SNR ve hız değerleri

İç tesisat üzerinde ek var sa ping yükselmesi olur. Bunu birebir yaşadım.

Olay tamamen başka mantığı doğru gidiyor. Uzunca yaptığım yorumda anlatmak istediğimi anlayan olmuştur dikkatle okunduğu zaman.

Yayın açmak istiyorsan öncelikle sana tavsiyelerim şunlar;
Saha dolabın nerede öğren.
Saha dolabından binaya gelen kablo ne zaman çekilmiş öğren. Yeni kablolar artık eskiden çekilen siyah kablolar gibi değil. Binaya gelen kablo baş parmak kalınlığında olurken saha dolabına gelen kablo en az yumruk boyutunda olabiliyor.
Fiber kablo zaten bambaşka bir dünya.
Bina üzerindeki ankastreye 30 cm boyutunda bir kablo çak modeme girecek ucu yine soket olarak şekilde. Oradaki değerlere bak. Aynı değeri alıyorsan eğer hiç uğraşma. Ancak daha iyi değer görüyorsan hemen o kabloyu değiştir.
Yayın sırasında yükleme hızını kullanan tüm cihazları pasif duruma getirmen lazım. Türkiye şartlarında zaten yükleme hızı en fazla 5 oluyor.
4 Mbps hız olduğunu düşün. Bunun 1 Mbps değerini oyunlar için ayıracaksın. Kaldı 3 Mbps. Bu miktarı diğer cihazlar tüketirse yayın açamazsın ve ping artışın zaten olur.
Yayın sırasında en az 2500 bitrate verilmesi şu dönem. Hatta limit 3000 olmalı benim görüşümce.

Ping olayını etkileyen çok etken var.
İnternet altyapısı, İnternet sağlayıcısı, iç tesisat, evdeki cihazların kullanım durumu gibi etkenler gider gider durur.

Diğer arkadaşlar diyorlar ya 6 ile 8 arası SNR da dahi kullanılır diye. Denesinler de görsünler. Ben 6 aydır çile çekiyorum. 50 Mbps hıza çekilip 15 SNR gördüğüm de dahi sorunlar yaşadım hat zayıflaması iyi olmasına rağmen.

İnternet konusunda biri ''A'' derken biri ''B'' der bu sözümü asla unutma. Her zaman zıt görüş vardır. İnternet çilesini çekmemiş gibi bu dertleri anlamaz.
Bir yandan çekmiş olanlarda var ancak kabullenip öyle yaşıyorlar. İlla düzelir bir gün, fiber gelecek zaten yakında diye.
Benim sokağımın başında bak fiber, beni geçtim kapısının önünde fiber dolabı olan var. Gelip hizmeti vermeye çalışacak firma yok.

Burada bir çok bilgi paylaşımı havaya uçar siz araştırmacı olmadığınız sürece ve sorunun üstüne gitmediğiniz sürece.
10 yıl önce İntenet mi koşuyorduk. Sahip olmak için sadece uğraşıyorduk. Gelen hız 4 veya 8 mi değerindeydi şükür ediyorduk.

Uyanmanın vakti geldi de geçti zaten. Yurtdışı hizmetlerine bakın. Türk Telekom'a ortak olan o şahıs kendi evinde nasıl hizmet alıyor bakın. Üst kademe çalışanları dahi ülkemizde çok iyi hizmetler alıyorlar. Tüketiciye gelince daha ne istiyorsunuz kafası oluyor.

Normalde konuyu buralara çekmem ben sorun yorumlamak dışında. Ancak SNR konusu cevapları gerçekten canımı sıktı. 6 ile 8 değeri kabullenmek nedir. BTK ve İnternet sağlayıcısı 11 değerin altında sorun yaşarsınız diye hız kesiyor. Biz hala neyi konuşuyoruz.

İç tesisat üzerinde ek var sa ping yükselmesi olur. Bunu birebir yaşadım.

Olay tamamen başka mantığı doğru gidiyor. Uzunca yaptığım yorumda anlatmak istediğimi anlayan olmuştur dikkatle okunduğu zaman.

