Skoda Karoq iyi mi?

Araç SUV klasmanında ve arkadaşın verdiği fiyatlara uyuyor.
Diğer araçlar C sınıfıyken C-HR B sınıfı. Fiyatının yüksek olmasının nedeni de 1.8 litrelik motoru olması, ÖTV dilimi daha yüksek oluyor. Malzeme kalitesi, iç mekan genişliği ve kullanışlılık bakımından bariz geride yukarıdaki diğer araçların yanında.

Eğer iyi fiyat teklifi alınabilirse Tiguan ya da 3008 tercih edilebilir, onun dışında bu bütçelere düşmezlerse Karoq da gayet iyi araçtır. Sportage - Tucson - Qashqai yerine tercih edilir.
 
Son düzenleme:
Tiguan'da yeni nesil DSG varken Karoq'da eski nesil DSG var diye biliyorum. DSG zaten çöp, bir de eski nesil alıp iyice kumar oynama.

Kim ne dersin desin, 3008 varken bunlara bakılmaz. Motor - şanzıman ikilisi mükemmel. Sadece tutulduğu için bayisi naz yapacaktır, onla da uğraşırsınız artık.
 
Öncelikle herkese teşekkür ederim cevap verdiğiniz için. Yorumlara baktım ve en çok Tiguan önerilmiş. Peugeout 3008 üzerinde çok durmamamin sebebi 130 hp olması. 180 hp ise biraz fazla kaçıyor. DSG sıkıntılı mı, yani ne sorunlar var? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Peugeout 3008 üzerinde çok durmamamin sebebi 130 HP olması.
Sebep? Ben kullandım, 0-100'ü gayet seri araç ancak 100'den sonra biraz 130 HP'nin yetersiz kaldığını hissettirse de kaliteli şanzımanını ve diğer özelliklerini (donanım, yakıt, ses yalıtımı güzel, yol tutuşu güzel, kokpiti güzel) düşündüğümüzde bu durumu törpülüyor.

DSG bilmeden DSG araçlara bakmanız tuhaf geldi. Bence biraz Google'da araştırın, DSG sorunları, masrafları diye de aratmayı unutmayın. :D
 
DSG sıkıntılı mı, yani ne sorunlar var?
Eski versiyonlarında vardı ama yenilerde o sorunlar büyük oranda çözüldü fakat gene de DSG'ye normal tork konvertörlü şanzıman gibi davranırsan kısa sürede elde kalır. :D

DSG'li araç kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var. Öndeki araçla tampon tampona gitmemek gerekiyor, birkaç metre boşluk bırakmak lazım ki şanzıman kavramayı bırakıp hemen 2. vitese geçsin.

Çok uzun durulacağı zaman çok sıkışık trafikte vitesi boşa almak da faydalı olur. Mesela sıkışık trafikte yarım saattir gidiyorsun, tam da kırmızı ışık sen geçmeden önce yandı. Bu durumda kısa süreli bir duruş olmayacağı için boşa almak mantıklı.

DSG masrafları ise büyük olabilir ama o kadar korkunç değil, şu anda ne kadar bilmiyorum ama yeterli bir süre DSG arızaları için garanti veriliyor. Yalnız şöyle bir şartları var; araç bakımlarını sadece yetkili serviste yaptırmış olmak gerekiyor. Bunun dışında dikkatli kullanılırsa 80-100 bin kilometrede baskı balata değişimi oluyor, o cepten karşılanıyor ne yazık ki. Bu garanti haricinde bir şanzıman masrafı yetkili servislerde zaten üzücü düzeylerde oluyor. Tork konvertörlü şanzımanların konvertör değişimi için de bu geçerli, CVT şanzımanın kasnak değişimi olmadan direkt şanzıman değişimi yapıldığı zaman da bu geçerli, çift kavramalı şanzımanlar için de geçerli. Şanzıman arızaları garanti dışı kalınırsa her zaman can yakar.

Sorun sadece DSG için geçerli değil, kuru tip çift kavramalı bütün şanzımanlar için geçerli bu kurallar ve masraflar. Geçmişte de DSG'nin bu kadar göze batmasının asıl nedeni, çift kavramalı şanzımanla araç satan en yakın rakiplerinden kat kat daha fazla DSG'li araç satmalarıydı.

Eğer belirlenen bütçeye pazarlıkla düşülüyorsa Tiguan ya da 3008, düşmüyorsa da Karoq iyi araçlardır. Yalnız arka yolcu rahatlığı bakımından Tiguan 3008'e göre biraz daha iyi, 3008 ise tasarım olarak daha iyi. Bu 2 araç arasındaki seçim biraz arabalara olan bakış açısına göre değişir.
 
Son düzenleme:
ABD'ye DSG şanzımanlı araç zor sokuyorlar, Avrupa'da bu araçlara şartsız 10 yıl garanti veriyorlar. Türkiye'de ise iyi hal indirimi adı altında bizim milletin gözünü boyuyorlar. :D Üreticisi bile sorunlu ve aptal bir şanzıman olduğunu biliyor, bizim ülkede de DSG'nin sadece kullanımdan bozulduğunu düşünenler oluyor. :)

Allah kimsenin yolunu Doğuş Oto'ya düşürmesin. Arkadaşımın ağzı A3 yüzünden yandı, iyi hal kapsamında olmasına rağmen ''işçilik'' masrafı adı altında iyi sömürdüler. Bir de kelime oyunları var. ''Biz zaten parça tamir edilebilir ise tamir ediyoruz ancak edilemezse parça değişimi yapıyoruz.'' Araba hala sıkıntılı, sorun çözülse yine tamam. En kötü arızası 10.000-20.000 TL'leri bulabiliyor. Bence az para değil Türkiye şartlarında...
 
