Sokak hayvanları için daha fazla barınak yapılmalı

Doğa denen yer bütün canlıların, sen o binaları inşa ederek onları baskıladın. Emin olun ki hiçbir köpek daha önce bir insan tarafından şiddet görmemiş olsa şiddet göstermez. Şu yazılanları okuyunca ben utandım. Bu kadar mı yüceldi insanoğlu? Hiç mi empati kuramıyor? O canlıların yaşam alanlarını kısıtlıyorsan kendininkini de kısıtlayacaksın. Başka bir sonuç çıkarılamaz. Sonuçta bugün yaşama insandan fazla zarar veren bir tür yok. İnsanlarımızın bu kadar komik, vurdumduymaz olması üzücü.

Sen kendini tür olarak onlardan değerli mi görüyorsun? O hayvanlar olmasaydı bugün ne sen ne de ataların var olamayacaktı. Bir coğrafyada tıkılı kalıp yaşama şansımızı azaltmayalım diye atlarla işbirliği yaptık, ufak bir yemek karşılığı bizi hastalık taşıyan farelerden ve zehirli hayvanlardan korusun diye kedilerle işbirliği yaptık, otlak hayvanlarını ve bizi kurtlardan/ayılardan korusun diye köpeklerle işbirliği yaptık. Şimdi teknoloji gelişti de bu hayvanlara ihtiyacımız kalmadı diye onları kendinden aşağı mı görüyorsun? Çok değil, birkaç on yıl sonra yapay et tüketeceğiz global olarak, yapay süt ürünleri tüketeceğiz. O zaman da bu hayvanlar çok kaynak tüketiyorlar diye onları da mı ortadan kaldıracağız?

Hem binlerce tanrıya "tapan" hem de alt gördüğümüz canlılara karşı kendisini "tanrı" olarak gören bencil ve iki yüzlü bir türüz. Doğanın yerine kendimizi tanrı yerine koyup onlarca köpek/kedi/at türünü ihtiyaçlara göre "ürettik" üstüne şimdi aramızda yaşamasınlar diyoruz. Biz kendimizi ne sanıyoruz? O hayvanlar var olmasaydı ya da bizimle iş birliği yapmasalardı şu anda sen de ben de nefes almıyor olacaktık.
Ne yapalım ? Köpeklerin sokakta gezmesine ve çoluğa çocuğa saldırmasına göz mü yumalım ? Yada dur onlara da direkt vatandaşlık verelim, zencileri eşcinselleri savunduğumuz gibi onları da savunalıp insan ırkını kötüleyip türcülük yapalım. Böyle bir şey olamaz, şaka gibi ya. Neticede onlar bizim gibi gelişmiş beyine sahip canlılar değil, onların sağı solu belli olmaz ve bir çok hastalığa neden olabilirler. İstediğiniz kadar duyar kasın istediğiniz kadar değerli olduklarına söyleyin, tabiki bunlarda hemfikiriz fakat bu hayvanlara insanlardan daha fazla önem verilmesine müsade edemem.

zencileri eşcinselleri savunduğumuz gibi onları da savunalıp insan ırkını kötüleyip türcülük yapalım.
Sen bunlara da karşıysan zaten seninle muhatap olmayacağım, kusura bakma. Dediğim net, sen bir şeylerden nefret ederek ya da korktuğun için bedel ödeterek yaşamaya devam et o zaman. Seni tutmayayım.

Neticede onlar bizim gibi gelişmiş beyine sahip canlılar değil, onların sağı solu belli olmaz ve bir çok hastalığa neden olabilirler.
O zaman yarın öbür gün bizden daha gelişmiş bir canlı çıkıp seni bir kafese tıkarsa ya da üstünde kendi kirli zevklerini gerçekleştirmek için şiddet uygularlarsa bunları söylersin kendine. Empati kurmak bu kadar zor değil, biraz bencil olmayı bırakıp empati kur. Sen o hayvanlara gerekli aşıları yapacak imkanlara da sahipsin tür olarak ama yok, kaynakları cebimize aktaralım çünkü daha iyi oluyor değil mi?

Bir de şu işinize gelmeyen, nasıl varlıklar olduğunuzu hatırlatan insanlara "duyarcı" diyorsunuz ya orası da ayrı komik. Sizler empati kurmayan, yakın çevresi hariç başka hiçbir şeye karşı sevgi duymayan biriyseniz biz de tam tersiyiz. Sorun var mı? O hayvanlara, onlara her türlü zulmü hakkı olarak gören insanlardan daha çok değer veriyorum. Bunun için senden de müsaade isteyecek değilim, benim için o sokak hayvanları kadar değerin yok. Bastım engeli, sen kendi kendine konuş hadi.