Yayın açmak istiyorsan öncelikle sana tavsiyelerim şunlar;
Saha dolabın nerede öğren.
Saha dolabından binaya gelen kablo ne zaman çekilmiş öğren. Yeni kablolar artık eskiden çekilen siyah kablolar gibi değil. Binaya gelen kablo baş parmak kalınlığında olurken saha dolabına gelen kablo en az yumruk boyutunda olabiliyor.
Fiber kablo zaten bambaşka bir dünya.
Bina üzerindeki ankastreye 30 cm boyutunda bir kablo çak modeme girecek ucu yine soket olarak şekilde. Oradaki değerlere bak. Aynı değeri alıyorsan eğer hiç uğraşma. Ancak daha iyi değer görüyorsan hemen o kabloyu değiştir.
Yayın sırasında yükleme hızını kullanan tüm cihazları pasif duruma getirmen lazım. Türkiye şartlarında zaten yükleme hızı en fazla 5 oluyor.
4 Mbps hız olduğunu düşün. Bunun 1 Mbps değerini oyunlar için ayıracaksın. Kaldı 3 Mbps. Bu miktarı diğer cihazlar tüketirse yayın açamazsın ve ping artışın zaten olur.
Yayın sırasında en az 2500 bitrate verilmesi şu dönem. Hatta limit 3000 olmalı benim görüşümce.

Ping olayını etkileyen çok etken var.
İnternet altyapısı, İnternet sağlayıcısı, iç tesisat, evdeki cihazların kullanım durumu gibi etkenler gider gider durur.

Diğer arkadaşlar diyorlar ya 6 ile 8 arası SNR da dahi kullanılır diye. Denesinler de görsünler. Ben 6 aydır çile çekiyorum. 50 Mbps hıza çekilip 15 SNR gördüğüm de dahi sorunlar yaşadım hat zayıflaması iyi olmasına rağmen.

İnternet konusunda biri ''A'' derken biri ''B'' der bu sözümü asla unutma. Her zaman zıt görüş vardır. İnternet çilesini çekmemiş gibi bu dertleri anlamaz.
Bir yandan çekmiş olanlarda var ancak kabullenip öyle yaşıyorlar. İlla düzelir bir gün, fiber gelecek zaten yakında diye.
Benim sokağımın başında bak fiber, beni geçtim kapısının önünde fiber dolabı olan var. Gelip hizmeti vermeye çalışacak firma yok.

Burada bir çok bilgi paylaşımı havaya uçar siz araştırmacı olmadığınız sürece ve sorunun üstüne gitmediğiniz sürece.
10 yıl önce İntenet mi koşuyorduk. Sahip olmak için sadece uğraşıyorduk. Gelen hız 4 veya 8 mi değerindeydi şükür ediyorduk.

Uyanmanın vakti geldi de geçti zaten. Yurtdışı hizmetlerine bakın. Türk Telekom'a ortak olan o şahıs kendi evinde nasıl hizmet alıyor bakın. Üst kademe çalışanları dahi ülkemizde çok iyi hizmetler alıyorlar. Tüketiciye gelince daha ne istiyorsunuz kafası oluyor.

Normalde konuyu buralara çekmem ben sorun yorumlamak dışında. Ancak SNR konusu cevapları gerçekten canımı sıktı. 6 ile 8 değeri kabullenmek nedir. BTK ve İnternet sağlayıcısı 11 değerin altında sorun yaşarsınız diye hız kesiyor. Biz hala neyi konuşuyoruz.
Kardeşim bilgilerin ve bilgilendirmen için çok teşekkür ederim. Dediklerinin çoğunu anlamadım bilgim yok fakat bi elektrikçi anlar diye umuyorum. İlk dışarı çıktığımda elektrikçiye gidip dediklerini uygulamak olacak ama tekrar altını çizerek söylüyorum hız iyileştirmesi değil benim sorunum yayında ping olması. Yayın harici bir problemim yok internetimle.
Bağlantı aldığınız kablo eski ama en fazla 10 senelik bir kablo gibi benim fikrimce.
Binaya gelen ana hat kablosu sonunda ankastre mevcut mu?
Mevcutsa eğer CAT 7 kablo ile kesinlikle değiştir. CAT 6 kablo öneriyoruz çok kolay bulunmasından ve fiyatları da daha uygun hale geldi şu an için. CAT 7 kablo daha yalıtımlı ve iyi bakır yapısına sahip olan bir kablo olmasından kaynaklı size tavsiyemdir.
Ankastre yoksa eğer binaya gelen ana hat kablosunda size ait olan iki tele direk ek yapın yeni çekilecek CAT 6 veya 7 kablosunu.
Yalnız şu var CAT kablosunda asla ek olmamalı. Modeme gelecek tarafta prizden bağlantı dahi almayın. CAT kablonun ucuna soket çakıp modeme kadar ulaştırın. Priz bozluğunu kapatmak için delikli priz yuva kapağı var onu al onu tak soketi çakmadan önce.

Bu yenileme sonrası sorun devam ederse eğer iç tesisat kaynaklı olmadığından sebep zorunlu olarak altyapı kontrollerini ve onarımlarını yapmaları gerek sorun oluşturan sebebi bulup.