Bizim ülkede de DSG'nin sadece kullanımdan bozulduğunu düşünenler oluyor.
Öyle bir şey diyorsun ki sanki her yıl satılan milyonlarca DSG'li aracın şanzımanı hemen bozuluyor. Normal kullanımda 80-100 bin kilometre arasında baskı balata değişimi hariç bir masraf olmadan kullanan milyonlar var, ısınmadan dolayı olan sorunu azaltmak için ise çok büyük bütçeli bir dizayn ve yazılım değişimine gittiler. Eski tip DSG'lerde daha fazla sorun oluyordu ama alınan her aracın DSG'si bozuluyor diye bir şey olsa yollarda 8-10 yıllık DSG'li araçları hâlâ nasıl görebiliyoruz?

Bir marka başka bir isimle çift kavramalı şanzımanı olan 10 araba satıp 1 tanesinde sorun çıkıyorsa, VW Grubu da 100 araba satıp 10 tanesi sorunlu oluyorsa suç DSG ve VW'de mi yoksa direkt kuru tip çift kavramalı şanzımanlarda mıdır? DSG'nin bu kadar göze batmasının asıl nedeni en yakın rakibinden kat kat daha fazla satılmış olması.

Doğuş Grubu için bir şey diyemem, henüz garantisine başvurmam gerekmedi o yüzden yorum yapamam ama sorun DSG değil direkt olarak o tip şanzımanlarda olduğu konusundan emin şekilde fikrimi beyan edebilirim.

İmza: Tork konvertörlü otomatik şanzımansever. :D
 
Son düzenleme:
Kuru tip çift kavramaların hepsinde durum aynı, değişen bir şey yok. Ben Türkiye pazarındaki çakallık için konuşuyorum. Örneğin Audi ABD pazarı için CVT ve ZF şanzıman seçenekleri de sunuyor. Neden yok bunlar Türkiye'de? Neden DSG'ye mahkum bırakıyorlar bizi? Dur tahmin edeyim, servislerini iyi hal indirimi adı altında bol bol ziyaret edelim diye. Valla işin bugunu bulmuşlar, acırlar mı? :D

DSG satıyor çünkü Volkswagen Group diye bir gerçek var. DSG olduğu için satmıyor.

DSG rahat ve seri şanzımandır ama sorunsuz şanzıman değildir. Sorunsuz diyorsanız ''sorunsuzluğunu'' kullandığınız arabada 50 bin üstüne (şanslıysanız) ulaşıp, mekatronik arızaların da pat pat çıkmasıyla servis kapısı çalmaya gidince daha iyi anlarsınız.
 
Neden DSG'ye mahkum bırakıyorlar bizi? Dur tahmin edeyim, servislerini iyi hal indirimi adı altında bol bol ziyaret edelim diye. Valla işin bugunu bulmuşlar, acırlar mı?
Bu kısım konusunda hemfikiriz ancak CVT şanzımanın sert kullanımda kullanım ömrü daha da kısa onu belirteyim. Nissan sırasındakileri da görmek lazım, kasnak tamiri yapmayıp direkt şanzıman değişimine giriyorlar çoğu zaman. ZF tork konvertör için diyeceğim hiçbir şey yok, hayalimdeki şanzıman.

DSG rahat ve seri şanzımandır ama sorunsuz şanzıman değildir. Sorunsuz diyorsanız ''sorunsuzluğunu'' kullandığınız arabada 50 bin üstüne (şanslıysanız) ulaşıp, mekatronik arızaların da pat pat çıkmasıyla servis kapısı çalmaya gidince daha iyi anlarsınız.
Mekatronik arızası oranı yeni sürümlerle birlikte çok daha iyi duruma geldi ancak DSG ile 50 bin kilometre görmek için şanslı olmaya gerek yok. Dikkatli olmak gerekiyor, bunun dışında işçilik hatasından dolayı sorun çıkarsa da o her tip şanzıman için olabilen bir şey. Yineliyorum, VW Grubu DSG değil de başka isimlerle satılan başka bir çift kavramalı şanzıman kullanıyor olsaydı bu sefer o şanzımanın adı çıkacaktı.

Sorun DSG'nin satılıyor olması değil, alıcılara bu şanzıman tipi ve kullanımıyla ilgili hiçbir bilgi verilmemesinde sorun var. Geçmişinde düz ya da tork konvertör kullanmış olan bir kullanıcının DSG'yi aynı şekilde kullanması durumunda ömrünü çok kısaltacağını anlatmadan satıyorlar.
 
Son düzenleme:
Nissan CVT'ler pek iyi değil zaten, bu örneği vermeni bekliyordum ben de. CVT daha yavaş ve sağlam olarak görülüyor, DSG de seri ama dayanıksız. Yine bir arkadaşımdan örnek vereceğim, 5. yılında DSG'yi eline aldı kendisi. İstanbul gibi trafiği saçma sapan olan yerde de sürmedi arabayı. Şanzımanı da adeta okşayarak, severek kullandı. Yine pert. Açıklaması var mı?

Mekatronik arızası eninde sonunda veriyor yani, bu süreyi uzatıp kısaltmanın da kullanımla dolaylı yoldan ilgisi olsa da kaçınılmaz son gerçekleşiyor.

Aisin ve ZF ❤ ben.
 

Geri
Yukarı