Eğer şikayetçiysen bulunduğun muhitten taşın bence. İnsanlar sokakta donarak can verirken onları ev sahibi yapmak yerine sokak hayvanlarına barınak istemek çok saçma. Çünkü o evsiz insanlar da bir gün kalkıp tinerci tipler olup çıkıyor ve sokakta gece yarıları sokağa çıkmanı engelleyen o korkuya sebep oluyorlar.
Ayrıca eşcinsel ve zenci yorumuna gram katılmıyorum. LGBT'yi ben de savunmuyorum , ama eğer o insanın sana zararı yoksa senin de ona zararın olmamalı. Siyahiler için de aynı şey geçerli.

Sen bunlara da karşıysan zaten seninle muhatap olmayacağım, kusura bakma. Dediğim net, sen bir şeylerden nefret ederek ya da korktuğun için bedel ödeterek yaşamaya devam o zaman. Seni tutmayayım.
Taraflı, kendisinden farklı olanı kutuplaştırıp pozitif ayrımcılığa sebebiyet veren her türlü ideolojiye ve felsefi görüşe karşıyım. Direkt düşüncelerimi eleştireceksen eleştir, olayı kişiselleştirip konumu kirletme.
O zaman yarın öbür gün bizden daha gelişmiş bir canlı çıkıp seni bir kafese tıkarsa ya da üstünde kendi kirli zevklerini gerçekleştirmek için şiddet uygularlarsa bunları söylersin kendine. Empati kurmak bu kadar zor değil, biraz bencil olmayı bırakıp empati kur. Sen o hayvanlara gerekli aşıları yapacak imkanlara da sahipsin tür olarak ama yok, kaynakları cebimize aktaralım çünkü daha iyi oluyor değil mi?

Bir de şu işinize gelmeyen, nasıl varlıklar olduğunuzu hatırlatan insanlara "duyarcı" diyorsunuz ya orası da ayrı komik. Sizler empati kurmayan, yakın çevresi hariç başka hiçbir şeye karşı sevgi duymayan biriyseniz biz de tam tersiyiz. Sorun var mı? O hayvanlara, onlara her türlü zulmü hakkı olarak gören insanlardan daha çok değer veriyorum. Bunun için senden de müsaade isteyecek değilim, benim için o sokak hayvanları kadar değerin yok. Bastım engeli, sen kendi kendine konuş hadi.
Böyle bir empati olamaz, senin savunduğun o köpekler başkaları için tehdit olabiliyor. Özellikle benim gibi dağın başında yaşayan biri için bu gerçekten berbat bir durum. Köpekler rahat gezebilsin diye biz kendimizi mi kısıtlamak zorundayız ? Bu nasıl bir düşünce ? Barınakların iyileştirilmesi adı altında çalışmalar yapılmasını söylesen bir şey demeyeceğim fakat sen gerekten saçmalıyorsun kusura bakma.

Kendini savunamayan, doğruyu yanlışı bile ayırt edemeyecek yaşta olan çocukların ve olur olmadık yerlerde yakalanarak talihsizlik yaşayan insanların canlarının değersiz olmadığını söyledik diye bencil, zalim, kötü olduk. :)

Şükür ben kendimden eminim ve hakkımda konan laflar bir kulağımdan girip diğer kulağımdan çıkıyor. Yine de size duygularınızla değil akıl ve mantığınızla hareket etmenizi söylemeden geçmek istemiyorum.
Yazıp yazıp siliyorum. Bu kadar bencilliğe karşı ne yazsan olmuyor. Kötü bir zırh gibi beyni ele geçiriyor.
Yorumun banaysa açıkça yaz, ortaya laf atmak olmuyor. :)

Kendini savunamayan, doğruyu yanlışı bile ayırt edemeyecek yaşta olan çocukların ve olur olmadık yerlerde yakalanarak talihsizlik yaşayan insanların canlarının değersiz olmadığını söyledik diye bencil, zalim, kötü olduk. :)

Şükür ben kendimden eminim ve hakkımda konan laflar bir kulağımdan girip bir kulağımdan çıkıyor. Yine de size duygularınızla değil akıl ve mantığınızla hareket etmenizi söylemeden geçmek istemiyorum.

Yorumun banaysa açıkça yaz, havadan laf atmak olmuyor.
Bu ülkede üç kişiden uzak dur:
1- Feministlik adı altında kadın hakları savunuculuğu yapandan,
2- Hayvan severlik adı altında hayvanlara insanlardan daha çok değer verenden,
3- Yukarıdaki ikisini savunandan.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı