olmaz. 48 FPS'in input süresi ne ise onu yaşarsınız (41,7ms).
Bu yüzden yukarıda RTSS ile oyunu 59.990 FPS'e sabitlediğimden bahsettim. Harici bir uygulama ile sınırlandırma yaptığım için V-Sync bu durumu bilmiyor. Bu yüzden oyunun hiç 60 FPS'i bulamadığını zannediyor ve rezerve yapmıyor. Ancak V-Sync'in süre kaydırma özelliği ile 59.990'ı 60.000'a sabitliyor ve oyunu 60 FPS olarak bana gösteriyor. Rezerve olmadığı için 33.3 ms gibi bir input süresi var.
Eğer V-Sync'i kaparsam, FPS değeri 240'ı geçmediği sürece 1.5 ekran tazeleme hızı kadar input lag olacak. O da = 25 ms.
Yani 8 ms kadar ( saniyenin %0.8'i) bir gecikmeye razı olup ekran yırtılmasından tamamen kurtulmak ve kusursuz akıcılık hissini yaşamak mümkün.