SNR konusuna gelirsek eğer bu forumda SNR değerine en takık olan üye benimdir. En az 6 aydır SNR sorunu yaşayan biri olarak ciddi anlamda araştırmalar ve düzeltmek için çabalıyorum.

Eki Görüntüle 486986
Bu değerler modemin kurulum sonrası standart ayarlar ile çıkan sonuçlar güncel olarak.
Hat zayıflaması çok iyi değerde.
Sinyal kabı çok iyi değerde.
Paketime atanan hızı sorunsuz alıyorum ve standart ayarlar ile 98 Mbps hızı görüyorum maksimum olarak.
Ancak SNR değerine bakarsak eğer İnternet sorunlu. :) Peki neden sorunlu onu anlatayım. SNR değeri düştükçe hatta dalgalanma artar, kesintiler ve kopmalar olur, anlık ping dalgalanması dahi yaşanabilir ama bende olmuyor.

2 dB kararlılık ayarı verince hızım 110 Mbps hıza çıkıyor en az maksimum değer olarak.

BTK ve İnternet sağlayıcıları diyor ki SNR değeriniz 11 dB ve üzerindeyse eğer sorun yok. Ancak sorun var. 15 dB ile dahi sorunlar yaşanabiliyor. Çünkü altyapı zayıf. Ülkemizde zaten hat zayıflamaları ciddi anlamda bir sorun ve üzerine SNR gelince İnternet kullanılmaz duruma geliyor.

Benim önceki değerlerimi bilenler olacaktır yazabilir. 75 Mbps hızda 7 dB ile 11 arası dalgalanıyor.
Bugün İnternet gitti ve akşam saatinde geldi. Gelmesi ile şu an dalgalanmadan 10,3 ile 10,4 olarak kararlı kaldı. Ancak şunu biliyorum ki uzun sürmeden tekrar bu dalgalanmaları yaşayacağım belli yaşadığım onca süreç sonrası artık tecrübe edindim.

0 ile 11 arası SNR ile ne yayın yapılır nede hayali kurulur. Kendimden biliyorum test yayınları açtım rezalet. Genel kullanımda sorun olmuyor ancak uzun süren yüksek veri gönderimi ve alımı yaparken kopmalar ve çökmeler oluyor.
11 ile 20 arası çok fazla sorun oluşturmuyor ama 15 dB altı yine en çok sorunu gösteren SNR değeri kısmına giriyor.
15 üzeri bir değere sahipseniz çok nadir sorunlar olabiliyor.
Ancak 20 üzeri SNR değerine sahip olup sorun yaşayan çok nadir gördüm.

Not olarak son düşüncemi de size aktarayım.
Sizde görüyorsunuz 10 üzeri hat zayıflaması olan biri gelip 20 dB SNR aldığı oluyor. Ancak ben ve benim gibi çoğu insan hat zayıflaması olmadığı halde sorun yaşıyor. Niye peki eski alt yapı hatlarının güncellenmediği için ve saha dolaplarının ciddi anlamda bakımsız kalmasından kaynaklı.

Yunus'un anlatmak istediği anladım ben buradan.
50 Mbps hız için kesinlike en az 15 dB SNR olması gerekli 50 Mbps hız artık çok yüksek bir değer değil. 100 Mbps hızda 20 üzeri SNR görüyoruz. 50 Mbps hızda 30 üzeri SNR değeri olanlar var.

Hat zayıflaması ve SNR değeri kesinlikle çok önemli değerler. Sinyal kaybı falan kablonun iletkenliğini anladığımız nokta benim araştırmalarıma göre kesin doğruluğu yok.

Günümüzde artık İnternet sağlayıcıları diyor ki paket hızını görüyor musun kardeş dediklerinde görüyorum dersen ve görünen oysa şimdi kaybol kafasını yaşıyorlar. Bağlantın var daha ne istiyorsun hesabı ile hala hizmet alıyoruz.

Türkiye de Fiberi sokak başına getirip binalara dağıtımı olmayan bir ülkede yaşıyoruz. Aynı şekil VDSL için geçerli. Adamın 100 metre değil bak 20 metre uzağında VDSL saha dolabı var. Adam hala 300 metre uzaktaki ADSL dolabına bağlı.

Ülkemizde İnternet için bilgiye ve araştırma özenine sahip olmadıkça bizleri hala böyle çok iyi uyutup sömürürler.
Resmini çektim aşağı binanın girişinde olan kısmı ama 4mb büyük olduğu için yüklemiyor. Nasıl atabilirim.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı